1919 1935

30 december 201821:53

Door Joep Meijsen

Beker: Devils en Hijs dwingen derde duels af

De halve finales van de beker van Nederland laten zien hoe gewaagd de topteams in de Beneliga zijn aan elkaar. Den Haag en Nijmegen wonnen zondag allebei hun thuiswedstrijd, waardoor beide halve finales in een derde duel beslist moeten worden.

Nijmegen en Heerenveen speelden in een met bijna 1200 toeschouwers goedgevuld Triavium een wedstrijd vol spanning en emotie. Flyers stond het grootste deel van de wedstrijd op achterstand, maar kwam via een goal van Tony Demelinne met nog 2,5 minuut te spelen alsnog langszij. In de overtime liep diezelfde Demelinne tegen een straf op vanwege een crosscheck op goalie Deniz Mollen en met een man meer op het ijs was het Nick de Jong die met een hard schot het derde duel afdwong.

Daarna liep het echter nog behoorlijk uit de hand na een incident rond de stick van De Jong. Voor de bank van Heerenveen brak een stevige vechtpartij uit die uiteindelijk een viertal spelers, twee van beide kanten, een match penalty opleverden. Het was de ontknoping van een wedstrijd waarin de onderlinge spanningen steeds verder opliepen.

Ook in de volle ijshal in Den Haag kregen de toeschouwers een oerspannende wedstrijd voorgeschoteld. Na veertig minuten spelen was de stand met 4-4 in evenwicht. Vroeg in de slotperiode was het Alan van Bentem, wiens schorsing zaterdag op het laatste moment werd opgeschort, die de winnende goal voor zijn rekening nam. Raymond van der Schuit zorgde ruim vijf minuten later voor het vergroten van de marge. Beide treffers werden gescoord op de powerplay. Voor Van Bentem was het zijn derde goal van de wedstrijd.

Foto's: Paul Nicolaassen

1919 1908

Dit betekent dat de samenstelling van de bekerfinale nog een raadsel blijft waarvoor de oplossing zich pas in het nieuwe jaar zal ontvouwen. Nijmegen greep in een sterke eerste periode het initiatief tegen Heerenveen.De eerste powerplay van het duel bezorgde Devils de voorsprong. De inzet van Jeffrey Melissant werd keurig van richting veranderd, waardoor Jeff Honebeeke kansloos werd gelaten. Op de valreep van de tweede periode sloeg Melissant zelf zijn slag. Van dichtbij duwde hij de puck richting het doel. Flyers vond dat de schijf de lijn niet was gepasseerd, maar het arbitrale kwartet dacht daar anders over.

Flyers had veel puckbezit in het duel, maar werd door Nijmegen veelal aan de zijkanten gehouden, waardoor écht gevaar uitbleef. De schoten die Heerenveen wel richting het doel kreeg, werden door de ijzersterk spelende Mollen onschadelijk gemaakt. Pas toen Nijmegen in de laatste zes minuten van de tweede periode tegen een reeks straffen opliep en langdurig met twee man minder op het ijs stond, wist Heerenveen tot scoren te komen. Pippo Limnell haalde de trekker over. Nijmegen slaagde er daarna in de slotperiode niet in de score uit te breiden en zag Heerenveen dus op het laatste moment langszij komen.

1919 1302

In Den Haag was het Geleen dat bijna vanaf de openingsface-off het initiatief nam. Lars van Sloun gaf zijn ploeg de best mogelijke start. Den Haag zette daarna een tegenoffensief in, miste een penaltyshot en kwam tenslotte na bijna acht minuten spelen op gelijke hoogte via een powerplaygoal van de tijdig voldoende van zijn blessure herstelde Viktor Sjödin.

Niet veel later kreeg de Haagse formatie nog een kans met een man meer op het ijs, maar deze keer viel de treffer aan de andere kans. Lukasz Bartak wist een shorthanded kans te converteren voor de 1-2. Nog voor het einde van de openingsperiode bracht Hijs het thuispubliek in extase via twee goals in iets meer dan een minuut van Alan van Bentem.

Ook in de tweede doorgang was het Geleen dat als eerste toesloeg, nu via Jord Smid. In de slotfase van de periode leek de ploeg zelfs een belangrijke slag te slaan. Met twee man op de strafbank zette Nick Verschuren zijn ploeg voor de tweede keer op voorsprong Het Haagse goudhaantje Raymond van der Schuit maakte dat echter niet veel later weer ongedaan, waardoor de ploegen met een gelijke stand aan de slotperiode konden beginnen.

Geleen ontvangt op woensdag 2 januari Den Haag voor het beslissende derde duel in de serie. Heerenveen en Nijmegen komen elkaar een week later tegen in Leeuwarden voor de ontknoping van die serie.

1919 1927

Delen