NL 2014 Ned Roe Eerste Goal Mason

31 december 201416:39

Door Joep Meijsen

2014: het jaar dat was

Rond de overgang van 2014 naar 2015 is het tijd om even terug- en vooruit te blikken. De voorbije jaargang is er niet een met veel hoogtepunten voor het Nederlandse ijshockey. Komend jaar wordt echter een sleuteljaar voor de sport, met enkele mogelijke hoogtepunten.

Het is makkelijk van de terugblik op 2014 een louter negatief verhaal te maken. Het was in ieder geval het jaar waarin onomstotelijk duidelijk werd dat de Nederlandse eredivisie in zijn huidige vorm onhoudbaar is. Twee clubs haakten in de zomer af en lange tijd was het maar de vraag of er ĂĽberhaupt een competitie zou komen.

Ook tijdens het lopende seizoen gaat niet alles van een leien dakje, inclusief weer een crisis rond het voortbestaan van een club. Met de belangstelling van publiek en media heeft het Nederlandse ijshockey tevens weleens betere jaren gekend. Omdat zowel Heerenveen als Tilburg verschillende keren hebben laten blijken genoeg te hebben van de situatie in Nederland, lijkt het een beetje een verloren seizoen te worden dat zich naar het einde sleept.

Daarmee zou de ontknoping van het vorige seizoen bijna uit beeld verdwijnen. Den Haag nam afscheid van de Eredivisie met een ongekende comeback in de halve finale tegen Heerenveen en een bijzonder spannende finale tegen Tilburg. Trappers won uiteindelijk de dubbel en was daarmee de grote winnaar van het seizoen.

Voor Oranje was het een weinig opvallend jaar. Bij het WK in Vilnius werd de slotwedstrijd tegen Roemenië dik gewonnen, waarmee klassenbehoud werd veiliggesteld, maar verder was het een toernooi zonder hoogtepunten. Het Nederlandse vrouwenteam deed het beter met de vierde plaats op het derde niveau in de wereld. Hopelijk weten de vrouwen voldoende geld te verzamelen om komend jaar in China het WK te kunnen spelen.

De mannen kunnen dit jaar revanche nemen in eigen land. Het WK in Eindhoven moet een belangrijk hoogtepunt worden. Met Zuid-Korea, Groot-Brittannië, Kroatië, Litouwen en Estland is de tegenstand van niveau, waardoor het een mooi toernooi kan worden. Hopelijk lukt het om tot een behoorlijke voorbereiding te komen en kan de nationale ploeg wat positieve publiciteit scoren.

Als het Nederlandse ijshockey komend jaar een stap vooruit wil maken, zou tegen die tijd ook duidelijk moeten zijn hoe het seizoen 2015/16 eruit komt te zien. Daarvoor is het in eerste instantie van groot belang wat Heerenveen en Tilburg gaan doen. Beide clubs hebben concrete plannen om in Duitsland te gaan spelen, maar het is nog onduidelijk of dit daadwerkelijk doorgaat gezien de ontwikkelingen bij onze oosterburen. Bovendien zouden lang niet alle Nederlandse spelers van deze clubs zitten te wachten op de Duitse route.

Dat neemt niet weg dat het afgelopen moet zijn met de onzekerheid over de deelnemers aan en de opzet van de verschillende competities die voortduurt tot in september. Het WK is een prachtig moment voor bond en clubs om een kant-en-klare opzet voor het nieuwe seizoen te presenteren. Daarom zouden Heerenveen en Tilburg ruim voor die tijd al aan moeten geven hoe zij verder gaan. Zoals de ijshockeywereld in Nederland zich niet meer mag laten gijzelen door clubs met financiële problemen, zo kan dat ook niet gebeuren door clubs die eigenlijk niet meer mee willen doen. IJshockeyliefhebbers verdienen tijdig duidelijkheid.

Een positieve ontwikkeling in 2014 was de opkomst van livestreams van wedstrijden in de Eredivisie. Daarmee betrad de ijshockeysport het moderne mediatijdperk. Vooral Heerenveen verdient op dit vlak een groot compliment, maar inmiddels zijn er ook al uitzendingen geweest vanuit Den Haag, Geleen en Tilburg. Het is spijtig dat dit rond de bekerfinale geen vervolg krijgt.

Een mooi vooruitzicht voor 2015 is de eerste Nederlandse ijshockeyer die gedraft gaat worden in de NHL. Daniel Sprong verhuisde weliswaar al op jonge leeftijd naar Noord-Amerika, maar zette zijn eerste ijshockeystappen in Nederland. Naar verwachting wordt hij gekozen in de eerste ronde van de draft, wat een unieke prestatie is.

Dat alles gezegd hebbende, namens iedereen van IJshockey.com bedank ik de trouwe bezoekers en sponsoren van IJshockey.com voor hun ondersteuning in de voorbije jaargang. We wensen alle ijshockeyliefhebbers in het land een voorspoedige jaarwisseling toe en een gezond 2015. De ijshockeysport zelf wensen we in Nederland de eerste stapjes op weg naar een nieuwe bloeiperiode toe.