57038292 1066447873556127 9149407876769382400 n

17 april 201913:00

Door ramon.pol@ijshockeynederland.nl

Back Check #12: Het succes van de vrouwen, talentontwikkeling en selectietoernooien

Een nieuwe aflevering van de Back Check, de rubriek waarin IJshockey Nederland in de rand- en achtergrondzaken rondom het ijshockey in Nederland duikt. In de twaalfde editie gaan we dieper in op het succes van het Nationale Vrouwenteam en hebben we veel aandacht voor de talentontwikkelingsteams.

Het succes van de Oranjevrouwen

Het Nederlands Vrouwenteam schreef vorige week geschiedenis op het WK in Beijing. De ploeg van bondscoach Joep Franke won alle wedstrijden en promoveert voor het eerst in de historie naar Division 1A. Daarmee zijn de Oranjevrouwen nu 13 wedstrijden op rij ongeslagen op een wereldkampioenschap.

'De goede prestaties van de vrouwen komen zeker niet uit de lucht vallen'. Dat zegt Theo van Gerwen, de technisch directeur van IJshockey Nederland: 'Er is sprake van een uniek teamproces; iedereen werkt samen, niemand uitgezonderd. Iedereen neemt de verantwoordelijkheid om een bijdrage te kunnen leveren in dat proces. De speelsters zijn extreem toegewijd om successen te behalen.'

Van Gerwen vervolgt: 'In februari werd er, ge√Įnitieerd vanuit de spelersgroep, een trainingskamp georganiseerd. Dit trainingskamp werd afgesloten met twee succesvolle oefenwedstrijden tegen Polen. Het organiseren van dit kamp was zeker geen gemakkelijke klus. Vooral budgettair waren er moeilijkheden, maar met begeleiding van IJshockey Nederland werd er gezocht naar een oplossing. De vrouwen besloten zelf een groot deel van het trainingskamp op te hoesten. Zeker geen wenselijke situatie, maar onvermijdelijk gezien de omstandigheden. Het zoeken naar deze oplossing en het organiseren van dit kamp zegt wat over het commitment van dit team.'

Van Gerwen over de volgende stap: 'De uitdaging is nu om hier een goed vervolg aan te geven. De vrouwen zijn volgend jaar voor de eerste keer ooit actief in 1A. Hier hoort een gedegen voorbereiding bij. De kern van dit succes bestaat uit samenwerking, verantwoordelijkheid en commitment naar een teamprogramma. Het harde werken, de wil en de overtuiging om te kunnen presteren moet worden beloond. IJshockey Nederland gaat contact zoeken met NOC*NSF en sponsoren die willen investeren in de ambitie.'

Talentontwikkelingsteams

Aprilmaand is toernooimaand! De nationale jeugdteams waren en zijn deze maand actief op verschillende toernooien. De U11 en U12 speelden van 1 t/m 3 april beide een toernooi in Most (Tsjechi√ę). De U15 speelde van 8-10 april een toernooi in B√≠lina, eveneens in Tsjechi√ę en de U16 speelde een toernooi een Most. Beide teams wisten de finale te bereiken, maar wisten deze helaas niet te winnen. De U12 werd afgelopen weekend in het Duitse F√ľssen derde op een sterk internationaal bezet toernooi. De U14 (19-21 april) en de U16 (25-27 april) spelen binnenkort ook in F√ľssen een toernooi.

Het talentenprogramma begint steeds meer zijn vruchten af te werpen. Kinderen worden op jonge leeftijd ge√ęnthousiasmeerd om meer te doen om hun talent te ontwikkelen. Het doel van het programma is talenten te ondersteunen om maximaal te kunnen presteren, eruit halen wat erin zit. Een jaar lang trainen, een trainingskamp in juni en toernooien rond Kerst in april zijn belangrijk voor de ontwikkeling en stimulering van deze talenten.

De kweekvijver van talenten word steeds groter. Dit zorgt automatisch voor een grote concurrentiestrijd bij de nationale teams. In het verleden waren spelers rond de Kerst al zeker van een plek in een van de nationale teams, maar dat is nu zeker niet meer het geval. Het voordeel is dat de concurrentie steeds groter wordt. Het nadeel is dat er maar 22 plaatsen te vergeven zijn en er ook goede spelers thuis moeten blijven. Hierdoor neemt de drang om te kunnen excelleren steeds verder toe.

Selectietoernooien

In mei vinden de selectietoernooien voor de U14 en U16 plaats. Tijdens deze toernooien wordt er gespeeld volgens het 3x3 model. In plaats van trainingen wordt er in wedstrijdvorm gekeken naar technische en tactische kwaliteiten. Aan de hand van de selectietoernooien worden de trainingskampselecties, die in juni plaatsvinden, opgemaakt. Hieronder vindt u de datums per leeftijdscategorie.

11 en 12 mei - selectietrainingen vrouwen

18 mei - U14 selectietoernooi

25 mei - U16 selectietoernooi

8 en 9 juni - U12 selectietrainingen

8 en 9 juni - trainingskamp U18

15 en 16 juni - trainingskamp U14

15 en 16 juni - trainingskamp U18 vrouwen

22 en 23 juni - trainingskamp U20

22 en 23 juni - trainingskamp U16