Wk2014 Teamfoto

8 februari 201516:42

Britse vrouwen te sterk voor Oranje

De tweede oefeninterland van het weekend is gewonnen door de Britse vrouwen. In Stappegoor ging Oranje met 1-2 onderuit. Julie Zwarthoed scoorde voor Nederland de enige goal.

Bij Nederland kreeg backup goalie Bianka Bos de start in het doel. De 20-jarige Bos kreeg meteen in de eerste periode al veel werk op te knappen. In tegenstelling tot zaterdag begonnen de Britse vrouwen wel sterk. Maar Bos speelde een uitstekende wedstrijd en was daarmee de beste speelster van Oranje. Ook Nederland kreeg een aantal kansen, maar wist niet het niveau van de eerste periode van gisteren te evenaren.

In de 36e minuut viel het eerste doelpunt van de wedstrijd. Vlak daarvoor was Jose Schipper aan de andere kant tijdens een Britse powerplay nog dichtbij de eerste treffer. Maar direct na de Nederlandse uitbraak, lag de puck achter Bianka Bos in het doel. Newman zorgde voor de openingstreffer: 0-1.

Een minuut na de 0-1 kreeg Jessie Tegelaar de kans op de gelijkmaker. De Britse goalie ging hopeloos in de fout en leverde de puck in bij Tegelaar. Zij kon echter niet profiteren van de Britse blunder.

Aan het begin van de derde periode werd het 0-2 voor de gasten. Farman stond vogelvrij voor het Nederlandse doel en liet Bos kansloos. Tien minuten voor tijd kwam Oranje op het scorebord. Na een prima pass van Mieneke de Jong, wist Julie Zwarthoed met een uitstekend schot de spanning terug te brengen. Nog geen minuut later kreeg Allen de kans om de wedstrijd te beslissen maar zij kon niet scoren oog in oog met Bos.

De Nederlandse strafbank was de laatste minuten bijna constant gevuld. Ondanks dat wist Nederland in de slotminuut nog twee grote kansen te krijgen. In beide gevallen was het voorbereidende werk van verdedigster Hilde Huisman. Zoe Barbier stuitte echter tot tweemaal toe op de Britse goalie en verdediging.

De Britse vrouwen kunnen nu op weg naar het WK Division II dat eind maart in eigen land wordt georganiseerd. Kazachstan lijkt daarbij de belangrijkste concurrent voor promotie. Oranje mag een week later aantreden tijdens het WK Division IB in Beijing, maar heeft nog eerst nog twee wedstrijden te gaan in de promotiedivisie. Volgende week zaterdag speelt Oranje uit tegen Utrecht.