Kemphanen ijsbaan fisheye 1112

25 april 201514:28

Door Joep Meijsen

Actie voor behoud ijsbaan Eindhoven

De gemeente Eindhoven dreigt de lokale ijsbaan te gaan sluiten. IJssportliefhebbers in de Lichtstad voeren op verschillende manieren actie tegen het voorgenomen plan.

De Facebookpagina 'Behoud IJssportcentrum Eindhoven' heeft op het moment van schrijven al ruim 4700 likes. Daarnaast is er een online petitie waar mensen hun steun kunnen uitspreken. Op 19 mei is er bovendien een inspraakavond van de gemeente waar mensen het woord kunnen voeren of alleen maar hun betrokkenheid kunnen tonen door aanwezig te zijn.

Het is niet de eerste keer dat de Eindhovense ijsbaan met sluiting wordt bedreigd. Enkele jaren geleden overwoog de gemeenteraad dit ook al. Toen slaagden sportliefhebbers uit de regio Eindhoven er nog in de gemeenteraad op andere gedachten te brengen. Mocht de sluiting doorgaan, dan beschikken twee van de vijf grootste steden in Nederland niet meer over een ijsbaan. In de jaren negentig sloot de baan in Rotterdam de deuren.

De sluiting komt voort uit de nieuwe Sportvisie van de gemeente, waarin ijssporten niet langer als prioriteit worden gezien en de focus verschuift naar moderne, hippe sporten als freerunning. Het feit dat het IJssportcentrum verlieslijdend is, wordt als extra argument gebruikt om het plan voor de sluiting te onderbouwen.

Dit is een tegenstelling tot enkele jaren geleden toen de ijsbaan nog werd uitgeroepen tot Nationaal IJshockey Centrum, de bekerfinale terugkeerde naar de baan en het kantoor van de Nederlandse IJshockeybond werd gevestigd in het pand. Ook waren CTO en NIJA jarenlang gevestigd in de ijsbaan. Eindhoven beschikt over twee ijshockeybanen en een 400 meterbaan.

De sluiting van de baan zou ook het einde betekenen van Eindhoven Kemphanen, dat onder meer over een prima lopende jeugdafdeling beschikt. De voorzitter van de proftak waarschuwde deze week op Omroep Brabant al dat zelfs het plan van de gemeente om de baan te sluiten al een groot gevaar vormt voor de continuĂŻteit van het topijshockey op de baan. Kemphanen zou moeten gaan aansluiten bij de brede, nieuwe Eredivisie waarvoor de plannen inmiddels in een vergevorderd stadium verkeren.