Hijs vs Flyers 2018 Turcotte vs Sjodin

27 september 201808:09

Door Joep Meijsen

Beneliga Preview: De imports

De bekercompetitie in Nederland begint komende vrijdag. De komende dagen kijkt IJshockeynederland.nl vooruit op het nieuwe seizoen. In het eerste deel van de voorbeschouwing komen de imports van de Nederlandse clubs aan bod, met veel nieuwe namen.

Amsterdam Tigers

Amsterdam zet dit seizoen in op twee imports uit Tsjechi√ę. Ivan Muso was vorig jaar al van de partij in de Jaap Edenhal, maar de pas 19-jarige Tobias Mrkvicka is nieuw in de hoofdstad. Laatstgenoemde speelde in de hoogaangeschreven jeugdopleidingen van Kladno en Sparta Praag en gaat in Amsterdam studeren. Vorig jaar speelde hij nog in de hoogste jeugdliga in Tsjechi√ę. Eerder was hij ook actief in een Canadese jeugdliga. Ivan Muso had vorig jaar in 21 wedstrijden in de Beneliga negentien goals en tien assists. Voor hem was het ook zijn eerste seizoen als senior. Hij komt uit de jeugd van Slavia Praag, Muso en Mrkvicka kennen elkaar al van de middelbare school.

Cairox Hijs Hokij Den Haag

Den Haag kende een ongekend succesvol seizoen en houdt het qua imports stabiel. De vorig seizoen indrukwekkende Zweed Viktor Gibbs Sjödin is terug na een seizoen waarin hij in 28 wedstrijden voor negentien goals en 29 assists zorgde. De aanvallende impulsen van de voormalige Zweedse jeugdinternational speelden een belangrijke rol in het succes van de Haagse formatie. Voor zijn komst naar Den Haag vorig jaar was Oliver Pataky nog een jeugdinternational van Slowakije. In zijn eerste seizoen in Nederland liet de nu 21-jarige aanvaller vaak mooie staaltjes zien in techniek en inzicht en verzamelde in 26 wedstrijden ook nog 42 punten met 17 goals.

Microz Eaters Geleen

Twee nieuwe buitenlanders voor Geleen dit seizoen, waarvan eentje die de meeste ijshockeysupporters in Nederland al lang kennen. Heerenveen nam afscheid van de inmiddels 34-jarige Yan Turcotte, die daarna onderdak vond in Geleen. Vorig jaar droeg hij in 29 wedstrijden in Beneliga, play-offs en Final Four nog twaalf goals en 25 assists bij aan het seizoen van Flyers. Met Matt Beer steekt een 28-jarige Canadees voor het eerst de grote plas over. De aanvaller studeerde aan Morrisville State College en speelde de afgelopen jaren op lager profniveau in de Verenide Staten. Hij was vorig jaar actief voor twee teams in de Federal Hockey League en eindigde het seizoen bij de Roanoke Rail Yard Dawgs uit de SPHL. Daar hij hij in 34 wedstrijden dertien goals en twaalf assists. De club heeft dus afscheid genomen van Joonas Huovinen, Joonas Liitamainen en Antonin Drobny die in verschillende fases van het seizoen voor de Limburgse club speelden.

Unis Flyers Heerenveen

Heerenveen wisselde Yan Turcotte in voor de 22-jarige Amerikaan/Canadees Todd Ratchford die rechtstreeks overkomt van de University of Windsor in Canada. In negentien wedstrijden daar had hij twee goals en 10 assists. De club verlengde daarnaast met de Slowaak Adam Bezak, ook een voormalige jeugdinternational van zijn land, die aan zijn derde seizoen in Thialf gaat beginnen. In 29 wedstrijden had hij vorig jaar 32 goals en 27 assists en de club zal ook dit seizoen op hem rekenen als een belangrijke afmaker. De club trok verder de vooral uit Herentals bekende Trevor Hunt aan voor de defensie, maar hij geldt als statusspeler en telt dus niet meer als import.

Ahoud Devils Nijmegen

Nijmegen Devils nam deze zomer afscheid van de Tsjech Marek Pitka en de Litouwer Aivaras Bendzius. Laatstgenoemde vond onderdak op het tweede niveau in Frankrijk. Nijmegen zet voor het komende seizoen de kaarten weer ouderwets op Canadezen met de nieuwkomers Branden Eden en RJ Reed, die beiden hun sporen al hebben verdiend in Europa. Eden speelde vorig jaar op lager niveau in Zweden en verzamelde zo'n twee punten per wedstrijd van Amals SK in Division II (vierde niveau). Reed deelde het vorige seizoen tussen dezelfde liga als Eden en Herforder EV in de Duitse regionalliga. Vooral voor die laatste club was hij bijzonder succesvol met liefst veertien goals en 21 assists in slechts negentien wedstrijden. In Zweden liep hij daarna op een punt per wedstrijd voor Olofströms.

Tilburg Trappers (Beneliga)

Trappers heeft voor het team in de Oberliga dit jaar maar één import onder contract en slaat met het team in de Beneliga een nieuwe, verjongde ploeg. De club heeft nog geen namen van imports voor deze ploeg bekendgemaakt. Afgelopen maandag stond wel Max Duboveckey op het ijs, een 20-jarige Slowaak die vorig jaar op lager jeugdniveau uitkwam in de Verenigde Staten. Hij speelde verder op het hoogste jeugdniveau in Zweden en Slowakije. Ook in de opstelling de 21-jarige Nikita Kamyshev die twee jaar geleden in het tweede team van Amsterdam speelde en vorig jaar actief was voor Eindhoven Kemphanen.

Zoetermeer Panters

Zoetermeer wisselde de ene naar de andere Finse doelman. Lauri Rämö is de nieuwe man in het net, daar schreven we gisteren al over in de eerste preview. De club gaat verder met de Tsjech Ludek Skop, die aan zijn derde seizoen in het Silverdome begint. Vorig jaar speelde hij twintig wedstrijden waarin hij 21 goals en 18 assists voor zijn rekening nam.

Delen