Julie Zwarthoed SDE nov2019

8 december 201905:16

Saturday Round-up: Mechelen verrast Geleen, Oranjevrouwen belangrijk voor SDE

In de Beneliga zorgde Mechelen Golden Sharks voor de verrassing op zaterdagavond door Eaters te verslaan. Zoetermeer won in een spannend duel van Leuven en er waren ruime overwinningen voor Hijs en Herentals. In de Zweedse SDHL waren de Nederlandse internationals weer belangrijk voor hun ploeg SDE.

SDHL: MODO - SDE

De Nederlandse vrouwen van SDE moesten dit weekend met het vliegtuig op pad richting LuleĂĄ in Noordoost-Zweden. LuleĂĄ is de nummer vier in de SDHL en de ploeg was met 6-1 een maatje te groot voor SDE. Savine Wielenga tekende voor de assist op de enige goal van SDE.

Een dag later speelde SDE zo’n 400 kilometer zuidelijker in Örnsköldsvik, de geboorteplaats van legendarische ijshockeyers zoals Peter Forsberg en de gebroeders Sedin. Thuisploeg MODO kent een zwaar seizoen in de SDHL en vecht tegen degradatie. SDE had het ook lastig tegen MODO en kwam na een half uur spelen op achterstand. Pas zes minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kwamen de bezoekers via de Hongaarse Lili Pinter op gelijke hoogte. Twintig seconden na de goal van Pinter kwam MODO echter weer op voorsprong en leek het een slecht weekend te worden voor SDE.

Met nog anderhalve minuut te spelen sloeg Savine Wielenga toe en zorgde met haar negende doelpunt van het seizoen voor een overtime. In de verlenging werd Julie Zwarthoed de matchwinnaar. Zwarthoed scoorde haar zevende treffer van het seizoen en alweer haar derde game-winning goal. Zowel Wielenga (22emet negen goals en zeven assists) als Zwarthoed (25emet zeven goals en acht assists) staan in de top-25 van de topscorerslijst in de SDHL.

Door de overwinning blijft SDE op de zesde plaats staan en houdt het nog aansluiting met nummer vijf AIK. Over tien dagen volgt de stadsderby tegen datzelfde AIK en kan het gat verder verkleind worden.

Beneliga: Mechelen Golden Sharks – Microz Eaters Limburg

Geleen kende een slechte dag in Mechelen. Na de eerste periode stond de thuisploeg al op een 4-1 voorsprong na goals van Kenneth Pittoors, Ben van den Bogaert, Elia Urlings en Mike Robinson. Marco Postma scoorde namens Geleen.

Ook de eerste pauze kon geen soelaas bieden voor Eaters. Na slechts elf seconden in de tweede periode scoorde Kevin de Winter de vijfde Mechelse goal en dat betekende het einde van de wedstrijd voor Eaters-goalie Rowan Delil en mocht Sander Kösters het overnemen. Via de teruggekeerde Nick Verschuren kwam Geleen in de 23eminuut terug tot 5-2. Enkele minuten later zorgde Oliver Bouchard echter al voor de 6-2.

In de derde periode kwam Geleen nog terug tot twee goals verschil, maar de overwinning van Mechelen kwam niet meer in gevaar. Bouchard en Robinson scoorden beiden hun tweede van de avond en de eindstand kwam uit op 8-5. Door de overwinning komt Mechelen op zes punten uit pas vier wedstrijden. Tegenstander Geleen blijft op tien punten maar Eaters heeft al zeven wedstrijden achter de rug.

Zoetermeer Panters – Chiefs Leuven

In de Silverdome viel ook genoeg te beleven voor de toeschouwers. De bezoekers uit Leuven leken lange tijd op weg naar een overwinning, een indrukwekkende comeback van Zoetermeer voorkwam echter een Leuvense driepunter.

Chiefs kwam na vier minuten op voorsprong door een one-timer van William Kangasniemi na een goed uitgespeelde powerplay. Panters kwam al snel op gelijke hoogte via de jonge aanvaller Dean Versteeg. In de slotminuut van de eerste periode was het opnieuw Kangasniemi die scoorde: 1-2.

Na de pauze liep Leuven uit naar 1-4 via goals van Oscar Delbrassine en Alec James. Dusan Kmec wist de achterstand voor Panters nog te verkleinen tot 2-4. Toen Alec James voor de tweede maal scoorde in de 48eminuut leek de wedstrijd gedaan. Toch lukte het Chiefs niet om de overwinning veilig te stellen. Ferenc Kocsis, Jay Huisman en Bas Tammerijn zorgden voor een geslaagde inhaalrace voor Zoetermeer. De goal van Tammerijn viel met nog 72 seconden te spelen. Na zes minuten in de verlenging bekroonde Panters de comeback met de winnende goal van Kocsis: 6-5.

Daarmee passeert Panters de tegenstander Leuven op de ranglijst. Panters staat nu zesde met 8 punten uit 5 wedstrijden. Leuven staat negende met 6 punten uit 6 wedstrijden.

Overige duels

Cairox Hijs Hokij Den Haag boekte een 3-8 overwinning op Antwerpen Phantoms. De Haagse ploeg moest het doen zonder de imports Doug Rose en Jesse Gabrielle. Gelukkig voor Hijs keerde Marco Bommezijn weer terug van een blessure. Phantoms kwam nog wel op een snelle 1-0 voorsprong via Lucas Pot. Daarna bleek Hijs toch veel te sterk. Justin Evers scoorde een hattrick voor Den Haag en Levi Boer was tweemaal trefzeker.

ERA Renomar HYC Herentals was zaterdagmiddag al met 1-10 te sterk voor Tilburg Trappers. Nathan Pancels noteerde een hattick namens Herentals en Delaney Hessels voorkwam met een late goal een shutout voor Herentals-goalie Arne Waumans.

Den Haag en Herentals blijven door de overwinningen in de top drie van de Beneliga. Den Haag staat op de tweede plek met 16 punten uit acht wedstrijden. Herentals volgt een plekje lager met 11 punten uit slechts vijf wedstrijden.