Trappers stappegoor fisheye binnen 112

9 december 201322:54

Door Joep Meijsen

Bezwaren van Trappers afgewezen

Het bestuur van de Nederlandse IJshockeybond heeft maandagavond laat besloten de bezwaren van Tilburg Trappers tegen het meespelen van Nick Anderson afgelopen zaterdag af te wijzen. Dit betekent dat er dinsdagavond een derde beslissende wedstrijd zal worden gespeeld tussen Tilburg en Den Haag om een plek in de bekerfinale.

Tilburg Trappers had op basis van twee artikelen in het Sportreglement van de ijshockeybond protest ingediend tegen de uitslag van de halve finalewedstrijd van afgelopen zaterdag, die uiteindelijk door Den Haag werd gewonnen. Trappers betoogde dat nieuwkomer Nick Anderson niet speelgerechtigd was omdat hij niet beschikte over een NIJB-paspoort of omdat hij niet voor de uiterlijke transferdeadline in Nederland was en dus de transfer als geheel niet geldig zou zijn.

De NIJB meldt dat Anderson niet over een NIJB-paspoort beschikt, maar dat die regel alleen inhoudt dat er nader onderzoek moet worden verricht naar de speelgerechtigdheid. Daaruit blijkt dat aan alle voorwaarden voor een geldige transfer is voldaan en Nick Anderson derhalve gewoon speelgerechtigd was afgelopen zaterdag.

De andere klacht van Tilburg was dat volgens de reglementen een speler uiterlijk de dag voor de sluiting van de internationale transferperiode in Nederland of binnen een straal van vijftig kilometer moet zijn. Anderson kwam pas afgelopen zaterdag aan in Nederland, terwijl de nationale transferdeadline op 30 november ligt. Op 1 december worden geen nieuwe internationale transfers in behandeling genomen, tenzij er een transferkaart wordt ingeleverd.

De bepaling in de reglementen van de NIJB verwijst echter volgens het bondsbestuur niet naar de nationale deadline, maar naar die van de IIHF op 27 februari. Derhalve is Nick Anderson ruim op tijd in Nederland. Ook dit bezwaar werd dus afgewezen door het bestuur van de ijshockeybond.

Het bondsbestuur noemt het opstellen van een zesde buitenlander door Den Haag 'bijzonder onsportief' en 'een grove schending van de sportieve afspraken' in het zogenoemde Herenakkoord. Reglementair kan de bond zich hier echter niet tegen verzetten gezien het vervallen van de importlimiet enkele weken geleden vanwege de zaak Nason.

De wedstrijd tussen Tilburg en Den Haag begint dinsdagavond om 20.00 uur in Stappegoor. De winnaar van deze wedstrijd speelt op 15 januari in Eindhoven de bekerfinale tegen Heerenveen.