2018 1508

22 december 201922:07

Door Joep Meijsen

Bekerfinale ijshockey: Heerenveen - Nijmegen

De finale om de ijshockeybeker van Nederland gaat tussen Heerenveen en Nijmegen. Flyers won ook het tweede duel tegen Geleen, terwijl Devils in een soort super-overtime Den Haag uitschakelde.

Select 4-U Nijmegen Devils - Cairox Hijs Hokij Den Haag 1-5 (0-0, 1-1, 0-4) en 1-0

Het was een merkwaardig gezicht. De tijdens de tweede halve finalewedstrijd tussen Nijmegen en Den Haag naar de kleedkamer gestuurde Donny van Musscher en Jan Jarabek stonden in de overtime weer gewoon op het ijs en mochten meedoen. Omdat Nijmegen de eerste wedstrijd had gewonnen en Den Haag vanavond in het Triavium in reguliere speeltijd de sterkste was, werd overtime noodzakelijk. Deze geldt als een aparte wedstrijd, waardoor de spelers met een game-misconduct weer mee mochten doen.

In een attractieve overtime had Den Haag kansen om het te beslissen, maar had Nijmegen veruit het meeste puckbezit en oefende de meeste druk uit. Uiteindelijk leidde dit na zes minuten tot puckverlies van Den Haag in het eigen verdedigingsvak, waarna Levi Houkes de opgeschaatste Jurryt Smid wegstuurde die daarna Brett Magnus kansloos liet. Daarmee plaatste Nijmegen zich voor de bekerfinale.

Den Haag had eerder vier keer gescoord in de slotperiode om de wedstrijd tegen Nijmegen met 1-5 te winnen. Justin Evers en Joey Oosterveld scoorden ieder twee keer, waarbij laatstgenoemde ook nog twee assists oppikte. Jasper Kick was de andere doelpuntenmaker van Den Haag. Jan Jarabek scoorde zijn eerste treffer in Nijmeegse dienst. Dat gebeurde in een lange powerplay nadat diezelfde Jarabek door Van Musscher met een late check was geraakt. In de slotperiode mocht de nieuwe Slowaak van Nijmegen zelf ook de kleedkamer opzoeken na een incident met butt-ending.

Binnen het best-of-two-systeem dat voor de halve finales van de beker wordt gebruikt telt het doelsaldo niet, maar alleen de wedstrijdpunten. Omdat beide teams een wedstrijd hadden gewonnen in de serie werd een sudden death overtime van maximaal 20 minuten in drie tegen drie noodzakelijk. Daarin haalde oud-Den Haag-verdediger Smid dus uiteindelijk de trekker over.

Foto's: IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

Unis Flyers Heerenveen - Microz Eaters Geleen 5-2 (2-1, 1-1, 2-0)

In de halve finale tussen Heerenveen en Geleen was geen extra overtime nodig om tot een beslissing te komen. Heerenveen won ook het tweede duel en plaatste zich daarmee voor de bekerfinale. In Thialf werd het 5-2, waarbij Trevor Petersen twee goals een een assist had.

Toch gebeurde hier ook aparte dingen, zoals een vechtpartij tijdens de warming up. In de wedstrijd zelf liep Geleen tegen liefst 77 strafminuten op. Vier van de vijf Flyers-goals werden ook gescoord op de powerplay, de vijfde was een treffer in het lege net van Juha Kiiholma. Adam Bezak en Brent Janssen scoorden de overige treffers van Flyers. Mordy Munichman en Nick Verschuren waren de doelpuntenmakers namens Geleen.