Trappers vs Hys 160214

16 februari 201423:37

Door Joep Meijsen

Beslissingen vallen in slotweekeinde

De beslissingen in de strijd om de tweede en vierde plaats zijn een week voor het einde van het reguliere seizoen nog niet gevallen. Dordrecht en Herentals haalden op zondag de volle buit binnen, terwijl Den Haag een punt meenam vanuit Tilburg na verlies na penaltyshots.

Vrijdag wordt al een belangrijke dag omdat Den Haag dan Dordrecht Lions ontvangt en Friesland Flyers op bezoek gaat in Tilburg. Op zaterdag komen dan Dordrecht (tegen Geleen) en Herentals (in Eindhoven) allebei in actie. Op de slotdag van de competitie staat dan nog de kraker Heerenveen tegen Den Haag op het programma en ontvangt Herentals regerend bekerkampioen Tilburg Trappers.

Dan moet in ieder geval duidelijk zijn of Flyers of Hijs de tweede plek op de ranglijst veroveren en zo het thuisvoordeel krijgt in de onderlinge best-of-seven. Dan wordt ook duidelijk of Tilburg Trappers als tegenstander in de andere halve finale Herentals of Dordrecht krijgt. Het zorgt in ieder geval nog voor enige spanning in de verder dit seizoen wat voorspelbaar verlopende competitie.

De topper van de zondagavond was de wedstrijd tussen Tilburg en Den Haag in een met tweeduizend toeschouwers gevuld Stappegoor. Den Haag maakt het Tilburg dit jaar misschien wel het moeilijkst van alle teams in de Eredivisie en Trappers moest ook deze keer weer tot het uiterste gaan om de overwinning veilig te stellen.

Daarvoor waren uiteindelijk penaltyshots nodig, waarin Ivy van den Heuvel uiteindelijk voor de beslissing zorgde. De overtime was noodzakelijk na de gelijkmaker van Ronald Wurm, vorige week ook al goed op schot voor Oranje, bij een powerplay enkele minuten voor tijd. Aaron Lee had Tilburg al vroeg in de wedstrijd op voorsprong gebracht, maar Gregg Collins nam met twee man meer op het ijs nog dezelfde periode de gelijkmaker voor zijn rekening.

Ook in de tweede periode wisselden de twee rivalen doelpunten uit. Via een powerplaygoal van Les Reaney kwam Den Haag eerst op voorsprong, maar minder dan twee minuten later zorgde Bob Teunissen er alweer voor dat de stand in evenwicht kwam. In de slotperiode gebeurde ongeveer hetzelfde, alleen deze keer was het Bjorn Willemse die Tilburg op de powerplay op voorsprong bracht, alvorens Wurm dus de overtime afdwong. Omdat daarin niet werd gescoord, werden de penaltyshots noodzakelijk.

Herentals moest zondagavond op bezoek bij Geleen Eaters, waar nog altijd bijna vijfhonderd trouwe supporters de tribune bevolken. Geleen verloor afgelopen vrijdag doelman Patrick Martin die zo’n belangrijke rol speelt dit seizoen. Na de wedstrijd werd hij onderscheiden met de prijs voor de beste speler in de Eredivisie voor de maand januari van RBK Hockey en IJshockey.com. Dat deed hij echter dus helaas voor Eaters in zijn nette pak.

Edward Noortman keert na het weekend hals over kop terug vanuit Denemarken om de competitie af te maken, maar was nog niet op tijd terug voor deze wedstrijd. Dat betekende dat de 18-jarige Wouter van Leeuwen het net moest verdedigen. De jeugdige goalie kreeg tegen Herentals weinig hulp van zijn defensie en kon weinig doen aan de uiteindelijk 0-9 nederlaag voor zijn team.

Eaters heeft een moeilijk seizoen en dat is de selectie ook aan te zien. Eerst het gedonder met de ijsbaan, daarna de reddingsactie van de spelers om de club alsnog in de Eredivisie te krijgen, daarna de moeizame prestaties en nu de blessure voor Martin als kers in het bakje appelmoes van Van der Valk.

De ploeg ziet er opbouwend vaak heel behoorlijk uit, maar mist vuurkracht voorin en kracht en ervaring in de achterste linie. Herentals daarentegen heeft iets om voor de knokken, een plek in de play-offs, en speelde een fysieke wedstrijd die uiteindelijk overtuigend werd gewonnen. Evan Mosey scoorde drie keer, Tyler Melancon nam twee goals voor zijn rekening, terwijl ook Jordan Paulus, Patrik Prokop, Yente Franssen en Joep Vercammen het scoreformulier haalden.

De overwinning van Herentals was ook noodzakelijk gezien de zege eerder op de avond van Dordrecht Lions op Eindhoven Kemphanen. Voor 450 toeschouwers werd het in de ijshal in Dordrecht 8-4 voor de thuisclub. De ontmoeting werd beslist door vier doelpunten in de tweede periode waarin Dordrecht uitliep van een 2-1 naar een 6-1 voorsprong. Dan Koudys, Erik Vos en John Versteeg hadden ieder twee goals en de nodige assists, terwijl ook Jeroen van den Broek en Clinton Pettapiece tot scoren kwamen.

Bij Kemphanen twee treffers voor Niels Oerlemans en goals van Marc Donders en Toms Zeltins. Het was de negende nederlaag op rij voor Kemphanen, dat voor het laatst op 18 januari een zege boekte. De ploeg kan zich net als Geleen Eaters gaan opmaken voor de Larry van Wieren Cup, die na de competitie wordt gespeeld tussen de onderste drie ploegen van de Eredivisie en de top drie van de ranglijst na de reguliere competitie in de Eerste Divisie. Dordrecht heeft nog hoop die cup te ontlopen, al staat Lions op de ranglijst drie punten achter Herentals.