WK Tallinn Nederland Polen Polen scoort

28 april 201923:12

Dapper Oranje houdt Polen dik half uur tegen

Oranje doorstond zondagavond ruim een half uur lang een stormloop van Polen, maar werd daarna toch naar een ruime nederlaag gespeeld, 1-8. Het enige doelpunt van Nederland werd gescoord door debutant Ernesto Klem.

Brutaal op voorsprong

Het Nederlandse ijshockeyteam begon zondagavond aan wat vooraf werd gezien als een lastige opgave tegen Polen. Dat bleek in de praktijk ook zo te zijn. De wedstrijd was grotendeels eenrichtingsverkeer richting het Nederlandse doel dat twee periodes werd verdedigd door Tomislav Hrelja en in de slotperiode door Martijn Oosterwijk. Na 33 minuten spelen was de stand echter nog altijd 1-1, waarbij Nederland ook nog eens in de eerste periode brutaal op voorsprong was gekomen.

Dat gebeurde na ruim dertien minuten spelen. Na de face-off werd de puck teruggelegd op debutant Ernesto Klem, die met een bekeken schuiver de Poolse doelman Odrobny verschalkte. Het was volstrekt tegen het het spelbeeld in, maar wel een mooie opsteker voor een jonge, onervaren Oranje-ploeg die overduidelijk kwaliteit tekort kwam tegen het uit Division IA gedegradeerde Polen, maar door inzet, vechtlust en mentaliteit verrassend lang overeind bleef, ook al viel de uiteindelijk uitslag hoog uit.

WK Tallinn Nederland Polen Ernesto Klem scoort Joey Oosterveld Steve Mason

Hrelja beste speler

Doelman Hrelja maakte 42 saves op 45 schoten in de eerste twee periodes en werd uitgeroepen tot beste speler aan de kant van Nederland. 'Het was mijn eerste start voor Nederland op een wereldkampioenschap. Het is wennen aan de snelheid, maar je weet dat het een lange wedstrijd wordt, dus je moet gewoon lekker spelen en zien wat er gebeurt', vertelde de goalie die bij een stand van 1-3 in de derde periode werd vervangen door Martijn Oosterwijk.

'Daar waren vooraf geen afspraken over gemaakt, maar ik wist dat het kon gebeuren afhankelijk van hoe de wedstrijd zou verlopen. Als je ziet dat ik 45 schoten tegen kreeg in twee periodes, dan staat dat wel gelijk aan een drukke wedstrijd in de Beneliga.' Hrelja zag hoe Nederland op voorsprong kwam. '0-1 vond ik wel een mooie stand. Daar had het voor mij mee mogen eindigen. Het was jammer dat Polen nog voor de pauze op gelijke hoogte kwam.'

WK Tallinn Nederland Polen Save Tomislav Hrelja

Schotenverhouding

De schotenverhouding in de wedstrijd zegt veel over de mate van overwicht voor Polen. De twee Nederlandse goalies kregen in totaal 61 schoten op zich afgevuurd, terwijl Oranje zelf slechts zeven keer de doelman van Polen op de proef stelde. In de tweede periode hield Nederland nog dertien minuten stand, alvorens de dam doorbrak en Polen het overwicht omzette in een 1-3 voorsprong. In de slotperiode maakte Polen daarna gebruik van de vermoeidheid bij Nederland en liep uit naar 1-8. Filip Komorski scoorde twee keer, net als Bartlomiej Neupauer. De in Canada spelende Alan Lyszczarczyk had een goal en twee assists.

Bondscoach Doug Mason noemde de uitslag na afloop niet onlogisch. 'Polen speelt met vier lijnen tegen onze drie lijnen in een heel hoog tempo en met alle kwaliteit die ze in huis hadden. Het is voor ons heel moeilijk om dat zestig minuten vol te houden. Ik vond het knap zoals de jongens de eerste veertig minuten hebben volgehouden tegen wat ik denk dat het beste team is hier op het kampioenschap.'

Mason: 'De uitslag is 8-1, maar het is toch een wedstrijd waar de jongens trots op mogen zijn. Ze hebben alles gegeven en we mogen niet meer van de jongens verwachten. Het is voor ons zaak iedere wedstrijd weer iets beter te worden in het systeem dat we in korte tijd geleerd hebben. Daar heb je bij je club met profs veel meer tijd voor. Maar de jongens hebben veel tactische dingen goed opgepakt en lang volgehouden. Het is zaak iedere shift te verbeteren, zodat we tegen het einde van het toernooi een wedstrijd kunnen winnen.

WK Tallinn Nederland Polen kans Steve Mason

Andere wedstrijden

Morgen wacht het Nederlands ijshockeyteam de volgende uitdaging met de avondwedstrijd tegen gastland Estland. Die ploeg kende ook een valse start tijdens het kampioenschap door in een open, spannende wedstrijd uiteindelijk na penaltyshots met 4-3 te verliezen van Roemenië. In de eerste wedstrijd van de dag won Japan met 3-2 van Oekraïne. Nederland en Oekraïne zijn nu de enige twee puntloze teams. Polen voert de ranglijst na de eerste speeldag aan.