Happy 4713486 1920

1 januari 202011:09

Door Joep Meijsen

2020: 9 mooie momenten om naar vooruit te kijken

Het nieuwe jaar is begonnen. IJshockeynederland.nl zet negen zaken op een rijtje waar ijshockeyfans in Nederland zich alvast op kunnen gaan verheugen.

Revanche in Barcelona

Het Nederlands team komt volgende week al in actie tijdens een revanchewedstrijd in Barcelona. Het betreft de afronding van het pre-Olympisch Kwalificatietoernooi van enkele weken geleden dat vanwege problemen met het ijs tijdens de beslissende wedstrijd moest worden afgebroken. Op 8 januari speelt Oranje die wedstrijd tegen Spanje alsnog en volgt mogelijk een volgende kwalificatieronde in Kazachstan.

Bekerfinale in Eindhoven

Kan Select 4-U Nijmegen Devils zijn beker van vorig jaar succesvol verdedigen of slaagt Unis Flyers Heerenveen erin om de nationale beker te heroveren? Op 15 januari staan deze twee ploegen in Eindhoven tegenover elkaar voor wat een van de traditionele hoogtepunten is op de Nederlandse ijshockeykalender: de bekerfinale.

Een vrouwenprimeur

Eind deze maand wordt voor het eerst in de geschiedenis een vrouwen-WK gehouden op Nederlands ijs. Van zaterdag 25 tot en met dinsdag 28 januari wordt in het IJssportcentrum in Eindhoven het wereldkampioenschap voor U18-vrouwen Division II A gespeeld. Oranje neemt het daar op tegen Chinese Taipei, Kazachstan en Australi√ę in de strijd om promotie. De kaartverkoop voor dit toernooi is inmiddels in volle gang.

Wie wordt kampioen van Nederland?

Nijmegen won vorig jaar het kampioenschap van Nederland door in de finale te winnen van Den Haag. Een van de interessante vragen voor de komende maanden is wie komend jaar de kroon van het landskampioenschap mag opzetten.

Ontknoping Beneliga

Herentals is de verdedigende kampioen in de Beneleague. Begin maart beginnen de altijd weer spannende play-offs, waarin teams als Heerenveen, Den Haag en de rest zullen proberen de Belgische kampioensploeg van zijn troon te stoten. Dat zal Hyc echter niet zomaar laten gebeuren.

Trappers jaagt op titel

Tilburg Trappers won vorig jaar voor het eerst sinds de overstap naar Duitsland geen Oberliga-kampioenschap. Daarvoor werd nog twee keer de Nederlandse landstitel gepakt, dus het was even wennen voor de Brabanders om met lege handen te staan. Dit jaar is er de jacht op de volgende titel, waarbij Tilburg met wedstrijden in hand bovenaan staat in de Oberliga Nord. Dat betekent een uitstekende uitgangspositie voor nieuwe play-offs, waarin Trappers meestal zijn beste wedstrijden speelt. Ook die play-offs beginnen in maart.

Uniek kampioenschap vrouwen

Het Nederlandse vrouwenteam speelt van 12 tot en met 18 april in het Franse Angers het kampioenschap in Division IA. Sinds de splitsing bij de IIHF in A en B-groepen met promotie en degradatie heeft geen enkele nationale ploeg op zo'n hoog niveau een wereldkampioenschap gespeeld. Met ondersteuning van het TEAMKPN Sportfonds en de tomeloze inzet van de internationals nemen de vrouwen het op tegen toplanden Zweden, Slowakije, Noorwegen, Oostenrijk en Frankrijk. Een absoluut hoogtepunt op de Nederlandse ijshockeykalender voor 2020.

Mannenploeg naar Kroati√ę

De nationale mannenploeg gaat in Kroati√ę op jacht naar promotie terug naar Division IB. De ploeg van bondscoach Doug Mason degradeerde vorig jaar in Estland en zal het verblijf op Division IIA-niveau net als de vorige twee keer willen beperken tot √©√©n jaar. De beschikbaarheid van spelers voor de nationale ploeg blijft daarbij altijd zowel een vraagteken als een uitdaging.

Een nieuw seizoen

De zomer vormt jaarlijks een hinderlijke onderbreking van het ijshockeyjaar. Het is ook de periode waarin ploegen worden klaargestoomd voor het nieuwe seizoen en waarin er altijd onverwachte ontwikkelingen zijn. Eén ding is zeker, als de zomer op zijn eind loopt, worden de schaatsen weer ondergebonden en gaat het spektakel weer beginnen. De redactie van IJshockeynederland.nl wenst alle ijshockeyfans een geweldig en sportief Nieuwjaar toe.

Foto: Pixabay

Delen