Beneliga logo 2015

27 juli 201623:19

Door Joep Meijsen

14 teams in BeNeliga. Beker uitgebreid

De deelnemers en opzet van de competitie in de BeNeLiga zijn bekend. Daarnaast komt er en apart weekeinde waarin de Nederlandse kampioen wordt bepaald en nemen veel meer teams deel aan de Nederlandse beker.

Dat heeft de NIJB bekendgemaakt. Drie teams ten opzichte van vorig jaar vallen weg, Dordrecht, Heist op den Berg en Turnhout. Groningen maakt definitief zijn rentree op het hoogste niveau. Daardoor kunnen twee poules van zeven teams worden samengesteld.

Poule A: Nijmegen, Eindhoven, Zoetermeer, Amsterdam, Antwerp, Herentals, Tilburg.

Poule B: Groningen, Den Haag, Leuven, Geleen, Luik, Den Bosch, Heerenveen.

Binnen de eigen poule wordt een enkele competitie gespeeld, terwijl er één keer thuis of uit wordt gespeeld tegen de ploegen uit de andere competitie. Daarmee dus in totaal negentien wedstrijden per ploeg. De vier beste ploegen uit beide poules plaatsen zich voor de play-offs. De kwartfinales en halve finales worden in best-of-three gespeeld, de finale in best-of-five. Onderlinge wedstrijden tussen de finalisten bepalen het thuisvoordeel.

Nieuw is de Final 4 voor het kampioenschap van Nederland. De twee hoogste Nederlandse teams per poule plaatsen zich voor dit toernooi, dat in één weekeinde wordt gespeeld, 24, 25 en 26 februari, op één locatie. Per dag zijn er twee wedstrijden, de halve finales en de wedstrijden om goud en brons.

De Nederlandse beker is ook uitgebreid. Negen Nederlandse teams doen mee, alleen Eindhoven heeft zich niet ingeschreven. Ook hier twee poules.

Poule A: Nijmegen, Geleen, Den Bosch, Tilburg
Poule B: Groningen, Den Haag, Zoetermeer, Amsterdam, Heerenveen

Na een volledige competitie binnen de eigen poule worden de halve finales gespeeld in best-of-three tussen de nummers één en twee van beide poules in kruisfinales. De bekerfinale wordt vervolgens op 18 januari in Eindhoven gespeeld.

Ook in België wordt om de beker gespeeld door de vier deelnemers aan de BeNeLiga. Zij spelen eerst een competitie en vervolgens halve finales. De finale wordt vervolgens op een nog te bepalen locatie gespeeld op zaterdag 11 februari. De Belgische kampioen wordt bepaald door de hoogst gekwalificeerde ploeg in de BeNeLiga.

Het seizoen in Nederland begint op 24 september met de Ron Bertelingschaal.