13 oktober 200800:00

Door Joep Meijsen

Brenk brengt Eaters de winst

Jake Brenk was zondagavond in overtime met zijn tweede goal van de avond de matchwinner in de spannende, maar matige, ontmoeting tussen Geleen en Den Haag. Eaters vindt zichzelf daardoor weer terug in de top van de ranglijst, maar Den Haag staat op dit moment op de laatste plaats.

Een beetje flauwe constatering natuurlijk gezien het verschillende aantal wedstrijden voor de verschillende ploegen op de ranglijst. De Hagenezen speelden zondag in Geleen pas hun tweede wedstrijd en voor de tweede keer op rij werd in overtime verloren. In positievere woorden kan ook worden gesteld dat Den Haag dit seizoen nog geen enkele wedstrijd heeft gespeeld waarin het niet minimaal één punt pakte. De winnende goal werd prima binnengeschoven door Jake Brenk, die ook in zijn eerdere jaren in Nederland al liet zien vooral op belangrijke momenten toe te kunnen slaan.

De treffer kwam echter grotendeels op naam van verdediger Erik Tummers, die twee Haagse aanvallers passeerde, opschaatste naar het doel en met de backhand de assist gaf die Brenk alleen nog maar binnen hoefde te schieten. Brenk klopte doelman Tim Knudsen, die onverwachts toch het doel van de Hagenezen verdedigde. Coach Brian de Bruyn: ‘Pas na de warming-up besloten we dat Tim het zou proberen. De eerste keer in negen dagen dat hij op het ijs kwam.' Als Knudsen niet fit was geweest, had Clint Soer het doel van de Hagenezen verdedigd.

De wedstrijd was twee periodes lang nauwelijks om aan te zien. Twee ploegen die duidelijk nog zoekende zijn, boden de ruim achthonderd toeschouwers niet veel vermaak. De derde periode maakte wat dat betreft veel goed. Het ijshockey was nog steeds niet denderend, maar enkele prima doelpunten en een spannende ontknoping zorgden voor een bevredigend slot van de ontmoeting.

Den Haag pakte al vroeg in de ontmoeting het initiatief. Evan Shaw ontving na anderhalve minuut spelen een straf en binnen negen seconden lag de puck in het doel. Jan-Jaap Natte legde terug naar de blauwe lijn en Wade Davis hamerde de puck langs de redelijk keepende Benjamin Finkenrath. Geleen kreeg daarna vier kansen om op de powerplay de stand in evenwicht te brengen, maar in de praktijk volgde er door slordige combinaties eigenlijk geen enkele scoringskans.

De uiteindelijke gelijkmaker na veertien minuten kwam dan ook letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. De defensie van Den Haag verspeelde de puck, Jeffrey Mens kreeg de eerste kans en Nathan Daly sloeg daarna de puck het net in. Het was de laatste opwinding in de wedstrijd tot een opstootje aan het einde van de tweede periode, waarbij twee Hagenezen en één Geleense speler de strafbank op mochten zoeken.

Dat betekende dat Geleen aan de derde periode begon met een man meer op het ijs en deze keer sloeg de powerplay wél succesvol toe. Jake Brenk kon van dichtbij inschieten. Lang kon Eaters niet genieten van deze voorsprong. Iets meer dan veertig seconden later toucheerde Jan-Jaap Natte de puck na een schot van Jan Bohac om Finkenrath kansloos te laten.

Het vormde de inleiding voor een attractieve derde periode, die meerdere kanten op had gekund. Zo kreeg KC Timmons vier minuten voor tijd een uitgelezen kans. Zijn inzet werd echter gestopt, waarna de treffer aan de andere kant viel. Jimmy Raats bereidde hem voor en Alan van Bentem schoot te puck binnen voor zijn tweede treffer van het seizoen.

Petr Kratky zorgde er met een blast vanaf de blauwe lijn voor dat de stand twee minuten voor tijd weer in evenwicht kwam, waardoor Tummers en Brenk de kans kregen om voor held te spelen in de overtime.

Coach Uli Egen was na afloop redelijk tevreden. ‘We zijn het seizoen slecht begonnen met twee nederlagen, maar hebben deze week vijf punten gehaald. Waar Den Haag fris aan de wedstrijd kon beginnen, kwamen wij pas vannacht om drie uur terug uit Heerenveen. Het is knap dat we fysiek de betere ploeg waren vandaag. Het team is nog lang niet waar ik ze wil hebben, maar het gaat steeds beter.'

De Bruyn had met gemengde gevoelens gekeken naar zijn team. ‘We speelden al beter dan vorige week tegen Nijmegen, dus we maken als team progressie. Ik ben heel tevreden over de manier waarop de Nederlandse jongens vandaag hebben gespeeld, met weer cruciale doelpunten en het goed uitvoeren van hun taak. Het is dan teleurstellend dat imports, die de betere spelers zouden moeten zijn, vandaag cruciale fouten maakten.'