SUPSUN 126

28 november 201817:30

Door [email protected]

Back Check #3: Jenny Goessens, Super Sunday en Coaches Corner

IJshockey Nederland duikt iedere week in de rand- en achtergrondzaken rondom het ijshockey in Nederland. In de derde editie hebben we een interview met de team manager van de vrouwen U18: Jenny Goessens, een terugblik naar Super Sunday en de wekelijks terugkerende Coaches Corner.

Interview met Jenny Goessens

Zou jij jezelf kort kunnen voorstellen?

Ik ben Jenny Goessens 35 jaar en woonachtig in Geleen. Ik ben al 30 jaar binnen het ijshockey actief eerst als speelster/goalie en later als trainer/coach van diverse jeugdteams. Tegenwoordig ben ik coach van het damesteam van Geleen en teammanager van het U18 Nationaal vrouwenteam. Ook organiseer ik voor IJshockey Nederland alle IIHF-girls events en heb ik ervoor gevochten en gewerk zodat we een U18 Nationaal vrouwenteam konden opzetten. Op het moment ben ik fulltime vrijwillig bezig met ijshockey. Niet alleen voor het U18 Nationaal team, maar ook voor Girls events, Geleen en Hockey Camp Europe, waar ik alle administratie voor doe en alle zaken buiten het ijs om regel.

Hoe ziet de gehele selectieprocedure naar het WK eruit voor alle talenten, die in aanmerking komen voor de Vrouwen U18?

Wij zijn in het laatste weekend van mei begonnen. We hebben 72 meisjes uitgenodigd verdeeld over twee dagen om selectietraining te komen doen. Van die 72 zijn er 35 overgebleven voor een trainingskamp in juni te Tilburg. Na de trainingen van september en oktober zijn er enkele meisjes afgevallen, waardoor de selectie nu bestaat uit 4 goalies en 22 speelsters. De meisjes die zijn afgevallen, blijven wij wel volgen. Daarnaast sturen zij beelden naar ons, zodat wij ze wel kunnen helpen.

Hoe groot is de selectie die afreist naar Dumfries?

Wij zullen in totaal met 20 meiden naar Dumfries afreizen.

Wat zijn jouw taken als teammanager voor en rondom het WK in Dumfries? Hoe ervaar je deze taken?

Mijn taken zijn heel divers, maar wel allemaal dingen die erg belangrijk zijn. Aangezien ik wil dat alles perfect geregeld is en de lat voor mezelf altijd hoog leg, gaat er veel tijd in zitten. Ik regel onder andere: uitnodigingen voor trainingen, alles rondom wedstrijden, formulieren en brieven opstellen, zorgen dat de administratie goed is, zodat als we gegevens nodig hebben voor tickets en dergelijke ik maar op Ă©Ă©n knop hoef te klikken en alles heb. Toestemmingsformulieren regelen voor reizen met minderjarigen, ouders goed op hoogte houden van alle zaken, testen die we afnemen bijhouden en invoeren, eventueel medicijngebruik en daar toestemming voor regelen bij de dopingautoriteiten, bij trainingen zorgen dat alles goed verloopt en iedereen een shirt heeft en na afloop weer alles innemen om te wassen.

Ook zitten er minder leuke kanten aan, zoals meisjes moeten vertellen dat ze zijn afgevallen of niet mee mogen naar het WK. Dit is voor de gehele staf zwaar en geloof mij maar dat wij de afgelopen keer met tranen in onze ogen stonden toen we meisjes dit moesten vertellen.

Tijdens het WK ben ik vele uren bezig met van alles te regelen voor het team; veranderingen in schema’s en het bijwonen van IIHF-vergaderingen met andere landen. Het belangrijkste is altijd de eerste dag: de paspoortcontrole die ik met andere landen dan moet doen. Hier moet dus alles goed geregeld zijn, anders mag je niet spelen. Aangezien de meiden minderjarig zijn heb je veel meer papierwerk in verband met toestemmingen van ouders en dergelijke. Wij hebben een hechte staf die elkaar al jaren kennen en dat is heel fijn om mee te werken. Als ik bijvoorbeeld op de ijsbaan moet zijn als supervisor of voor een vergadering ergens anders moet zijn, dan zijn er altijd anderen in de staf die zorgen dat alles goed blijft lopen met de meiden. Iedere dag kijken wij als staf wat de planning is voor de dag erna en dat werk ik dan uit zodat de meiden dat op tijd weten. We hebben wel een weekplanning klaar voordat we vertrekken maar er zijn altijd wel wijzigingen die je tegen komt of ziet dat iets anders moet.

Natuurlijk ben ik ook veel bezig met kijken of alles goed gaat met de meiden en of ze ergens tegenaan lopen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat ze huiswerk mee hebben of een proefwerk online moeten maken en ze daar tijd voor moeten hebben. Ook kan het voorkomen, zoals we afgelopen jaar hebben meegemaakt, dat je slecht nieuws moet gaan brengen vanuit het thuisfront. Dit is natuurlijk iets waar je niet op hoopt tijdens een WK. Gelukkig hebben de ouders, club en staf toen snel overlegd hoe we het gingen overbrengen, omdat we niet wilden dat ze iets zou lezen op sociale media. Dan ga je met lood in de schoenen zoiets vertellen. Achteraf is gebleken dat wij het juiste hebben gedaan aangezien meiden een extra drive kregen om te spelen voor een kindje van twee jaar oud dat was overleden van een speelster van het Groningen vrouwenteam. Afgelopen jaar heb ik zelfs voor de site van IJshockey Nederland foto’s en interviews gemaakt om iedereen op de hoogte te houden.

