IMG 58873183

20 maart 201917:37

Door ramon.pol@ijshockeynederland.nl

Back Check #10: Juniorencompetitie, Jack Ham Memorial, WK, WK U18 & Summer Hockey

Een nieuwe aflevering van de Back Check, de rubriek waarin IJshockey Nederland in de rand- en achtergrondzaken rondom het ijshockey in Nederland duikt. In deze tiende editie hebben we aandacht voor de juniorencompetitie, de nieuwe opzet voor de trainersopleidingen en spreken met de captains van het vrouwenteam en de U18 over de aankomende WK's.

Juniorencompetitie

Afgelopen 9 maart stond de kampioenswedstrijd in de juniorencompetitie op het programma. Deze competitie bestond dit jaar helaas uit maar 3 teams: Blue Mountains Cougars IJshockey Hoorn, Alcmaria Flames Alkmaar Aspiranten en Zoetermeer Panters. Blue Mounain Cougars versloeg in de kampioenswedstrijd Zoetermeer Panters met 16-3 en werd daarmee de terechte kampioen. Na afloop van de wedstrijd vond de feestelijke prijsuitreiking plaats. Dit keer hebben werden alle teams in het zonnetje gezet: ieder team ontving een beker, in verschillende maten voor de plaatsen 1, 2 en 3. De kampioen werd ook gehuldigd met gouden medailles.

Summer Hockey Program

Het Summer Hockey Program belooft dit jaar een groot succes te worden. Er waren zelfs meer aanmeldingen dan plaatsen! De trainingen worden geleid door o.a Josh Mizerek, Bo Subr, Mike Nason, Theo van Gerwen, Dennis ten Bokkel en Joep Franke. Het programma start dit jaar op maandag 29 april.

Het hele trainingsschema kun je hier vinden

WK U18

Volgende week begint in Servië het WK voor de U18. Het Nederlands team speelt zijn eerste wedstrijd op 25 maart en neemt het op tegen België. We blikten met Jay de Ruiter vast vooruit.

Heb je zin in het WK en hoe ziet jouw voorbereiding eruit?

Jazeker! Een WK spelen is altijd een hele mooie ervaring. Ik denk dat mijn voorbereiding vooral op het mentale gebied plaats vindt. Ik zorg ervoor dat ik goed uitgerust ben en ready to go!

Hoe kijk je terug op het proces richting het WK?

Ik ben zelf pas later bij de groep aangesloten omdat mijn seizoen in de U.S. tot begin maart duurde. Heb het uiteraard wel gevolgd en zag goede overwinningen in de oefenwedstrijden tegen België. Dit zegt echter nog niets. Er kunnen altijd spelers bij een land missen omdat ze ook in het buitenland spelen of andere verplichtingen.

Wat zijn je verwachtingen?

Het is natuurlijk een eer om voor het nationaal team uit te mogen komen. We moeten eerlijk zijn dat de prestaties tot nu toe niet geweldig waren. Ik verwacht dat we een team hebben dat erop gebrand is om te laten zien dat we wel degelijk potentie hebben.

Wat zijn jullie kansen en doelstelling?

Voor mij persoonlijk telt alleen de eerste plaats. Of dat realistisch is moet nog blijken. Klinkt natuurlijk cliché maar als iedereen hard werkt en doet wat hij moet doen denk ik dat we minimaal een medaille maar ik hoop een gouden kunnen halen.

Waar ligt jullie kracht?

Onze kracht is dat we een hoop jongens met ervaring hebben. Voor de meerderheid van dit team is dit niet het eerste WK. Ook hebben wij veel jongens die al in een senioren competitie spelen of in het buitenland zitten. Het belangrijkste is dat we een team vormen en voor elkaar willen werken maar ik denk dat dat wel goed zit.


Kijk hier voor het hele speelschema

Jay de ruiter

WK vrouwen

Twee weken later vind in Beijing het WK voor de vrouwen plaats. De Nederlandse dames spelen hun eerste wedstrijd op 6 april en nemen het dan op tegen Zuid-Korea. We spraken met Savine Wielenga over het WK.

