Beneliga logo 2015 poule B

30 september 201613:58

Door Joep Meijsen

BeNeLiga-preview: Poule B

In het tweede deel van de voorbeschouwing op het nieuwe seizoen in de BeNeLiga aandacht voor de teams in Poule B.

Heerenveen

Heerenveen Flyers was vorig jaar de met afstand sterkste Nederlandse ploeg in de BeNeLiga en pakte dan ook zowel de nationale beker als het landskampioenschap. De ploeg moest alleen in Herentals zijn meerdere erkennen in de finale om de titel in de BeNeLiga. Eigenlijk zijn alle sleutelspelers van vorig jaar weer terug, inclusief de top vier van de eigen topscorerslijst, Ronald Wurm, Marco Postma, Tony Demelinne en Brent Janssen. Defensief zijn sterkhouders Pippo Limnell en Yan Turcotte weer terug, terwijl jonge spelers als Mark Hoekstra en Kenny Welles een jaar ouder en ervarener zijn. In het doel kan Sjoerd Idzenga voortbouwen op een subliem seizoen. De Canadees Cory McIntosh vervangt Harry Matheson als de import-aanvaller bij de ploeg. Met de huidige selectie lijkt coach Mike Nason een favoriet voor de prijzen in de BeNeLiga onder zijn hoede te hebben.
Beker: Poule B

Den Haag

Den Haag reikte vorig jaar tot de halve finales van de play-offs en zal de bijna wekelijks volle tribunes in De Uithof dit jaar nog verder willen verwennen. De topscorer van vorig jaar, Marcel Kars, is de voornaamste afwezige, terwijl ook de ervaren Andri Salomonson en de Slowaak Slavomir Bodnar in de selectie ontbreken. Maar de club zag de vorig jaar nog op het hoogste Britse niveau spelende Jeff Smith terugkeren naar de club. Een leider op het ijs die enorm veel ervaring meebrengt. De club trok ook Filip Martinec aan, die vorig jaar bij Eindhoven goed was voor meer dan twee punten per wedstrijd en vanuit Amsterdam komt Joey Oosterveld, die afgelopen jaar een goal per wedstrijd scoorde in de BeNeLiga. Ook voegt oud-captain van Jong Oranje Raymond van der Schuit zich bij de selectie. Van der Schuit was vorig jaar actief in de Verenigde Staten en daarvoor goed voor een punt per wedstrijd bij Kemphanen in de Eredivisie. Ten slotte komt Fabian Schotel terug vanuit Dordrecht. Hij vormt samen met Clint Soer een goalie-duo. Sterkhouders als Alan van Bentem, Stace van Bentem, Jasper Kick en Thomas Roosendaal weer paraat zijn. Concluderend lijkt het erop dat Den Haag dit jaar een stap vooruit heeft gemaakt.
Beker: Poule B

Geleen

Eaters heeft de eerste prijs van het seizoen al binnen. Afgelopen weekeinde werd de Ron Bertelingschaal gewonnen. De ploeg nam aanvallend afscheid van topscorer Akim Ramoul en defensief van Erik Tummers, Jeffrey van Iersel en David Arvay. Daar staat de terugkeer van Jeffrey Mens en Rick van Haren tegenover. Daarnaast werden de ervaren Pool Slawomir Krzak en de Fin Joonas Huovinen aan het team toegevoegd. Justin Evers maakte de overstap vanuit Den Bosch. De vorig jaar enorm gegroeide doelman Rowan Delil, de vorig jaar in assists grossierende Lars van Sloun en Talent van het Jaar Tom Marx zijn weer van de partij. Met Marcel Houben en Hans Baggen zijn twee ervaren ijshockeymannen toegevoegd aan de technische staf van Jacq Geurts. De defensie telt de nodige voormalige aanvallers, maar Eaters zal hopen de succesvolle start van het seizoen door te kunnen trekken.
Beker: Poule A

Luik

Opvallendste nieuwkomer in de selectie van Luik is de Geleense topscorer Akim Ramoul. Verder zijn de Canadese aanvallers Garrett Brazzier en Cheyne Matheson aan de selectie van coach Paul Vincent toegevoegd. Daar staat wel het vertrek van Tomasz Cieslicki en Slawomir Krzak tegenover. De Belgische kern van de ploeg is gewoon intact gebleven met internationals als Yoren de Smet, Jordan Paulus, Gaetan Rondia en Alexandre Bremer zijn gewoon weer van de partij, net als het goalie-duo Tom Prodi en Jean Cornelis. Vorig jaar was Luik goed voor een plek in de play-offs en de ploeg lijkt er dit jaar zeker niet zwakker op geworden.

​Leuven

Leuven nam afscheid van de makkelijk scorende Wahebe Darge en van David Vychodil, de strafbankkoning in de BeNeLiga vorig jaar. Daarvoor komt de handige Deniss Baskatovs over uit Eindhoven en is de 23-jarige Tsjech Martin Vachal gecontracteerd, die al in de nodige competities speelde en twee jaar geleden bij Haskey Hasselt speelde. Verder komen Jonathan Rymenants en Dennis Moesen over uit Heist en Patrick Callaert en goalie Mike Gysbrechts uit Herentals. Bekende namen als Maxime Pellegrims, Boris Kolyasnikov en Dean Thurura maken ook weer deel uit van de selectie van Gil Paelinck, die over een bredere selectie lijkt te beschikken dan vorig jaar.

Den Bosch

Den Bosch heeft met Jeffrey van Iersel een nieuwe coach in de bank staan. De ploeg zag Justin Evers naar Geleen vertrekken, terwijl Martijn Geerlings en Luuk Lambregts de overstap maakten naar Tilburg. De club versterkte zich echter met Valentijn Scheffe uit Dordrecht, Willy Schut die vorig jaar in Nijmegen speelde en Danny Mols van Tilburg. Daarnaast werd de jonge Tsjech Matyas Soltes toegevoegd aan de selectie. Den Bosch werd vorig jaar laatste in de Poule B van de BeNeLiga en zal hopen het dit jaar beter te doen.
Beker: Poule A

Groningen

Groningen haakte vorig jaar op het laatste moment af in de BeNeLiga, maar maakt nu alsnog de stap. Dit gebeurt met een selectie vol bekende namen van de afgelopen jaren, zoals goalies Jeff Honebeeke en Tom Korte, alsmede David Bartos, Rodney Kuiper, Danny Kerstholt, Wesley Timmermans en Zahir Hup. Jongens met ervaring in de oude Eredivisie. Deze kerngroep is aangevuld met jonge spelers, waaronder de vanuit Heerenveen overgekomen Jari Hiemstra. Arjan Peters is de hoofdcoach van een team waarvan het belangrijk is dat ze aansluiting vinden bij het niveau van de BeNeLiga.
Beker: Poule B