Flyers celebrate teddy bear toss 180113

19 januari 201300:54

Door Joep Meijsen

Beregoede zege voor Heerenveen

Friesland Flyers vierde de handtekening van een nieuwe hoofdsponsor met een 3-2 zege in een goedgevuld Thialf. Hoogtepunt van de avond was echter vooral de Teddy Bear Toss, waarbij door het publiek bijna zevenduizend beren op het ijs werden gedeponeerd.

Het regende letterlijk knuffels op het moment dat uitblinker Jurryt Smid de eerste Friese treffer scoorde. De 1750 toeschouwers hadden enorm hun best gedaan zo veel mogelijk pluchen dieren te verzamelen. Het werden er uiteindelijk zoveel dat het spel geruime tijd stillag terwijl een grote groep vrijwilligers alle knuffels verzamelde.

Toen het spel weer werd hervat was het alweer lang geleden dat Smid zelf de aanval opzette over de flanken, doorschaatste naar het net en op prachtige wijze de assist vanaf de blauwe lijn verlengde tot achter Deniz Mollen. Het was de gelijkmaker in een eerste periode die tot op dat moment door Eindhoven Kemphanen werd gedomineerd.

Net als afgelopen zondag in de bekerfinale tegen Tilburg schoot Kemphanen het snelst uit de startblokken. De ploeg van Josh Mizerek en Ray Gallagher zette Flyers onder druk en werd beloond met een prima goal. Mike Verschuren maakte de actie richting het doel, toonde zich niet zelfzuchtig en schoof de puck af naar de handige Danny Stempher die vlekkeloos afrondde.

Het was dan ook uiteindelijk zeker niet onverdiend dat Eindhoven de openingsperiode afsloot met een voorsprong. Het was Mike Overweg die het maar eens probeerde vanaf de blauwe lijn. Het zicht van de sterk keepende Martijn Oosterwijk werd gehinderd door een kluwen van spelers voor zich, waardoor hij de puck te laat zag.

Ook in het restant van de wedstrijd bleef Kemphanen kansen scheppen, maar vanaf de tweede periode was het de thuisploeg die erin slaagde meer een stempel te drukken op de ontmoeting. Het leverde uiteindelijk de gelijkmaker op en weer was het Smid die zijn snelheid gebruikte om gevaar te stichten voor het Eindhovense doel.

Op de powerplay wist Smid met de puck rond het doel te schaatsen en de puck voor te geven. Uiteindelijk was het volgens het scoresheet Sander Dijkstra die het laatste tikje gaf. De powerplay was ontstaan nadat Flyers al eerder dacht gelijk te hebben gemaakt, maar die goal werd afgekeurd omdat het doel al van zijn plek was. Daarvoor werd echter wel Niko Suoraniemi naar de strafbank gestuurd wegens delaying the game.

Diezelfde Dijkstra was vroeg in de derde periode attent voor het doel en schoot op prima wijze de uiteindelijke winnende goal binnen. In de slotminuut kreeg Kemphanen nog een gouden mogelijkheid om de gelijkmaker af te dwingen toen achter elkaar Smid en Krelove naar de strafbank werden gestuurd.

Met Mollen op de bank en dus zes tegen drie, slaagde Eindhoven er echter niet meer in de gelijkmaker af te dwingen. Daarmee werd Flyers de winnaar van de wedstrijd. Maar de echte winnaars waren het gulle publiek en de talloze kinderen die de komende weken gelukkig zullen worden gemaakt met een nieuwe knuffel.