Div teams 1415

23 maart 201511:47

Aftellen naar Eindhoven: 21 dagen

Met de competities in de Ere- en Eerste Divisie afgerond en het WK in Eindhoven nog een paar weken weg gaat IJshockey.com een tijdje in zomermodus. Dit betekent dat we regelmatig het nieuws op een hoopje vegen in een nieuwe serie round-ups met de naam....Aftellen naar Eindhoven. Nog 21 dagen.

Den Haag is de kampioen in de Eerste Divisie. Vrijdagavond werd tegen Nijmegen voor ruim drieduizend toeschouwers in eigen huis een 4-3 overwinning geboekt. Alan van Bentem, Marco Bommezijn, Bas Britstra en Ben Rurup waren de doelpuntenmakers namens Den Haag. Nijmegen sloeg terug via twee keer Jesse Hendriks en een goal van Willem Gloudemans. De eerste wedstrijd was door Nijmegen gewonnen na penaltyshots.

Het betekende de laatste wedstrijd op niveau voor Manitas Demelinne. De 41-jarige aanvaller hangt zijn schaatsen aan de wilgen om zich onder meer te gaan richten op zijn nieuwe ijshockeywinkel. Demelinne speelde in de Eredivisie voor Rotterdam, Den Haag en Amsterdam en was de laatste jaren een van de dragende spelers van het Eerste Divisie-team in Den Haag. Vorig jaar speelde hij ook nog twee wedstrijden voor Den Haag in de Eredivisie.

Ook in de promotiedivisie is een kampioen gekroond. In de finale won Utrecht met 10-3 van het tweede team van Den Bosch. Bart van Roosmalen scoorde drie keer namens Utrecht, Justin Evers drie keer voor Den Bosch. Stef Overweg, Ivo Beulen en Justus Bos hadden ieder twee treffers voor Dragons, dat nu in principe promoveert naar de Eerste Divisie, afhankelijk van de herindeling van het Nederlandse ijshockey.

In de Tweede Divisie werd het kampioenschap gewonnen door The Outlaws uit Zoetermeer, die in de finale in overtime met 9-8 wonnen van Frisian Flashguns uit Heerenveen. In die finale bekende namen van vroeger als Kristoff van den Broeck, Jacco Borger en Hans Kroon.

De Cross Carrousel in Geleen van Rietje (66) en Lambert (69) Keulen bestond afgelopen weekeinde 45 jaar. De bar geldt al vele jaren als de thuisbasis van supporters en spelers van Geleen. Over de mooiste herinnering hoeven ze niet lang na te denken in dagblad De Limburger. ‘De viering van het 40-jarig bestaan van de Eaters én het kampioenschap van de ijshockeyers. Man, toen was het feest. Even was er sprake van dat het kampioenschap in de Hanenhof zou worden gevierd, omdat het bestuur bang was dat ons café te klein zou zijn. Uiteindelijk vonden de Eaters toch dat ze niet om Rietje en Lambert heen konden.We hebben gewoon een tent neergezet. Het was fantastisch!’

Het echtpaar, ouders van de ijshockeyer Lambert Keulen, heeft ook andere herinneringen. Zo weet Lambert senior nog dat de Tsjechen en Slowaken erachter kwamen dat zij minder betaald kregen dan hun Canadese teamgenoten. ‘Zij vonden dat de Canadezen dan ook maar de goals moesten maken en deden niet langer hun best. De ene na de andere wedstrijd verloren de Eaters. Totdat Lambert jarig was: Die jongens vroegen mij wat ik voor mijn verjaardag wilde. Mijn antwoord? Een overwinning.Wonnen ze opeens met 7-1. Dát was nog eens een verjaardag. Zo maak je in een café altijd wel wat mee.’

Kevin Bruijsten heeft het seizoen in Amiens afgesloten met een nederlaag in de play-offs tegen Gap. Voor de aanvaller van Oranje was het een succesvol seizeon. Hij speelde in reguliere competitie, beker en play-offs in totaal 40 wedstrijden, waarin hij twintig goals voor zijn rekening nam en 23 assists voor meer dan een punt per wedstrijd gemiddeld. Barry Smith, ex-Tilburg, was de coach van Les Gothiques de Amiens.

De U18 is in Estland begonnen aan het WK. Tegenstanders zijn Kroatië, Estland, Groot-Brittannië, Zuid-Korea en Polen, waarmee het een sterk bezet toernooi is. De openingswedstrijd op zondag werd na overtime met 4-5 gewonnen door Oranje. De winnende goal in overtime kwam van de in Düsseldorf spelende Noah Muller. Joey Geurts, Max Hermens en Lucca Kluijtmans (2) scoorden de overige treffers. Jong Oranje vervolgt het WK vanmiddag met een wedstrijd tegen Polen, dat het toernooi opende met een 1-2 zege tegen Kroatië.