Polen Nederland Okt Feb 2020 01

6 februari 202013:19

Polen laat Nederland kansloos

Het Nederlands team is het Olympisch Kwalificatietoernooi in Kazachstan begonnen met een 8-0 nederlaag tegen Polen. Nederland neemt het de komende dagen nog op tegen Oekraine en gastland Kazachstan.

Vooraf was het interessant om te zien hoe dit Nederlands team het zou doen tegen de drie sterke landen op dit OKT. Niet veel mensen rekenden op een succes tegen Polen, toch komt de 8-0 nederlaag wel stevig aan met een schotverhouding van 51-6 in het voordeel van Polen. Bondscoach Bo Subr: ‘Ik denk dat dit wel een beetje een reality-check is voor het niveau van het Nederlandse ijshockey ten opzichte van andere landen. Al missen we natuurlijk wel de nodige spelers die er niet bij zijn.’

Polen kwam na bijna drie minuten op voorsprong. Met Reno de Hondt op de strafbank liet Polen direct zien over een prima powerplay te beschikken. Arkadiusz Kostek zorgde met een afstandsschot voor de 1-0. Subr: ‘We begonnen nog niet eens zo slecht aan de wedstrijd, tot we tegen de eerste straf aanliepen. Als je naar de eerste periode kijkt, zie je dat we op de penaltykill kansen krijgen om de puck het vak uit te krijgen en dan niet doen. Dat kun je tegen ploegen van dit kaliber niet doen, dat wordt afgestraft.’

Polen Nederlamnd Okt Feb 2020 02

Ook bij de tweede Poolse treffer kreeg Nederland de kans om de puck weg te werken. Een paar seconden later schoot Aron Chmielewski de puck snoeihard in het doel en liet goalie Ian Meierdres kansloos: 2-0. In de veertiende minuut volgde de derde Poolse treffer op de derde powerplay. Maciej Urbanowicz scoorde op zijn eigen rebound de 3-0.

Na de pauze ging Polen verder tegen Nederland dat aantrad zonder de geblesseerde Ernesto Klem en Bartek Bison. Dominik Pas maakte wederom op de powerplay er 4-0 van. De vijfde Poolse goal in de 26e minuut viel nadat de straf tegen Tom Marx twaalf seconden over was. De Poolse druk van die powerplay was nog niet over en Patryk Wajda scoorde de 5-0 met wederom een afstandsschot.

Bo Subr besloot na de 5-0 om zijn goalie te wisselen. Martijn Oosterwijk nam het stokje over van Ian Meierdres. Polen spaarde Oosterwijk niet want op de eerste de beste aanval scoorde Jaskiewicz de 6-0 raak. Na bijna 36 minuten was het diezelfde Jaskiewicz die ook voor de 7-0 zorgde.

In de slotperiode wist Nederland de schade te beperken tot Ă©Ă©n goal van Filip Komorski halverwege de periode. Subr: ‘Ik vond dat we in de derde periode wel beter speelden. We krijgen de enige treffer tegen uit een face-off waarbij de puck iets raakte vlak voor Martijn. Dat is iets om mee verder te gaan richting de volgende wedstrijd, maar we moeten ons beseffen dat het tempo dan nog hoger zal liggen.’