IMG 20190326 WA0004

3 april 201916:00

Door ramon.pol@ijshockeynederland.nl

Back Check #11: Terugblik WK U18, nieuwe opzet Seniorencompetities, opleidingen en WK Vrouwen

Een nieuwe aflevering van de Back Check, de rubriek waarin IJshockey Nederland in de rand- en achtergrondzaken rondom het ijshockey in Nederland duikt. In de elfde editie blikt U18 bondscoach Theo van Gerwen terug op het WK, hebben we aandacht voor de nieuwe opzet van de seniorencompetities en meer!

Goud verloren, maar meer dan brons gewonnen

Oranje U18 speelde afgelopen week het WK in Belgrado. De mannen behaalden een bronzen medaille. We spraken met bondscoach Theo van Gerwen over deze prestatie.

‘Het team heeft zich tijdens het WK met veel inzet en een goede teamsfeer geknokt naar een echte finalewedstrijd op het eind. Een wedstrijd waarbij goud en promotie op het spel stond. Ondanks heel hard werken lukte dat net niet; een grote teleurstelling na een goede week. Maar naast de teleurstelling is er ook een positief gevoel ontstaan. De spelers hebben allemaal veel ervaring opgedaan, hebben een teamgevoel gecreëerd en hebben geleerd dat je met z’n allen meer kunt bereiken dan als individu. Een zeer jong team, met drie U16 spelers, waarvan de helft volgend jaar weer terugkeert weet dat ze kunnen presteren op dit niveau.’

Van Gerwen ziet ook een groei in het aantal talenten: ‘In het verleden hadden we moeite om 22 geode spelers te vinden voor de selectie. Nu hadden we er wel 35 mee kunnen nemen en zijn er dus goede spelers niet meegegaan naar Belgrado. Het talentniveau is erg hoog, dus ook de onderlinge concurrentie. Dit dwingt spelers ertoe om steeds beter te moeten worden en hard te blijven werken. Jowin en Ernesto werden verkozen tot goalie en defender van het toernooi, dat is erg lang geleden en bewijst dat het niveau erg hoog is. Als afsluiter zou ik daarom zeggen dat we goud dan wel hebben verloren, maar meer dan brons hebben gewonnen. De toekomst ziet er goed uit.’

Nieuwe opzet seniorencompetities

Sinds vorig jaar is op initiatief van het bondsbureau en enkele vertegenwoordigers extra energie gestoken om de seniorencompetities op een andere en betere manier op te zetten. Hiervoor is er nu een werkgroep opgericht. Deze werkgroep bestaat uit mensen van de ijshockeybond en vijf vertegenwoordigers van verschillende teams. Deze werkgroep gaat onderzoeken wat er aan de huidige opzet kan worden verandert en verbeterd. Daarnaast wordt er ook gekeken naar wat deze competities voor IJshockey Nederland kunnen betekenen.

Het doel is om de teams van een gelijk niveau tegen elkaar te laten spelen en daarbij de afstanden te verkleinen. Dat is geen gemakkelijke opgave. Ook een finaledag, zoals bij de jeugd, behoort tot de opties.

We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Opleidingen

De inschrijvingen voor IJshockeytrainer/coach 2 en IJshockeytrainer/coach 3 zijn inmiddels gestart. Wij hopen op zoveel mogelijk inschrijvingen. Het doel is om goede trainers op te leiden. Goede coaches vergroten namelijk de kans op betere spelers.

Inschrijven voor IJshockeytrainer/coach 2 kan hier

Inschijven voor IJschockeytrainer/coach 3 hier

De opleiding IJschockeytrainer/coach 1 is dit jaar op 12 oktober en op 18 januari 2020. Ook hier kan iedereen zich voor inschrijven. Dat kan via deze link

WK Vrouwen

Over een paar dagen beginnen de Oranjevrouwen aan hun WK. De Nederlandse ploeg speelt hun eerste wedstrijd op 6 april en nemen het dan op tegen Zuid-Korea. Houd onze website en socials in de gaten om de vrouwen te volgen.

Hieronder het speelschema:

IMG 20190401 WA0000
IMG 20190401 WA0001