Heerenveen Herentals 2020 Doelpunt Jasper Nordemann Arne Waumans
— © Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

16 februari 202001:09

Saturday Roundup: Flyers wint topper, Hijs ruim langs Panters

Heerenveen won zaterdagavond in een ware thriller met 5-4 van Herentals. Den Haag won de uitwedstrijd in Zoetermeer met ruime cijfers, Luik klopte Leuven en Mechelen was veel te sterk voor Antwerpen.

Unis Flyers Heerenveen - Era Renomar Hyc Herentals 5-4 (1-0 0-2, 4-2)

Heerenveen boekte in de topper tegen Herentals uiteindelijk een 5-4 overwinning. Juha Kiiholma scoorde het winnende doelpunt door met een hard schot de Herentalse doelman Arne Waumans te verschalken.

Het werd voor ruim 2200 toeschouwers een échte topper, waarin het evenwicht regelmatig wisselde. Flyers had over de volle zestig minuten het beste van het spel, maar Herentals had ook genoeg mogelijkheden om de wedstrijd naar zich toe te trekken. In de slotseconde moest Martijn Oosterwijk nog beslissend ingrijpen om een late gelijkmaker te voorkomen.

Flyers kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong toen Brent Janssen een rebound na een schot van Trevor Petersen binnenschoot. Die stand bleef lang op het scorebord staan, terwijl twee teams vanuit een strakke eigen organisatie op zoek gingen naar zwakke plekken in de organisatie bij de tegenstander.

Heerenveen slaagde er lang in om het gevaar van Herentals te beteugelen. Dat veranderde echter halverwege de wedstrijd. Dennis Sikma werd naar de strafbank gestuurd door de prima leidende Stef Oosterling en op de powerplay was Nathan Pancel die de puck uiteindelijk langs Oosterwijk werkte. Trevor Hunt deelde direct een gevaarlijke crosscheck uit, waardoor de powerplay van Hyc opnieuw begon. Preston Shupe zorgde er na een prima aanval voor dat Flyers hiervoor de prijs betaalde.

Tot dat moment had Heerenveen vermoedelijk het beste van het spel in de tweede periode gehad en de ploeg hervatte na de dubbele tegenslag de aanvallende pogingen. Het duurde echter tot in de slotperiode voordat Flyers het initiatief weer overnam. Vroeg in de periode was het Pippo Limnell die in stelling werd gebracht door Petersen en amper een minuut later toonde Jasper Nordemann zijn neusje voor doelpunten door van dichtbij te scoren.

Ineens stond Heerenveen weer op voorsprong. Hyc moest nu zelf weer komen, wat Flyers weer kansen op snelle uitbraken opleverde. De goal viel echter aan de andere kant. Ben Vercammen bracht zijn ploeg weer tot op één goal. Tien minuten voor tijd was het Trevor Hunt met een hard schot en ruim een minuut later de goal van Kiiholma, waardoor Heerenveen op een ruimere marge kwam. De treffer vier minuten voor tijd van Robert Lepine zorgde daarna vooral voor een sidderende slotfase.

Door de zege is Flyers een stuk dichterbij het thuisvoordeel in de finale om het landskampioenschap van Nederland en de nummer één klassering in de eindrangschikking van de Beneliga gekomen.

Foto's: Marco Spelten (Actiefotografie.nl)

Cairox Hijs Hokij Den Haag - Zoetermeer Panters 1-8 (0-2, 0-4, 1-2)

Den Haag deed goede zaken zaterdagavond met een ruime 1-8 overwinning op streekgenoot Zoetermeer. Stace van Bentem, Zach Doerring en Donny van Musscher hadden ieder twee goals voor de Haagse formatie die hiermee zeker is van plaatsing voor de finale om het Nederlandse kampioenschap. Nijmegen en Geleen kunnen de Haagse formatie niet meer inhalen op de ranglijst.

Zoetermeer op zijn beurt deed slechte zaken. De ploeg staat nu achtste op de ranglijst en heeft nu net zo veel verliespunten als nummer negen Mechelen. Dat betekent dat de ploeg nog aan de bak moet om de play-offs te bereiken. Daarbij kan de ploeg overigens ook nog altijd naar boven kijken.

Den Haag kwam via Van Musscher al na twee minuten spelen op voorsprong en ging de eerste pauze in met twee goals verschil. Stace van Bentem scoorde die treffer. In de tweede periode greep het team van Chris Eimers daarna definitief de macht in het duel. Zach Doerring (2), wederom Stace van Bentem en nogmaals Donny van Musscher zorgden ervoor dat de voorsprong werd uitgebouwd naar een riante 0-6.

In de slotperiode kwamen daarna Mike van Oeveren en Dani van Schilt nog tot scoren, terwijl Jared Henderson voor duizend toeschouwers de Zoetermeerse eretreffer voor zijn rekening nam.

Luik Bulldogs - Leuven Chiefs 5-3 (0-1, 2-0, 3-2)

Luik herstelde zich zaterdag in eigen stadion van het verlies in Nijmegen van vrijdag met een 5-3 zege op Leuven. Chiefs kwam via Alec James in de eerste periode op voorsprong, maar incasseerde vroeg in de tweede periode de gelijkmaker van Bryan Kolodziejczyk. Luik liep daarna uit naar 4-1 via goals van Alexandre Bremer en Jessiko Bernard (2). In de slotfase maakte Leuven het nog spannend door via Adam Logozzo en Dries Blockx nog terug te komen tot op één goal. Maar het was Luik dat in de slotseconden van het duel als laatste lachte en via Frank Neven de eindstand op 5-3 bracht.

Mechelen Golden Sharks - Antwerp Phantoms 14-4 (3-0, 5-2, 6-2)

Mechelen hield zaterdagavond zijn play-off-hoop levend met een 14-4 zege in eigen huis tegen Antwerpen. Mike Robinson scoorde vier keer, Kevin Miller, Stefaan Swennen en Mick op de Beeck ieder twee keer namens de Golden Sharks. Riku Koskinen scoorde twee van de Antwerpse treffers.