Tijgers berteling coach 1112

5 maart 201622:25

Amsterdam doet zichzelf tekort

Amsterdam won zaterdagavond in de eigen Jaap Edenhal met 4-3 van Eaters Geleen in de kwartfinale van de BeNeLiga. Joey Oosterveld scoorde laat in de derde periode de winnende treffer.

Met name in de eerste helft van de wedstrijd was Amsterdam de gevaarlijkste ploeg. In de eerste periode kreeg de ploeg uit de hoofdstad vijf opgelegde kansen maar ontbrak de afronding. Ondanks de knappe winst, zat er dus zeker meer in voor de thuisploeg. Ron Berteling: ‘Dat denk ik ook. We hadden meer met onze kansen moeten doen. Maar zij hebben ook een hele goede keeper in Rowan Delil. Kijk maar naar de bekerfinale waarin hij een fantastische prestatie leverde.’

De bezoekers uit Limburg kwamen na vijf minuten spelen op voorsprong. Tijdens de eerste powerplay van de avond, schoot Akim Ramoul raak met een one-timer. Amsterdam kreeg binnen een minuut twee enorme kansen om gelijk te komen maar zowel Julian Berteling als Daniel Lam wisten niet te scoren. In de slotminuut viel de 1-1 alsnog ook tijdens een powerplay. Dax van de Velden tekende voor de gelijkmaker. Amsterdam kreeg ook nog een tik te verwerken met het uitvallen van Olivier Leenders. De verdediger verliet groggy het ijs nadat hij hardhandig in aanraking kwam met een aanvaller van Geleen. Leenders is al tijdens de wedstrijd naar het ziekenhuis gegaan, op het moment van schrijven van dit artikel is nog niet bekend wat Leenders mankeert.

De tweede periode was veruit de meest enerverende. Er waren kansen voor beide ploegen, opstootjes en vier doelpunten. De 700 toeschouwers kregen dan ook waar voor hun geld. Good old John Versteeg zette Tijgers na 5,5 minuut op een 2-1 voorsprong. Die vreugde was echter van korte duur. Nog geen minuut later stond Geleen namelijk op 2-3. De tweede Limburgse goal kwam wederom van Ramoul. Goalie Danny van Rijswijk gaf een makkelijke rebound weg waar Ramoul wel raad mee wist. Luttele seconden daarna scoorde Lars Engwegen de 2-3. Weer een minuut later was het gelijk. Daniel Lam rondde af nadat Michael Mackie-Kwist al bijna trefzeker was. Na de goal ontstond er nog een opstootje en in het restant van de periode vielen nog de nodige straffen. Berteling: ‘De jongens merken nu dat play-off ijshockey iets anders is. Wellicht was het de euforie van de 2-1, maar op dat soort momenten vergeten we om simpel ijshockey te spelen. Net als in het voetbal waar je soms de bal de tribune in moet schieten, moesten wij zorgen dat de puck via uit het vak komt.’

In de derde periode werd Geleen steeds sterker. Goalie Danny van Rijswijk herstelde zich van een matig optreden in de eerste twee periodes en moest een aantal keren zijn ploeg behoeden voor een tegendoelpunt. Uiteindelijk was het toch Amsterdam dat de winnende treffer noteerde. Net na het verstrijken van een powerplay was het alsnog raak. Tobias Kathan hield prima het overzicht en ging niet voor eigen succes maar zag de vrijstaande Joey Oosterveld. Die kon eenvoudig scoren omdat Delil uit positie was.

Berteling: ‘Deze wedstrijd was weer een mooi voorbeeld van de BeneLige. Leuke wedstrijden en er zit alles in. Daarnaast ben ik trots op deze groep, ook vanavond met deze overwinning. We zullen het morgen zien of we het redden. Maar ik ben blij want er wordt positief gesproken over Amsterdam en we doen mee.’

Aan Limburgse zijde was er onvrede over het aantal straffen. 'Het was een wedstrijd vol spanning. Echt play-off-ijshockey. We liepen vandaag wel tegen te veel onnodige straffen op, terwijl we erop gehamerd hadden dit te vermijden. Het zorgde ervoor dat we veel energie kwijt waren met de penaltykill en niet goed door kunnen wisselen', vond Eaters-coach Jacques Geurts. 'We schoten eigenlijk ook niet genoeg op doel. Als je ziet hoe onze doelpunten vallen, dan hadden wij Amsterdam veel meer onder druk moeten zetten.' De achterstand van één goal was voor Geurts in de slotfase geen reden om zijn doelman naar de kant te halen. 'In een reguliere competitiewedstrijd is dat anders dan in een best-of-two. Nu zou een extra goal van Amsterdam in het lege net van groot belang kunnen zijn in de tweede wedstrijd. We verliezen nu met één goal verschil en dat is een goed uitgangspunt voor morgen.'

Morgenavond om 20.30 is de terugwedstrijd in Geleen.