8 oktober 201912:00

ED: Eindhoven wint topper, nieuwkomers winnen thuis

De Eerste Divisie kende in de tweede speelronde al meteen een topper. Eindhoven Kemphanen wist thuis nipt te winnen van Dordrecht Lions. Yeti’s Breda en Utrecht Dragons wonnen allebei hun eerste thuiswedstrijd.

Eindhoven Kemphanen – Dordrecht Lions

Vorig seizoen troffen deze ploegen elkaar ook vroeg in het seizoen. Destijds wist Dordrecht Eindhoven te verrassen en ook nu was Lions dichtbij een overwinning. Lions kwam al snel op voorsprong via oud-Kemphaan Nikita Kamyshev. Na tien minuten verdubbelde Falco Veenhuizen de voorsprong voor Dordt. Damian Kluijtmans zorgde in de eerste periode voor de aansluitingstreffer. Eindhoven zag deze week Koen Bakker weer op het ijs. De 25-jarige voormalig jeugdinternational keerde na een jaar afwezigheid weer terug bij Kemphanen. De eveneens 25-jarige Willem Gloudemans maakte ook zijn comeback in het shirt van Eindhoven. Gloudemans heeft een verleden in Eindhoven maar speelde de laatste vijf jaar in Nijmegen, zowel in de Beneliga als in de Eerste Divisie.

In de tweede periode draaide Eindhoven de achterstand om in een 4-2 voorsprong. Rastislav Veres scoorde tweemaal en Branko Dijstelbloem was ook trefzeker. Voor Lions wist Sirio Barone de achterstand nog te verkleinen tot 4-3. Eindhoven verloor in de tweede periode wel twee spelers met een game misconduct. Zowel Arthur van den Hout (Roughing) als Damian Kluijtmans (Abuse of Officials) moesten vroegtijdig richting de kleedkamer.

Toch begon Eindhoven uitstekend aan de derde periode en via Joey Beeren kwam Kemphanen op 5-3. De 300 toeschouwers in het IJssportcenrum zagen daarna Dordrecht terugkomen in de wedstrijden. Het regende strafminuten en het regende ook powerplaygoals. Levy Galjaard en Nikita Kamyshev brachten met powerplaygoals Lions lansgzij: 5-5. Daarmee vielen 4 van de 5 Dordtse goals op de powerplay. Ook Eindhoven was succesvol met de powerplays. Een minuut voor tijd scoorde doelpuntenmachine Veres de winnende goal met een man meer op het ijs. Dat was de vierde Eindhovense powerplaygoal van de avond.

Succes voor nieuwkomers

Zowel Breda als Utrecht speelden dit weekend hun eerste thuiswedstrijd in de Eerste Divisie. Yetis Breda versloeg zondagmiddag GIJS Groningen met 5-2 na een daverende start. Binnen zes minuten scoorde Luuk Brekelmans een hattrick en stond het al 3-0 voor Breda. Aan het einde van de periode maakte Robbert Maas er zelfs nog 4-0 van. Bij de thuisploeg maakte Rody Jacobs zijn debuut voor de Yeti’s. Op de website van Breda worden nog meer oud-internationals en boegbeelden van Tilburg Trappers genoemd in de selectie. Zo staan Diederick Hagemeijer en Ivy van den Heuvel ook op de website, beiden hebben echter nog niet meegespeeld in de eerste twee speelrondes. In de tweede periode maakte Floris van Lieshout de 5-0 voor Breda. Daarna kwam GIJS nog terug tot 5-2 via goals van Tomas Krukovski en Max Groeninga.

Utrecht Dragons maakte in eigen huis korte metten met Zoetermeer Panters 2. Ivo Beulen was de grote man aan Utrechtse zijde. De 35-jarige aanvaller scoorde maar liefst vijf doelpunten waarvan twee shorthanded. Utrecht kreeg deze week ook versterking. Indy Bontan maakte de overstap vanuit het Beneliga-team van tegenstander Zoetermeer. Bontan was direct betrokken bij de 1-0 van Beulen in de eerste minuut. Zoetermeer sloeg snel terug en kwam via Casper de Heer op gelijke hoogte. Nog voor de eerste pauze pakte een Utrecht een 3-1 voorsprong dankzij goals van Chad van de Burg en Nicola Zaugg. In de tweede periode liep Utrecht verder uit mede dankzij twee goals van Bart van Roosmalen. Na zestig minuten ijshockey stapte Utrecht van het ijs met een 11-2 monsterzege.

Overige duels

Smoke Eaters Geleen pakte de eerste punten van het seizoen door Red Eagles Den Bosch met 4-2 te verslaan. Steven Marx en Lars Engwegen scoorden beiden tweemaal voor Eaters. Sean Flynn en Segun den Otter waren trefzeker namens Den Bosch.

Amsterdam Tigers won ook de tweede wedstrijd van het seizoen. De Amsterdammers waren met 1-4 te sterk voor OrangeGas Capitals Leeuwarden. Connor Barette en Ivan Muso wisten beiden tweemaal te scoren. Dylan Foks scoorde het enige doelpunt voor de Friezen. Pas in de laatste tien minuten van de wedstrijd nam Amsterdam afstand van Leeuwarden. Barette maakte eerste de 1-3 alvorens Muso met een empty netter de eindstand op 1-4 bepaalde.

Nijmegen Devils 2 won in een spannend duel met 2-3 van Tilburg Trappers 3. Devils kwam op een 0-2 voorsprong via Harley Verkroost en Rick van Haren. Marvin Timmer en Don Nichols zorgden ervoor dat Tilburg op gelijke hoogte kwam. Zes minuten voor tijd was het echter opnieuw Harley Verkroost die scoorde. Die treffer bleek de winnende goal te zijn.

Tenslotte won UNIS Flyers Heerenveen 2 met 4-9 van Hijs Hokij Den Haag 2 in een duel met een zeer opmerkelijk scoreverloop. Heerenveen greep de leiding na negen minuten via Joey de Jong. In de tweede periode scoorde de Haagse ploeg van coach Marco Kronenburg vier goals op een rij. Thomas van Wissen was goed voor een hattrick en ook Jelle Kronenburg pikte zijn doelpunt mee. In de derde periode wist Heerenveen maar liefst acht onbeantwoorde goals te scoren. Jari Hiemstra scoorde driemaal en ook de jeugdige Dave van den Bos en Tom Speel wisten opnieuw te scoren, net als in de eerste week.