SUPSUN 7

29 november 201820:02

Door Joep Meijsen

Bij Het IJs: De lach

Vice-voorzitter Jan Hopstaken van IJshockey Nederland blikt in zijn column deze keer terug op een bijzonder aspect dat hem is opgevallen tijdens Super Sunday afgelopen weekeinde: de lach.

De afgelopen week ging het in de Nederlandse sportpers veel over het plezier en ‘de lach’ van Eva de Goede, Frenkie de Jong, Sophie Flörsch en Epke Zonderland. Sporters die plezier uitstralen, ook als ze niet winnen. Zulke sporters zag ik ook op Supersunday. Wat een prachtige dag voor onze ijshockeysport. Voor 10.00 uur ’s ochtends waren U12-spelers al druk bezig met het opwarmen van hun benen, armen en hun lach. Presteren met passie en plezier leek het motto van deze jongens en meisjes. Blij dat ze in de finale stonden. Daar hadden ze samen hard voor getraind en gestreden. Gespannen ook natuurlijk. Misschien wel slecht geslapen. Maar vooral blij. Klaar om te spelen. IJshockey spelen met het hart, liefst met een lach op het gezicht.

Anatoly Tarasov

Dat zichtbaar en echt plezier niet alleen belangrijk is voor U12-spelers predikte Anatoli Tarasov (1918-1995) jaren geleden al. Tarasov, vader van de grote Sovjet ijshockey successen vanaf de jaren ’60 en grondlegger van het moderne ijshockey, zei : ‘Werk heel hard, geniet er van en lach’. Spelers vertelde hij met enige regelmaat ‘Je lacht niet, jij bent geen echte ijshockeyer’.

Zijn boodschap: als je iets doet, dan helpt het heel erg als je er veel plezier in hebt. Ik geloof daar heel erg in, ik ben een echte Tarassov-aanhanger. Chagrijn en negatief gedoe leidt tot niks. Plezier en optimisme brengt je, ook samen, heel veel verder.

Die lach zag ik op Super Sunday ook bij de vele vrijwilligers die het beste van zichzelf gaven aan onze sport. Bij de blije dames van de koffie en de soep, bij de hulpvaardige rode kruis mannen, bij de alerte bench-officials en scheidsrechters, bij de secure mannen en vrouwen van de organisatie en bij vele vele anderen bij het ijs.

En op het ijs was die lach er ook. Ik heb heel veel èchte ijshockeyers gezien.

Jan Hopstaken is sinds 2013 vicevoorzitter van IJshockey Nederland en in die functie verantwoordelijk voor verenigings- en clubondersteuning. In Bij Het IJs schrijft hij iedere twee weken over zijn ervaringen rondom de Nederlandse ijsbanen.

Foto: Lex Eckhart

Delen