Tijgers Final Four van Musscher rug 02 2017

4 maart 201700:30

Hijs en Flyers op voorsprong

Hijs Hokij Den Haag en Heerenveen Flyers staan op voorsprong in de kwarfinale van de play-offs. Heerenveen had weinig moeite met Zoetermeer en won met 7-1. Den Haag versloeg Amsterdam met 5-3.

Hijs Hokij Den Haag – Amstel Tijgers

Bijna 2000 toeschouwers in de Uithof kregen een spannende pot ijshockey voorgeschoteld. In het begin van de wedstrijd leek een korfbaluitslag op komst. Na vijf minuten waren er al drie treffers te bewonderen. Alan van Bentem opende de score voor Den Haag. Nog geen minuut later zorgde Donny van Musscher voor de Amsterdamse gelijkmaker. Na een snelle Haagse uitbraak in de 6e minuut bediende Filip Martinec de meegeschaatste Jeffrey Melissant: 2-1.

Den Haag had een overwicht in de eerste periode maar kon de marge nog niet vergroten. Aan het einde van de eerste periode kreeg Amsterdam haar eerste powerplay. Dat leidde tot veel puckbezit en dreiging maar niet tot grote kansen.

In de tweede periode zag het er naar uit dat Amsterdam de wedstrijd weggaf door de vele straffen. Voor het gevoel leek de Amsterdamse strafbank twintig minuten lang gevuld. Den Haag profiteerde door twee powerplaygoals te scoren. De eerste straf in de periode was voor Tijgers goalie Danny van Rijswijk. Vlak daarvoor was er enige commotie nadat Joey Oosterveld nog een tik uitdeelde terwijl de puck al in het bezit was van de Amsterdamse doelman. Referee Ramon Sterkens oordeelde dat dit niet zwaar genoeg was voor een straf en wellicht ontstond er daardoor enige frustratie bij van Rijswijk. Na zijn straf viel de 3-1. Raymond van der Schuit scoorde via een handige deflectie op een afstandsschot van Alan van Bentem. In de 30e minuut zorgde diezelfde van der Schuit voor de 4-1.

Daarna ontsnapte Amsterdam aan een grotere achterstand. Michael Mackie-Kwist kwam zijn doelman te hulp door de puck vlak voor de doellijn weg te werken. Ook Danny van Rijswijk hield zijn ploeg in de race met enkele fraaie glove saves.

Aan het einde van de tweede periode kreeg Amsterdam een strohalm uitgereikt. Mackie-Kwist werd 23 seconden voor het einde van de periode onderuit gehaald door Thomas Roosendaal en daarna kreeg de Amerikaan een boarding te verwerken van Jasper Kick. De Haagse aanvaller kreeg vijf minuten plus een game misconduct en Roosendaal kreeg twee minuten. Mackie-Kwist verliet bloedend het ijs en keerde na 8 minuten in de derde periode weer terug op het ijs.

Met twee man meer kwam Amsterdam in eerste instantie niet tot scoren. Maar nadat de straf tegen Roosendaal verliep, nam Jeff Smith zijn plek in de strafbank over. Toen sloeg Amsterdam wel toe. Donny van Musscher reageerde attent voor zijn tweede van de avond. In de derde periode waren de straffen vooral voor Den Haag. Tijdens de volgende powerplay voltooide van Musscher in de 47e minuut zijn hattrick. De 4-3 was een doelpunt uit het boekje. De puck ging goed rond in het aanvalsvak en Josh Prudden bediende van Musscher vanachter de doellijn. Van Musscher rondde af met een fraai schot.

Amsterdam kwam dichtbij de gelijkameker in de 52e minuut. Goed voorbereidend werk van Marcel Kars leverde een grote kans op voor Calvin Pohlman maar Fabian Schotel keerde zijn inzet.

Uiteindelijk besliste Den Haag de wedstrijd via een empty netter. Jeffrey Melissant miste eerst nog voor open doel maar in tweede instantie bezorgde Alan van Bentem zijn ploeg definitief de overwinning: 5-3.

Beide ploegen vervolgen zondag de serie.

UNIS Flyers Heerenveen – Silverdome Panters

In Thialf was de spanning ver te zoeken. De thuisploeg stond na een kwartier ijshockey al met 4-0 voor door doelpunten van Kevin Nijland, Adam Bezak en Tony Demelinne (2x). Ludek Skop tekende vlak voor het rustsignaal voor de Zoetermeerse eretreffer.

In het restant van de wedstrijd liep Flyers uit naar 7-1 door goals van Pippo Limnell, Ronald Wurm en Lars den Edel.