22 januari 201710:19

Beneliga roundup zaterdag

Den Haag zorgde voor een stunt door te winnen in Heerenveen. Luik was Geleen de baas, Leuven pakte de volle buit in Den Bosch en Eindhoven klopte Antwerpen.

Unis Flyers Heerenveen - Hijs Hokij Den Haag

De bekerwinst zat Heerenveen wellicht nog in de benen, maar ook de laatste ongeslagen status in de Beneliga is omver geworpen. Den Haag pakte zaterdagavond met 2-3 de winst in een goedgevuld Thialf-stadion. De ploeg van Chris Eimers, woensdag op de tribune in Eindhoven, kwam na ruim een kwartier spelen op voorsprong via Jasper Kick. Heerenveen stelde echter enkele minuten later orde op zaken via een powerplaygoal van Tony Demelinne.

De Haagse ploeg sloeg daarna in de tweede periode twee keer toe binnen een minuut. Na 32 minuten spelen bracht Raymond van der Schuit zijn team weer op voorsprong en 48 seconden later zorgde Ben Rurup voor de 1-3. Heerenveen kon daar in de slotperiode alleen nog een goal van Marco Postma tegenover stellen, waardoor Heerenveen de eerste nederlaag leed sinds de openingswedstrijd van het seizoen in Geleen.

Heerenveen, dat voorafgaande aan de wedstrijd werd gehuldigd, houdt op de ranglijst in Poule B wel een riante voorsprong van acht punten op Den Haag.

Bulldogs Luik - Laco Eaters Geleen

Luik nam zaterdagavond op de ranglijst in Poule B afstand van Geleen door in eigen huis met 7-5 te winnen. De Belgische formatie heeft nu op de derde plaats vier punten meer dan Eaters, dat echter nog wel een wedstrijd in de hand heeft. Eaters heeft zes punten minder dan Den Haag, de ploeg die het zal moeten achterhalen om zich te plaatsen voor het Top-4-toernooi om het Nederlandse kampioenschap. Ook ten opzichte van Den Haag heeft Geleen een wedstrijd in de hand.

Luik won de ontmoeting op zaterdagavond in de slotfase van het duel. Met nog minder dan vijf minuten te spelen had Geleen juist de comeback van de 5-1 achterstand uit de eerste periode gecompleteerd en was weer langszij gekomen via Slawomir Krzak. Amper een minuut later sloeg Thomas Matheson echter zijn slag en in de slotminuut deponeerde ex-Eater Akim Ramoul de puck in het lege net om de overwinning veilig te stellen.

Eaters moest dus stevig aan de bak in Luik nadat Jordan Paulus en Bryan Henry hun ploeg een 2-0 voorsprong hadden gegeven in de openingsfase. In het restant van de periode sloegen Alexandre Bremer, Paul Vincent en Thomas Matheson ook toe, terwijl Eaters daar alleen een powerplaygoal van Rick van Haren tegenover kon zetten.

De tweede periode was daarna voor Geleen dat via Kay Gielen profiteerde van een dubbele straf tegen Luik en daarna Tom Marx twee keer zag toeslaan, waaronder een shorthanded goal. De gelijkmaker volgde daarna dus in de slotperiode via Krzak, maar uiteindelijk bleven de punten in Luik.

Red Eagles 's-Hertogenbosch - Chiefs Leuven

Den Bosch, dat niet aan zijn sterkste deel van de competitie bezig is, kon Leuven bijhouden tot in de slotperiode. De Chiefs sloegen echter in het laatste hoofdstuk van de wedstrijd drie keer toe om de overwinning naar zich toe te trekken. Martin Vachal had twee goals voor Leuven. Deniss Baskatovs, Gabriel Yeung, Drie Blockx en Quinten Franckx namen de andere goals voor hun rekening. Berry Donders (2) en Valentijn Scheffe waren de doelpuntenmakers namens Den Bosch.

Antwerp Phantoms - Lummus Led Eindhoven Kemphanen

Eindhoven deed verder goede zaken in Poule A van de Beneliga door een 1-3 overwinning in Antwerpen. Kemphanen naderde door de overwinning koploper Herentals tot op Ă©Ă©n punt, al heeft de Belgische ploeg een wedstrijd minder gespeeld, en het team uit de Lichtstad kan zich gaan opmaken voor het toernooi om het Nederlandse kampioenschap, met 16 punten voorsprong op de derde Nederlandse ploeg op de ranglijst.

Antwerpen kwam in de openingsminuut op voorsprong via Lukasz Bartak, maar had daarmee al zijn kruit ook direct verschoten. In het restant van de openingsperiode zorgden Koen Bakker en Damian Kluijtmans dat Kemphanen met een voorsprong de eerste pauze in kon. In de tweede periode bepaalde Jorn van Soest de eindstand op 1-3.