9c06ea95910dd5d6f788357831b2efa9

27 februari 201914:07

Door ramon.pol@ijshockeynederland.nl

Back Check #9: Talentontwikkeling, Summer Hockey Program en Joep Franke over het WK

Een nieuwe aflevering van de Back Check, de rubriek waarin IJshockey Nederland in de rand- en achtergrondzaken rondom het ijshockey in Nederland duikt. In deze editie gaan we in op crowdfunding voor de talent ontwikkelingsteams, blikken met bondscoach Joep Franke vooruit op het WK in China en hebben we aandacht voor de strijd om de kampioenschappen bij bij de jeugd.

Eerste Divisie jeugd

Naast de strijd om het kampioenschap in de Beneligais het ook heel spannend in de eerste divisies. Bij de U16 lijken Nijmegen en Geleen uit te gaan maken wie er met de titel van door gaat. Bij de U14 gaat de strijd nog tussen drie teams; Heerenveen, Eindhoven en Tilburg gaan er in de laatste wedstrijden alles aandoen om de titel binnen te slepen. Bij de U12 gaat de strijd tussen Zoetermeer en 's-Hertogenbosch. Ook in de U19+ competitie is het nog erg spannend. Eindhoven en Tilburg hebben de beste papieren.

Talentontwikkelingsteams

Komende donderdag (28 februari 2019) gaat de crowdfundingsactie voor de talentontwikkelingsteams van start. Om ijshockeytalenten – jongens én meisjes – al op jonge leeftijd te kunnen herkennen en begeleiden heeft IJshockey Nederland talentontwikkelingsteams opgezet die onder meer toernooien spelen om zich te kunnen meten met leeftijdsgenoten. Anders dan veel andere sporten, wordt ijshockey slechts beperkt door NOC*NSF ondersteund. Het vervoer naar die toernooien kost jaarlijks ruim €36.000.

De eerste 50 donaties boven de €10,- maken kans op 2 kaarten voor de Final Four-finale 2020!

Meer informatie: www.facebook.com/ijshockeytalententeamsNL

Summer Hockey program

In mei gaat het Summer Hockey Program weer van start. Tijdens deze extra trainingen in de zomerperiode (tot en met juni) zullen plaatsvinden op maandagavond. De trainingen worden geleid door diverse goede coaches uit Nederland. De trainingen zijn beschikbaar voor spelers geboren in de jaren 2002, 2003 en 2004.

International Pee-Wee Tournament in Quebec

Afgelopen weekend is IJshockey Nederland op bezoek geweest in Quebec. Hier vond een groot internationaal jeugdtoernooi voor spelers uit de leeftijdsgroep 2003/2004 plaats. Liefst 125 teams uit heel de wereld namen deel. Bij de kwartfinales en halve finales zaten zo’n 10.000 toeschouwers in het stadion en bij de finale zelfs 20.000. Een onvergetelijke ervaring voor de spelers! De organisatie zou in de toekomst graag een Nederlands team willen toevoegen aan het programma

Vrouwenbondscoach Joep Franke: 'Dit WK gaan we vrij uit spelen'

Joep Franke is de bondscoach van het Nederlandse vrouwenteam. De vrouwen spelen in april het WK in Beijing. Een kort vraaggesprek ove r

Allereerst, was u blij met de aandacht die onder meer de NOS had voor jullie oefeninterlands tegen Polen? En vind u dat de vrouwen meer aandacht verdienen?

‘Natuurlijk was ik blij met de media aandacht, je weet nooit wat er uit voortvloeit. En ja het damesijshockey krijgt te weinig aandacht. Maar dat geldt voor het gehele ijshockey in Nederland. We zijn gewoon een te kleine sport en niet interessant voor potentiële sponsors. Hierdoor kunnen we niet meer aan ons potentieel komen zoals in het verleden. Dit is natuurlijk jammer omdat er zeker onder de dames een hoop talent rond schaatst. Met media aandacht en sponsoring zou het voor ons een stuk makkelijker zijn om door te groeien en bij de beste 16 landen van de wereld te behoren. Ik vind dat dit nog steeds mogelijk is en dat is ook ons streven.

Ik wil hierbij nog wel even Theo van Gerwen bedanken in zijn geloof in dit team en streven om de beste faciliteiten voor ons te bewerkstelligen ondanks de beperkte financiële middelen binnen de bond.’

Hoe kijkt u terug naar de aflegde weg richting het WK?

'Dit jaar is qua voorbereiding het beste jaar tot nu toe, minimaal twee ijstrainingen per maand, één keer off-ice training in Papendal per drie weken en een trainingskamp met als afsluiting twee oefeninterlands tegen Polen.

Vooral Papendal heeft ons veel gebracht. We moesten sterker en fitter worden. Dat is goed gelukt.'

Hoe ziet de verdere voorbereiding op het WK eruit?

'De verdere voorbereiding naar het WK zijn diverse wedstrijden tegen U19 teams, nog drie ijstrainingen en nog twee off-ice trainingen in Papendal.'

Wat verwacht u van het WK en wat is de doelstelling?

'Ik verwacht dat het een zwaar toernooi zal worden. Op dit niveau kun je van iedereen winnen maar ook verliezen. Om het WK te winnen moet alles kloppen, de voorbereiding, de sfeer in het team, de accommodaties, de strategie en de uitvoering hiervan en pieken op het juiste moment.

De doelstelling is om te groeien als team. We hebben het jongste team in jaren en moeten geduld hebben om het beste er uit te halen. Voor dit WK gaan we vrij uit spelen zonder al te veel druk op ons zelf te leggen om met goud naar huis te moeten komen.

Ik heb het volste vertrouwen in dit team en deze meiden om het beste resultaat er uit te halen.'

Foto: Pinterest

Delen