5 april 200500:00

Door Joep Meijsen

België wint eerste pot

Koen Hermans had twee goals in de 3-4 zege van het Belgische team op IJsland tijdens het wereldkampioenschap in Belgrado. België stond in de slotfase stevig onder druk, maar Koen Hermans keerde net op tijd terug van de strafbank om de winnende goal binnen te schieten.

Na een minuut spelen scoorde Koen Hermans de openingstreffer op aangeven van veteraan Gil Paelinck. Een paar minuten later werd het via Niki de Herdt 0-2, een shorthanded goal met Joris Peusens op de strafbank. Via Jon Gislason deed IJsland een paar minuten later nog wel wat terug in een gelijk opgaande eerste periode.

De wedstrijd telde liefst 87 strafminuten en 84 schoten op doel. Het zal dus een bijzonder levendige pot ijshockey zijn geweest. Namens België maakte Geleen-doelman Bjorn Steijlen 35 saves, zijn collega aan de andere kant kwam tot 42 stops.

Jeroen Kustermans maakte op aangeven van de geboren Fin Sami Lipsonen de derde Belgische treffer in de openingsfase van de tweede doorgang. IJsland stond het België echter niet toe te ver uit te lopen. Birkir Arnason maakte er halverwege de ontmoeting 2-3 van. Daarna volgden er vooral veel straffen, waaronder een aantal voor rougihing, waarbij houwdegen Jeroen Kustermans eerst tegen een vijf-minuten-straf opliep en later zelfs tegen een game misconduct.

Door een aantal straffen stond België in de derde periode lange tijd onder druk. Vijftig seconden voor tijd scoorde Koen Hermans uiteindelijk de bevrijdende 4-2. De treffer van Jon Gislason zestien seconden later bracht de spanning nog even terug, maar België weerstond het slotoffensief van de IJslanders.

België neemt het vandaag op tegen Spanje, dat gisteren met liefst 0-6 klop kreeg van ServiĂ« en Montenegro. De derde wedstrijd van maandag, tussen Noord-Korea en Israel, eindigde in 4-4. België staat hierdoor vooralsnog tweede in het kampioenschap.