Whats App Image 2019 05 02 at 14 28 44

12 december 201907:28

Door Joep Meijsen

Bon Dia Barcelona: Oranje jaagt op volgende ronde

Het Nederlands ijshockeyteam vliegt vanmorgen naar Barcelona voor het pre-Olympisch kwalificatietoernooi. In deze preview aandacht voor Oranje, de tegenstanders, het toernooi, de kansen voor het Nederlands team en de beschikbaarheid van de livestreams.

Oranje

De selectie van het Nederlands team werd enkele weken geleden al bekendgemaakt. Het betreft een mix van spelers uit de Oberliga, de Beneleague en één speler die in het buitenland speelt. De competities in Europa houden dit weekeinde geen international break, waardoor enkele spelers niet beschikbaar waren voor selectie. Reno de Hondt en Ryan Collier moesten vanwege blessures afzeggen. Een aantal andere namen heeft bedankt voor selectie voor de nationale ploeg of komt niet meer in aanmerking voor selectie.

Van de selectie die afgelopen voorjaar het wereldkampioenschap in Estland speelde zijn elf spelers er nu weer bij. Het gaat daarbij om doelman Martijn Oosterwijk, verdedigers Ernesto Klem, Stijn Knoop en Jordy Verkiel (arriveerde later), aanvallers Bartek Bison, Thomas Borgman, Lars den Edel, Jasper Nordemann, Joey Oosterveld en Danny Stempher (arriveerde later).

Mede door het feit dat veel spelers van Tilburg de laatste jaren slechts sporadisch beschikbaar waren voor het Nederlands team is het feitelijk een internationaal redelijk onervaren ploeg. Jordy van Oorschot is met 84 interlands (6 goals, 25 assists) de meest geroutineerde international. Ook doelman Ian Meierdres (64 interlands) is internationaal gepokt en gemazeld. Martijn Oosterwijk passeerde tijdens het afgelopen WK de grens van 50 interlands.

Jonne de Bonth is de enige speler in de selectie die nog geen officieel toernooi speelde voor Oranje, hij speelde echter wel de nodige kampioenschappen met de nationale jeugdteams en oefenwedstrijden met het Nederlands ijshockeyteam.

De complete selectie van het Nederlands team is hier te vinden >>>

De tegenstanders

Nederland opent het toernooi op vrijdag om 16.00 uur tegen Mexico, een primeur. Nederland speelde op senioren-niveau nog nooit tegen de Mexicaanse nationale ploeg, die uitkomt in Division IIB binnen de structuur van de IIHF. Het land organiseerde afgelopen voorjaar zelf het toernooi en eindigde als vijfde van de zes ploegen en wist nipt degradatie te voorkomen. Op de wereldranglijst staat Mexico op de 36e plaats. Hector Majul had zes goals en drie assists in 5 wedstrijden tijdens het laatste WK. Hij speelde op lager niveau college-ijshockey in de Verenigde Staten en speelt nu voor Como in de tweede divisie in Itali√ę. Een aantal van de jonge spelers is actief in de Verenigde Staten.

Op zaterdag om 16.00 uur is Taiwan de tegenstander van Nederland. Ook tegen dit land kwam Nederland nog niet eerder in actie. Taiwan won zijn poule enkele weken geleden en plaatste zich daarmee voor de volgende ronde van de Olympische Kwalificatie. Chinese Taipei, de naam waaronder het land deelneemt aan internationale competities, speelt in Division III van de internationale structuur en is op de wereldranglijst de nummer 45. Op het WK in Bulgarije eindigde de ploeg nipt onder Luxemburg op de vijfde plaats en handhaafde zich daarmee. To Weng, die speelt bij de Delaware Thunder uit de lage profliga FPHL in de VS, had 7 goals en 8 assists.

Op zondag wacht Nederland om 20.00 uur in de avond de confrontatie met gastland Spanje. Daar speelde Nederland onder meer in 1978 al tegen tijdens een WK in Las Palmas en sindsdien kwam Oranje de ploeg onregelmatig tegen op internationale kampioenschappen. De laatste keer dat Nederland tegen Spanje speelde was op het WK in het Spaanse Jaca in 2016. Nederland had het toen lastig genoeg en won uiteindelijk in overtime dankzij een doelpunt van Boet van Gestel met 3-2. Spanje speelde vorig jaar het WK Division IIA in Belgrado, waar de ploeg als vierde eindigde met twee overwinning en twee nederlagen in overtime. Alejandro Carbonell was met een goal en vijf assists de Spaanse topscorer. Veel Spaanse spelers hebben wat ervaring in de Franse liga's, maar het grootste deel van de ploeg speelt op dit moment in eigen land. Spanje is de nummer 31 op de wereldranglijst.

Het toernooi

Vier ploegen, drie wedstrijddagen, zes wedstrijden en maar √©√©n winnaar. Het toernooi in Barcelona is een van de drie pre-Olympische kwalificatiereeksen die wordt gespeeld deze week. Ook in Roemeni√ę en Kroati√ę zijn er toernooien. De drie winnaars plaatsen zich voor de volgende ronde, waarbij afhankelijk van de ranking een reis naar Groot-Brittanni√ę, Kazachstan of Sloveni√ę op het programma staat. De derde ronde in de Pre-Olympische kwalificatie wordt van 6 tot en met 9 februari gespeeld. Daarna volgt nog een poule-ronde waarin plaatsing voor de Olympische Spelen in Peking in 2022 op het schema staat.

13 december, 16.00 uur: Mexico - Nederland
13 december, 20.00 uur: Spanje - Taiwan

14 december, 16.00 uur: Nederland - Taiwan
14 december, 20.00 uur: Spanje - Mexico

15 december, 16.00 uur: Taiwan - Mexico
15 december, 20.00 uur: Nederland - Spanje

Kansen van Nederland

Oranje is de nummer 28 van de wereldranglijst en daarmee dus de hoogstgeplaatste ploeg in het toernooi. Daarmee is Nederland automatisch de favoriet om de volgende ronde van de pre-Olympische Kwalificatie te halen. De sleutelwedstrijd lijkt die op de slotdag tegen Spanje, dat maar enkele plaatsen lager staat op de ranglijst en bij de laatste ontmoeting een taaie opponent bleek te zijn.

Coverage

De organisatie meldt desgevraagd dat er livestreams van de wedstrijden beschikbaar zullen zijn. Zodra de links bekend zijn, deelt IJshockey Nederland die via deze site en via social media. De wedstrijden worden verder live gevolgd, met na afloop wedstrijdverslagen met reacties en foto's.