Nl teamfoto dordrecht 2012

14 februari 201316:52

Door Joep Meijsen

AIHC verhuist naar Rotterdam

De Amsterdam Ice Hockey Cup verhuist van het Ziggo Dome naar Ahoy in Rotterdam. De eerste twee deelnemers zijn Nottingham Panthers en Krefeld Pinguine.

Dat heeft de organisatie donderdag bekendgemaakt. Daarmee komt na één editie alweer een einde aan het experiment met ijshockey in het Amsterdamse Ziggo Dome. Daar werd afgelopen augustus een toernooi met vier deelnemers georganiseerd, dat de nodige kinderziektes kende maar wel uniek was in de recente Nederlandse ijshockeygeschiedenis.

De editie van dit jaar zal op 24 en 25 augustus worden gespeeld in het Rotterdamse Sportpaleis Ahoy, waar op dit moment het ABN Amro World Tennis Tournament wordt gehouden. Dit is geen nieuwe locatie voor het ijshockey. In het verleden lag er een koelinstallatie in het complex en werden er regelmatig wedstrijden gespeeld, waaronder tegen de Soviet-Unie. De koelinstallatie werd bij een renovatie jaren geleden verwijderd, sindsdien is er niet meer gespeeld in de hal.

De organisatie heeft Nottingham Panthers als eerste deelnemer bekendgemaakt. Deze ploeg won de afgelopen jaren de nationale titel in het Verenigd Koninkrijk en geldt qua publieke belangstelling als één van de populairste clubs in het land. Krefeld Penguine deed vorig jaar al mee aan de AIHC en eindigde toen op de derde plaats.

De Rotterdamse sportwethouder Antoinette Laan is zeer verguld met de komst van dit ijshockey evenement naar haar stad: 'Ik zie er naar uit om zo’n spectaculaire sport als ijshockey, weer in het enige Sportpaleis van Nederland te verwelkomen. In Rotterdam maken we van topsportevenementen een belevenis. Je kunt topsport kijken, maar ook actief kennismaken met de sport. Zo willen we bewoners uitdagen om zelf ook te gaan sporten. Ik hoop dat dit evenement een vaste plaats krijgt op de Rotterdamse sportkalender.'

Rotterdam speelde van eind jaren tachtig tot midden jaren negentig een prominente rol in het Nederlandse ijshockey met de Rotterdam Panda's. Met de sluiting van de ijsbaan verdween het ijshockey echter uit de havenstad. Sindsdien zijn er verschillende plannen gepresenteerd om een nieuwe ijsbaan te bouwen in Rotterdam, maar deze hebben nooit tot daadwerkelijke nieuwbouw geleid.

Het toernooi krijgt ERU Prestige Rotterdam Ice Hockey Cup als nieuwe naam.