Warriors Leeuwarden

4 april 201919:54

Door Joep Meijsen

Bij Het IJs: In iedere wedstrijd wint iedereen

Vice-voorzitter Jan Hopstaken van IJshockey Nederland schrijft in zijn column deze keer over een weekeinde vol kampioenen. 'Veel lachende gezichten. Gespannen ouders op de tribune die vaak zenuwachtiger waren dan hun kroost op het ijs. Voorzitters die glommen van trots.'

Het einde van het ijshockeyseizoen komt in zicht. De kampioenen zijn ondertussen in veel competities bekend. Afgelopen weekend was zo’n top-kampioenen-weekend. Bij een aantal daarvan was ik direct of indirect aanwezig. Het was ongelooflijk fijn om al die mannen, vrouwen, jongens en meisjes zo enorm betrokken bezig te zien. Veel lachende gezichten. Gespannen ouders op de tribune die vaak zenuwachtiger waren dan hun kroost op het ijs. Voorzitters die glommen van trots. Veel wedstrijden waren ook erg spannend. De Tilburg Trappers – Dordrecht Lions U12 was tot het allerlaatste moment zinderend. De wedstrijd Leeuwarden Warriors – Saints Nijmegen (derde divisie) werd 27 seconden voor tijd beslist in het voordeel van de Warriors. De Kemphanen wonnen, volgens de voorzitter van Groningen, terecht het kampioenschap in de eerste divisie. In een wedstrijd die alles had: veel sfeer, mooie goals, strijd en passie, heldere leiding en wederzijds respect.

Bewust met de wedstrijd bezig zijn

In de minuten voorafgaand aan de huldiging van de U12-spelers, sprak ik kort met Josh Mizerek, assistent coach van de Trappers in de Oberliga. Hij vertelde dat het spelen van zo’n finale voor iedereen goed is. Alle spelers, staf en scheidsrechters bereiden zich allemaal op hun eigen manier voor. Allemaal zijn ze heel gericht en heel bewust met hun sport bezig. Dat ‘bewust er mee bezig zijn’ maakt je al beter. Het ene team wint de prijs en is blij. Het andere team wint die eerste prijs niet. Dat kan niet anders. Zo helder is het in de sport. Maar de verliezer heeft ook geprofiteerd van de goede voorbereiding en kan veel leren van zo’n belangrijke wedstrijd. Wat deden we goed en moeten we vast houden? Wat moeten we beter gaan doen en waar moeten we dus gericht op gaan trainen? Hierdoor wordt iedereen beter die bij de finale betrokken is en dat moet eigenlijk gelden voor elke wedstrijd.

Met zo’n positieve kijk op ons mooie spelletje kent elke wedstrijd dus alleen maar winnaars. Geweldig !

Jan Hopstaken is sinds 2013 vicevoorzitter van IJshockey Nederland en in die functie verantwoordelijk voor verenigings- en clubondersteuning. In Bij Het IJs schrijft hij iedere twee weken over zijn ervaringen rondom de Nederlandse ijsbanen.