Heerenveen Den Haag 17 11 2018 2

5 januari 201923:35

Saturday round-up: Flyers wint topper van Eaters

Heerenveen deed uitstekende zaken door de topper tegen Geleen met 4-2 te winnen. Herentals nam de koppositie over in de Beneliga door het verlies van Geleen en zelf te winnen van Antwerpen.

UNIS Flyers Heerenveen - Microz Eaters Limburg

Voor de mannen uit Geleen was het een zware week na de uitschakeling in eigen huis in de beker tegen Hijs Hokij Den Haag. Coach Andy Tenbult gaf de lichtgeblesseerde Vadim Gyesbreghs en Yan Turcotte een vrije dag. Beide spelers kwamen niet geheel ongeschonden uit de wedstrijd tegen Den Haag en Tenbult wil de sterkhouders in de verdediging zo fit mogelijk houden. Matt Beer werd daardoor een linie naar achteren gehaald.

Heerenveen had op vrijdag al de lastige uitwedstrijd in Den Haag gewonnnen. In Leeuwarden profiteerde Flyers in de eerste periode van een zwakkere periode van de bezoekers. Tijdens de eerste powerplay opende Ronald Wurm in de zesde minuut de score. Negen minuten later verdubbelde Adam Bezak de voorsprong nadat hij de puck veroverde op Levi Smeets.

Aan het begin van de tweede periode nam Lars den Edel optimaal gebruik van miscommunicatie bij Geleen. Den Edel kreeg alle ruimte en op aangeven van Tony Demelinne rondde den Edel knap af: 3-0.

Daarna kwam Geleen beter in de wedstrijd en speelde de ploeg van Andy Tenbult een puike periode. De Limburgers kregen na drie minuten hun eerste powerplay. Ook bij Geleen was het direct raak na een bekeken schot van Lukasz Bartak. Een minuut later volgde opnieuw een straf tegen Flyers en opnieuw scoorde Geleen met een man meer. Tom Marx bekroonde zijn goede wedstrijd met een doelpunt.

In de derde periode bleef het lang spannend en kregen beide ploegen kansen. Vijf minuten voor tijd was Geleen heel dichtbij de gelijkmaker. Een uitstekende actie van Marx, een solo vanuit zijn eigen verdedingsvak, eindigde in een grote reboundkans maar die werd niet benut door Eaters. In de laatste minuut haalde Tenbult zijn goalie Rowan Delil naar de kant voor een extra speler. Heel veel resultaat leverde dat niet op. Brent Janssen en Marco Postma slokten een hoop tijd op door de puck goed af te schermen bij de boarding. Daarna pikte Mark Hoekstra de puck op en na een combinatie met Marco Postma scoorde Hoekstra zijn eerste doelpunt van het seizoen in het lege Limburgse doel.

Geleen raakte de koppositie door de nederlaag kwijt aan Herentals. Geleen heeft nu 33 punten uit 14 wedstrijden, tegenstander Heerenveen staat derde met 30 punten uit 11 wedstrijden.

Zoetermeer Panters - Cairox Hijs Hokij Den Haag

Zoetermeer Panters bleek weer eens een taaie tegenstander. Met de tiende plek op de ranglijst doet Panters zich tekort. Den Haag kwam na bijna negen minuten op voorsprong door een doelpunt van ex-Panter Levi Boer. Die stand bleef lang op het scorebord staan, totdat de wedstrijd weer tot leven kwam in de derde periode.

Panters kwam daarin snel op gelijke hoogte via Marko van Leeuwen. Daarna sloeg Den Haag toch weer snel toe. Via Raymond van der Schuit en Alan van Bentem kwam Den Haag op een 1-3 voorsprong. In de slotfase deed het jonge talent Dani van Schilt ook nog een duit in het zakje door de 1-4 te scoren. Het slotakkoord was voor Diordy Vols, de speler die door Hijs is uitgeleend aan Zoetermeer. Hij bepaalde de eindstand op 2-4.

Zoetermeer blijft daardoor op 8 punten op een tiende plek. Het gat met Mechelen en Amsterdam is echter maar één punt en Panters heeft nog een stuk minder wedstrijden gespeeld. Den Haag staat op de zesde plek met 20 punten uit 12 wedstrijden.

Chiefs Leuven - Amsterdam Tigers

Chiefs Leuven zit in een sterke fase van de competitie. Vorige week had Luik nog alle moeite met Leuven in de halve finale van de Belgische beker en gisteren verzuimde Leuven te winnen na een goede prestatie in Nijmegen. Thuis tegen Amsterdam pakte Leuven wel de drie punten.

Dean Thurura en Adam Logozzo scoorden ieder twee goals in een 7-2 overwinning op Amsterdam. Bij Tigers waren John en Dean Versteeg verantwoordelijk voor de doelpunten. Leuven is door de zege nog vaster op de zevende plek te vinden. Chiefs heeft 17 punten behaald uit 14 wedstrijden. Amsterdam staat een plekje lager met 9 punten uit 11 wedstrijden.

Overige duels

Bulldogs Liège had het lastiger dan verwacht tegen Mechelen Golden Sharks. Via Lester Brown en Axl Milpas kwam Luik pas aan het begin van de tweede periode tot scoren. Die voorsprong verdween later in de periode na twee powerplaygoals van Cas Staps en Marek Ziarny. Uiteindelijk trok Luik toch de winst naar zich toe. Milpas wist voor een tweede maal te scoren en ook Cheyne Matheson scoorde tweemaal en bracht de eindstand op 3-7.

De nieuwe koploper ERA Renomar HYC Herentals won thuis eenvoudig van rode lantaarndrager Antwerpen Phantoms. Antwerpen maakte ook bekend dat het per direct afscheid neemt van goalie Mike Jansen en import Ryan Widmar. De Nederlander Charlie Vocke is nu de eerste goalie voor de rest van het seizoen. Met Vocke in het doel ging Antwerpen met 18-1 onderuit in Herentals.