Antwerpen Phantoms Geleen Eaters Heerenveen Flyers Hijs Hokij Den Haag HYC Herentals Leuven Chiefs Luik Bulldogs Mechelen Golden Sharks Nijmegen Devils Tilburg Trappers Tilburg Trappers (Oberliga) Zoetermeer Panters
BeNeLiga-Preview: Poule A

BeNeLiga-Preview: Poule A

Het reguliere ijshockeyseizoen in de BeNeLiga begint komend weekeinde met de bekercompetitie.  IJshockey Nederland kijkt naar de opzet van het seizoen en de teams in Poule A van de BeNeLiga.

In totaal doen er dit seizoen veertien ploegen mee aan de BeNeLiga, verdeeld over twee groepen. Van de deelnemers komen er tien uit Nederland en vier uit België. In beide landen wordt nog een aparte bekercompetitie gespeeld, waarbij in Nederland negen teams zich hebben ingeschreven.

Ten opzichte van vorig seizoen zijn Dordrecht, Heist op den Berg en Turnhout uit de competitie verdwenen en is Groningen toegetreden. Binnen de eigen poule spelen teams een enkele competitie, terwijl er een zogenoemde conference wordt gespeeld tegen de andere poule, waarbij één keer thuis of uit wordt gespeeld.

In de eerste van twee previews kijken we naar de teams die uitkomen in Poule A van de BeNeLiga, waarbij in het geval van de Nederlandse deelnemers ook gemeld wordt in welke bekerpoule zij zitten. Voor die bekercompetitie wordt in eerste instantie een volledige competitie binnen de eigen poule gespeeld, gevolgd door kruisfinales in best-of-three-vorm voor de beste twee per poule. De finale is op 18 januari in Eindhoven.

Herentals

Herentals was vorig jaar de dominante ploeg in het ijshockey in de lage landen. De Belgische beker werd gewonnen en uiteindelijk ook het kampioenschap in de BeNeLiga. Hyc heeft nog maar weinig details over de selectie officieel bekendgemaakt, maar duidelijk is wel dat Bryan Kolodziejczyk en Vadim Gyesbreghs naar Frankrijk zijn vertrokken. Twee belangrijke spelers in het kampioensteam. De status van Jens Engelen, Tyler Melancon en Vincent Morgan is nog niet helemaal duidelijk. De rest van het team is grotendeels intact gebleven, terwijl ook Dries Leirs en Kevin van Looveren weer gesignaleerd zijn.  Trevor Hunt is terug en met Jacob Laliberté is er een nieuwe Canadese aanvaller. Daarmee lijkt Herentals niet zo dominant als afgelopen jaar, maar wel gewoon een team om rekening mee te houden in de BeNeLiga.

Amsterdam

Een Amsterdam zonder Ron Berteling in de bank en zonder John Versteeg in de selectie. Ook Dax van de Velden ontbreekt in de gepubliceerde opstelling. De ervaren Dave Hyrsky is de nieuwe hoofdcoach en met Josh Prudden is een voormalige topscorer toegevoegd aan het team. International Joey Oosterveld stapte over naar Den Haag, maar Marcel Kars bewandelde de omgekeerde weg. Kars en Prudden wisten elkaar twee jaar geleden in Heerenveen uitstekend te vinden. Verder kwam Mike Overweg over uit Eindhoven en Tobie Collard uit Dordrecht. De kern van de ploeg is grotendeels gelijk aan dat van vorig jaar, met aanvulling van wat jongens die afgelopen jaar in het tweede team speelden. Amsterdam ook dit jaar meedoen in de race voor een plek in de play-offs.
Beker: Poule B

Tilburg

Het tweede team van Tilburg kan komend seizoen over Alexei Loginov beschikken, in ieder geval tot het moment dat hij speelgerechtigd is in de Oberliga. Daarnaast keerden ervaren spelers Jeffrey Melissant en Ritchie van Hulten terug uit Zoetermeer.  Rico Jonkers en Jeroen Klijberg maken de overstap vanuit Turnhout, terwijl Martijn Geerlings en Luuk Lambregts  overkomen uit Den Bosch. Onur en Deniz Mete maken geen deel meer uit van het team, net als Mark Donders. Danny Mols maakte de overstap naar Den Bosch. Don Nichols stopt met spelen en staat als assistent-coach in de bank. Duidelijk is toch dat het net als vorig jaar een mix is tussen ervaren spelers en een aantal talenten en daarmee een ploeg voor wie de play-offs prima haalbaar zijn.
Beker: Poule A

Nijmegen

Nijmegen Devils nam in de zomer afscheid van ervaren spelers als Nick de Jong, Rene Vugts en Harrie Verdonschot. Het team bleef verder grotendeels intact, met Dylan Collard en enkele jeugdspelers als nieuwkomers. Mitchel van Holten stapte over uit het tweede team. Het is bij Devils interessant hoe jonge spelers als Jay Plamont en Wessel Copier zich verder ontwikkelen. Nijmegen plaatste zich vorig jaar voor de play-offs en zal dat onder leiding van coach Josh Mizerek opnieuw als doelstelling hebben.
Beker: Poule A

Zoetermeer

Zoetermeer verloor de diensten van Ritchie van Hulten en Jeffrey Melissant, de top twee van hun topscorerslijst van vorig jaar. Ook zag de club Rick van Haren teruggaan naar Geleen. De resterende kern, inclusief de tot beste verdediger van de competitie uitgeroepen Jurryt Smid en international Joy Turpijn zijn er weer bij. Nieuw zijn doelman Kevin Riedijk en verdediger Mitchell Riedijk, alsmede aanvaller Levi Boer. Allen ex-Dordrecht. Ook is de 23-jarige Tsjechische aanvaller Ludek Skop aangetrokken, die uit de jeugd van Sparta Praag komt en vorig jaar op het derde niveau speelde in eigen land. De ervaren Pascal van de Velde plakt er ook nog een jaar aan vast.
Beker: Poule B

Antwerpen

Antwerpen speelde vorig seizoen competitief mee in Poule B, maar kampte met een te kleine vaste kern. Voor dit jaar is daar wat aan gedaan, onder meer door de komst van een aantal ervaren spelers uit Heist. Mannen als Peter Bartek, Lukasz Bartak en Marek Ziarny kennen het klappen van de zweep. Patrick van Noten kwam over uit Herentals en Kevin de Winter ook uit Heist. De makkelijk scorende Ben van den Bogaert is er nog altijd bij, net als ervaren mannen als Kenny de Ceulaer en Tim Vos. Met de bredere basis moet Antwerpen hogere ogen kunnen gooien dan vorig seizoen.

Eindhoven

Kemphanen profiteerde van het stoppen van Turnhout en vulde de selectie aan met Deniz Mollen, Koen Bakker, Roderick en Nick Verschuren. Roderick van den Hout speelde vorig jaar in de VS en jeugdinternational Niek van der Meulen komt over uit Heerenveen. Daarnaast worden nog twee imports toegevoegd aan de selectie. Daarmee lijkt Kemphanen over een bredere basis te beschikken dan vorig jaar en dus onder leiding van Willem van de Kraak een gooi te gaan doen naar een plek in de post-season.

Beker: geen deelnemer

Nieuws Game Center Spelers Teams Forum