Div bekerfinale preview 0910

20 januari 201000:00

Door Joep Meijsen

Bekerfinale: de preview

Hijs Den Haag en Eaters Geleen treffen elkaar woensdagavond in de bekerfinale van 2010. IJshockey.com kijkt vooruit naar deze editie van het grootste evenement van het vaderlandse ijshockey.

Het wordt hoe dan ook een unieke editie van de bekerfinale. Geleen won de beker ooit √©√©n keer, in 1993. Voor Den Haag moeten we volgens de offici√ęle statistieken van de ijshockeybond zelfs helemaal terug naar 1937. Volgens kenners van de geschiedenis van de Haagse club zou die beker echter in werkelijkheid een landstitel zijn geweest, zodat Den Haag woensdagavond op jacht gaat naar een primeur.

Het belooft een spannende wedstrijd te worden. Beide ploegen stonden dit seizoen al vijf keer tegenover elkaar. Den Haag won drie van de ontmoetingen, maar de recentste wedstrijd leverde winst op voor Geleen. De Limburgers wonnen nog maar enkele dagen terug in de Haagse Uithof met 2-3 in overtime. Eerder dit seizoen was het Geleen dat de regerende landskampioen de eerste nederlaag toebracht. Dat gebeurde op 31 oktober toen Eaters in Den Haag met 0-5 won.

Mike Lalonde is de topscorer in de onderlinge ontmoetingen. De Canadees scoorde twee keer en nam vijf assists voor zijn rekening. Ronald Wurm is met drie goals de meest trefzekere Hagenaar. Aan de kant van Geleen was het trio Brent Gauvreau, Joey Wilson en Jeffrey Mens het succesvolst met ieder vier punten.

De goalies
Beide ploegen beschikken over uitmuntende goalies. Tim Knudsen en Sami Heinonen hebben dit seizoen al uitgebreid hun waarde laten zien. Zowel de Canadees als de Fin hebben meerdere keren bewezen een wedstrijd te kunnen winnen voor hun ploeg.

IJshockey.com kiest voor Sami Heinonen. De Fin stond bekend om het feit dat hij superwedstrijden afwisselde met mindere prestaties. Dit seizoen is hij echter constant één van de beste spelers in Geleen en kan in dit soort wedstrijden schier onpasseerbaar lijken, In de halve finale tegen Nijmegen was hij ook al de uitblinker voor zijn team.

De verdediging
Den Haag beschikt over zes ijzersterke verdedigers. Niet alleen verdedigend is Den Haag daarmee solide, maar gezamenlijk zijn de Haagse verdedigers ook goed voor 37 doelpunten. De Zweed Calle Johansson beschikt over een dodelijk schot en is inmiddels al goed voor 11 doelpunten in slechts 21 wedstrijden. De achilleshiel voor Den Haag is de snelheid. Tegen snellere ploegen heeft Den Haag het vaak lastig, vanwege de snelheid bij de tegenstander. Met langzamere schaatsers als Victor Ignatjev kan dat een probleem vormen.

Het gezicht van de Geleense verdediging is ongetwijfeld Ziga Svete. De Sloveen is uitgegroeid tot de steunpilaar van coach Mike Pellegrims. Adam Blanchette en Niko Suoraniemi zijn degelijke spelers, waarbij de Fin ook aanvallend zijn steentje bijdraagt. Erik Tummers was ook bezig aan een sterk seizoen, voordat hij in een wedstrijd tegen Tilburg een hersenschudding opliep. De international is verrassend snel hersteld en lijkt op tijd in vorm te komen voor de finale.

IJshockey.com kiest defensief voor Den Haag. De landskampioen heeft net wat meer kwaliteit in de breedte en het schot van Johansson is zelfs voor Heinonen een gevaar.

De aanval
Den Haag heeft ook in de aanval genoeg keuze. Coach Gary Prior kan drie sterke lijnen vormen. Opvallend is de doorbraak van Ronald Wurm. De 22-jarige aanvaller keerde terug in Nederland na een aantal jaren in Tsjechi√ę te hebben gespeeld. Wurm verrast vriend en vijand met zijn spel en is inmiddels een serieuze kandidaat voor een plek in de Oranje-selectie van bondscoach Tommie Hartogs. Met Mike Lalonde heeft Hijs een goaltjesdief in dienst die ook weet te pieken tijdens belangrijke wedstrijden. Derek Bekar kan een sleutelrol spelen in de finale. De ervaren aanvaller komt langzaam op dreef en zou gezien zijn historie een absolute topper moeten zijn in de Nederlandse competitie.

Geleen heeft net als in de verdediging net wat minder diepgang dan de opponent uit de Hofstad. De eerste lijn van David Burgess, Mike Forgie en Lars van Sloun doet het uitstekend. Voor Van Sloun geldt hetzelfde als voor Ronald Wurm. De jonge Limburger kende zijn definitieve doorbraak dit seizoen en is zonder twijfel één van Nederlands grootste talenten. Vooral op de powerplay is hij levensgevaarlijk voor het doel.

Met Brent Gauvreau en Joey Wilson is ook de tweede lijn van Eaters dik in orde. Daarna wordt de spoeling wat dunner voor Mike Pellegrims. Waar zijn Haagse collega in de derde lijn beschikt over Andri Salomonson, Ronald Wurm en Tony Demelinne, moet Pellegrims het doen met minder ervaren jongens als Kay Gielen, Jeffrey Mens, Niels van Sloun en Nick Verschuren.

IJshockey.com kiest ook in de aanval voor Hijs. Wij gaan voor Mike Lalonde, met in gedachten zijn laatste wedstrijd in Tilburgse dienst. Daarin scoorde de Canadees driemaal in de beslissende finalewedstrijd tegen Heerenveen, inclusief de gamewinner in overtime.

De finale vindt traditiegetrouw plaats in Eindhoven en begint om 19.30 uur. Referees Martin de Wilde en Ruud van Baast mogen de mooiste wedstrijd van het seizoen in goede banen leiden en worden daarbij geassisteerd door Ramon Sterkens en Gert-Jan Zigterman. De bekerfinale is op televisie live te zien op de Limburgse zender L1 en op TV West. Op internet is de wedstrijd live te volgen op de websites van SBS6 Sport, TV West en L1.