Allereest, heb je er zin in en hoe bereid je je voor?

Natuurlijk heb ik er zin in. Dit is waar we het hele seizoen voor werken dus van mij mag het nu wel beginnen. Ik train de laatste weken nog gewoon zoals alle andere weken en probeer verder rustig aan te doen, goed te eten en in m’n hoofd al veel met het WK bezig te zijn.

Hoe kijk je terug naar de aflegde weg richting het WK?

Heel positief. We hebben dit seizoen voor het eerst gewerkt met een strength & conditioning coach en ik denk dat dat ons veel fitter heeft gemaakt ten opzichte van voorgaande jaren. Helaas is het nog steeds moeilijk om oefenwedstrijden tegen andere vrouwenteams te organiseren, dat waren er dit jaar maar twee tijdens het trainingskamp, maar daar hebben we wel veel aan gehad.

Wat verwacht je van het WK?

Ik verwacht een WK waarin een paar landen dicht bij elkaar zitten, dus er zullen meerdere kanshebbers voor goud zijn. China en Zuid-Korea zullen de sterkste tegenstanders gaan worden.

Wat zijn jullie kansen en doelstelling?

Zoals ik al zei is het kwaliteitsverschil tussen een paar landen klein, dus kansen op een medaille zijn er voor ons zeker. Ik denk dat dat ook onze doelstelling moet zijn. We nemen geen genoegen met slechts handhaving in de poule want we horen hier thuis, of misschien wel een niveau hoger, dus dat willen we ook laten zien.

Waar ligt jullie kracht?

Aanvallend hebben we veel kwaliteit en goede combinaties van meer ervaren en jonge scorende spelers, daar moeten we gebruik van maken. We zijn sneller en sterker geworden dus dat zal ook zichtbaar zijn in de duels, en door onze verbeterde conditie zullen we ook in de 3e periodes hard kunnen blijven gaan.

Kijk hier voor het hele speelschema

Whats App Image 2019 03 20 at 11 48 52

Livestream Jack Ham Memorial

Komende zaterdag vind de Jack Ham Memorial plaats. Meer informatie hierover heeft u deze week al kunnen lezen op deze website. Voor de mensen die niet naar Tilburg kunnen komen is er een livestream beschikbaar. Houd daarnaast ook onze social media kanalen in de gaten voor voorbeschouwingen en liveverslagen! Hieronder de links naar de streams:

U12

U14

U16

Trainersopleidingen

IJshockey Nederland heeft gekozen voor een nieuwe opzet voor de trainersopleidingen IJschockeytrainer/Coach 2 en IJschockeytrainer/Coach 3. Het doel van de nieuwe opzet is om in een korte en intensievere tijd door de theorie heen te gaan.

IJshockeytrainer/coach 2

In het seizoen 2019-2020 zal de opleiding IJshockeytrainer/coach 2 een weekendopzet kennen. In het weekend van 13, 14 en 15 september 2019 zal de cursus plaatsvinden in Tilburg. Gedurende het weekend zullen theorie (klassikaal) en praktijk (ijssessies) elkaar afwisselen. Van de cursisten wordt tevens verwacht dat zij gedurende het seizoen praktijkopdrachten uitvoeren en tijdens de nationale U10-dag een praktijkdag vormgeven.

Kijk hier voor meer informatie

IJshockeytrainer/coach 3

In het seizoen 2019-2020 vind de opleiding IJschockeytrainer/Coach 3 in twee weekenden plaats. In de weekenden van 14 t/m 16 juni en 6 t/m 8 september zullen verschillende onderwerpen aan het bod komen. Naast het volgen van de binnen de opleiding geboden twee cursusweekenden bestaat de opleiding uit het vervullen van praktijkopdrachten binnen de club, het aanleggen van een portfolio, het volgen van een stageperiode bij Ă©Ă©n van de nationale teams of een vergelijkbare omgeving af te stemmen met de technisch directeur en het afleggen van een examen door middel van proeven van bekwaamheid.

Kijk hier voor meer informatie