30134262 D600 4 F0 E ACA3 5 ECBCA92484 A

7 januari 201914:03

Door Joep Meijsen

Achtergrond: Uitdaging in Heerenveen

De tijdelijke sluiting van de ijshockeyhal van Thialf heeft natuurlijk niet alleen impact op het eerste team van de club. Ook alle jeugd- en seniorenteams zijn hierdoor getroffen. Het is voor de wedstrijdsecretaris hard werken om voor zoveel mogelijk wedstrijden die in Thialf op het programma stonden een oplossing te vinden. Geert van der Meulen schetst de manier waarop de club probeert de problemen zo goed mogelijk op te lossen.

Voor de jeugd- en seniorenteams van Heerenveen Flyers wordt het een gedenkwaardige januari maand: veel thuiswedstrijden worden in een ander stadion gespeeld en sommige uitwedstrijden gaan dubbel tellen omdat de thuiswedstrijd vervalt. Ook als het stadion weer opengaat zullen nog inhaalwedstrijden moeten worden gespeeld. Wedstrijdsecretaris Harm Neef heeft bijna een volledige dagtaak aan het zoveel mogelijk wedstrijden deze maand al in andere stadions te plannen waarbij de stadions van Leeuwarden, Hoorn en Alkmaar hun volledige medewerking verlenen.

Unis Flyers 4 speelde zaterdag de thuiswedstrijd tegen Leiden Lions in Hoorn. Het team van Flyers/Capitals U16 speelde in Leeuwarden tegen Amsterdam. Voor een combinatieteam niet zo gek, maar de thuiswedstrijden die in Heerenveen waren gepland vervallen voorlopig en zullen dus ook in de 11 Stedenhal moeten worden gepland, het als de wedstrijden van Flyers/Capitals U19. Het vijfde divisieteam van Slapsticks Flyers speelde dit weekeinde 'thuis' tegen Leeuwarden, in Leeuwarden.

Foto: IJshockeynederland.nl

Eerste Divisie in Alkmaar

Op zondag 13 januari is ijsbaan De Meent in Alkmaar het toneel van de Eerste Divisie-wedstrijd tussen het Toekomstteam van Flyers en ’s-Hertogenbosch. Dit is mogelijk de eerste keer dat in Alkmaar een wedstrijd op het een na hoogste niveau wordt gespeeld. Misschien voor de ijshockeyliefhebber in Alkmaar een uitgelezen kans dat eens in eigen stadion te bekijken. 'Elk nadeel heb zijn voordeel', zei een bekende Amsterdammer ooit.

Flyers/Capitals U19 speelt op diezelfde dag in Leeuwarden, om 20:00 uur is het team van Dordrecht de tegenstander in de 11 Steden hal. De wedstrijd Flyers U14 tegen Eindhoven Kemphanen wordt in plaats van zondag 13 januari in Heerenveen nu op zaterdag 12 januari in Leeuwarden gespeeld. Een week later speelt Flyers U14 de thuiswedstrijd tegen Alkmaar in Alkmaar. Op 13 januari stond in Heerenveen ook de wedstrijd Flyers U12 tegen GIJS Groningen gepland. Deze wordt niet meer gespeeld; de uitslag van de wedstrijd in Groningen op 23 februari zal dubbel worden geteld. Daar blijft het niet bij, waarschijnlijk zullen nog twee uitwedstrijden dubbel worden geteld voor Flyers U12 omdat de thuiswedstrijden niet in Thialf kunnen worden gespeeld.

Ook voor het daaropvolgende weekeinde zijn al dergelijke maatregelen genomen, maar misschien kunnen die nog worden teruggedraaid als het lukt op korte termijn een mobiele ijsbaan achter Thialf te plaatsen. Voorzitter Lenneart Scheenstra van Stichting Jeugd IJshockey Heerenveen heeft nog steeds hoop op een dergelijke oplossing. Hij gaat er vanuit dat Thialf, de gemeente Heerenveen en de politiek in Heerenveen de club niet in de steek laten en hun eerder gedane toezeggingen zullen nakomen. Maandag heeft hij op Thialf weer een onderhoud met de directie en een Belgische leverancier die op korte termijn een mobiele ijsbaan kan leveren.

Thialf overview 2018 februari
— © Pieter-Jord Hovenga

Zware kostenpost

Het mag duidelijk zijn dat de tot nu toe genomen maatregelen ook een zware kostenpost voor de club betekenen. Er moet extra ijshuur worden betaald aan de stadions van Leeuwarden, Hoorn en Alkmaar en bovendien moeten scheidsrechters en wedstrijdofficials extra reiskosten maken voor de thuiswedstrijden die elders worden gespeeld.

Scheenstra: 'We hebben nu al een fikse extra kostenpost en dat geldt uiteraard ook voor onze leden. Als de datum van 1 februari wordt gehaald betekent dat dat zij bijna twee maanden geen gebruik hebben kunnen maken van Thialf en dat ook zij voor trainingen en wedstrijden extra kosten hebben moeten maken.' De Heerenveense voorzitter is blij met de inzet van veel mensen binnen de club en noemt wedstrijdsecretaris Harm Neef als voorbeeld: 'Harm heeft bijna een dagtaak aan het opnieuw plannen van wedstrijden. Hij moet steeds overleggen met teamleiders, tegenstanders en stadions. Gelukkig krijgt hij veel medewerking van andere clubs en stadions die welwillend meewerken om wedstrijden zoveel mogelijk te laten doorgaan.'

Hij zal opgelucht zijn als op 1 februari de hal weer opengaat. 'We hebben vanaf dat moment alle door ons gehuurde uren hard nodig om nog iets te maken van het seizoen. We zullen elk uur op vrijdag, zaterdag en zondag moeten gebruiken voor inhaalwedstrijden.'

Of die hal werkelijk opengaat op 1 februari is nog maar de vraag. Volgens ingewijden is het een zeer strakke planning waarbij alles moet kloppen en niks mis mag gaan. Vandaag wordt begonnen met de voorbereiding voor de herstelwerkzaamheden zoals het bouwen van steigers.

Foto: Pieter-Jord Hovenga

Delen