Is dit jouw eerste WK als teammanager van een Nationaal team? Zo ja, op welke manier bereid jij jezelf en de selectie voor op zo’n groot toernooi?

Vorig jaar in Mexico was mij 1e WK kwalificatie, dit werkt hetzelfde als een gewoon WK alleen is het een stapje hoger, dus regels zijn wat strenger, maar wel beter geregeld dan in Mexico.

De voorbereidingen zijn eigenlijk ieder jaar hetzelfde. Het begint al zodra de selectie rond is met het klaar maken van al het papierwerk voor het WK. Om het team klaar te maken hebben we maar 5 á 6 trainingen.

Op welke manier proberen jullie als technische staf het team voor te bereiden op de tegenstanders gedurende het WK?

Vooraf aan het toernooi beginnen we als staf met het in kaart brengen van tegenstanders. Medio november ben ik samen met assistent-coach Myrthe Martens naar Polen geweest om daar beelden te maken van Polen en Groot-Brittannië, waar wij tegen zullen spelen. Deze beelden worden uitvoerig bekeken door de coaches zodat we het team optimaal kunnen voorbereiden. Dan weten we ook meteen hoe hun spelen en hoe wij daarop kunnen anticiperen. Het voordeel is dat wij oefenwedstrijden van onszelf filmen en die niet online zetten vanwege de tegenstanders. Ook maken wij datums niet bekend op sociale media, aangezien we dan kans hebben dat andere landen bij ons komen kijken. Ook proberen wij zoveel mogelijk informatie op het internet en Youtube te vinden over onze tegenstanders.

Tijdens het WK gaan de coach en de staf trainingen en wedstrijden bekijken van de andere landen. Hier kunnen zij veel informatie uithalen en daardoor het team optimaal voorbereiden.

Het WK gaat nét na alle feestdagen en het begin van het nieuwe jaar gespeeld worden. Op welke manier zorgen jullie ervoor dat de focus, toch volledig gericht is op het WK?

Wij trainen Ă©Ă©n keer tussen Kerst en Nieuwjaar met het team. Daarnaast trainen we op 2 en 3 januari, maar meer is er niet mogelijk.

Van welke nationale ploeg verwachten jullie het meeste, na het analyseren van jullie wedstrijden?

Van Noorwegen, China en Frankrijk weten we eigenlijk weinig. Hier zijn we nog naar het zoeken om daar informatie over te vinden en het liefst beelden. Maar van Noorwegen onze eerste tegenstander, verwachten we het meeste omdat zij vorig jaar gedegradeerd zijn. Maar de niveaus liggen bij de U18 heel dicht bij elkaar. Dit komt natuurlijk ook, omdat je continu nieuwe meiden krijgt van onderop.

Welke doelstelling(en) hebben jullie vooraf als team gesteld?

Het doel wat wij vooraf hebben gesteld is om niet te degraderen. Maar het kan zomaar eens zijn dat we, als alles meezit, met een medaille naar huis komen.

Worden er livestreams uitgezonden van het WK?

De wedstrijden zullen te zien zijn via een stream van de organisatie, welke dat is krijg ik pas vlak van tevoren te horen.

Terugblik op Super Sunday

Afgelopen zondag 25 november vond Super Sunday 2018 plaats te Tilburg. In de ochtend stond de eerste kraker op het programma: Tilburg Trappers U12 vs. Hijs Hokij Den Haag U12. Na een spannende eerste periode wisten de Tilburg Trappers U12 in de tweede periode uit te lopen naar een ruime voorsprong die ze niet meer weggaven, uiteindelijk eindigde de wedstrijd in een 10-6 overwinning voor de Tilburg Trappers U12.

Om 13:00 stond de U14 bekerfinale op het programma, deze ging tussen Hijs Hokij Den Haag U14 en Smoke Eaters Geleen U14. Wederom werd in de tweede periode het verschil gemaakt, waardoor Smoke Eaters Geleen U14 met een 2-6 overwinning van het ijs stapte.

De laatste bekerfinale van de Super Sunday, was die van de U16. Deze ging tussen Unis Flyers Heerenveen / Capitals Leeuwarden U16 en Red Eagles 's-Hertogenbosch U16. In deze wedstrijd ging het langere tijd gelijk op waarna Unis Flyers Heerenveen / Capitals Leeuwarden in de derde periode uitliep naar een 8-4 overwinning.

Hieronder zijn de foto's gemaakt door: Lex Eckhart

Coaches Corner

Voor alle ijshockeytrainers/coaches van Nederland hieronder nog een erg leerzame tekst over excentrische spierkracht, samengesteld door de technische directeur van IJshockey Nederland; Theo van Gerwen.

'Sporters die tijdens een wedstrijd veel van richting moeten veranderen, zoals de meeste teamsporters, lijken baat te hebben bij veel excentrische spierkracht. Sporters met veel excentrische spierkracht kunnen namelijk sneller wenden en keren. Afremmen en versnellen zijn belangrijk bij het veranderen van richting. Bij het afremmen is de kracht belangrijk die een spier kan leveren terwijl deze spier langer wordt, ook wel de excentrische spierkracht genoemd. Door de excentrische aanspanning remt de spier de beweging af. Bij het versnellen speelt juist de concentrische spierkracht een belangrijke rol. Dit is de kracht die geleverd wordt wanneer een spier verkort.'

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Klik dan hier. Of kijk hier beneden een oefening waardoor u dit kunt verbeteren.