Divers lester brown youtube 0910

6 oktober 200900:00

Door Joep Meijsen

Brown onderdak in Halifax

Lester Brown maakt alsnog zijn debuut op het hoogste jeugdniveau in Canada. De 18-jarige jeugdinternational speelt vanavond zijn eerste wedstrijd voor Halifax Mooseheads in de Quebec Major Junior League (QMJHL).

Vorig jaar werd Brown, die beschikt over zowel een Nederlands als een Amerikaans paspoort, al door Gatineau Olympiques geselecteerd. Toen wilde de liga hem echter niet zien als een Amerikaanse speler, waardoor hij via de import-draft had moeten worden gekozen. Dankzij de inzet van een scout van de Mooseheads heeft Brown nu wel toestemming gekregen om in de liga te spelen. Hij tekent als een free agent.

Brown, een oud-speler van Amsterdam en Eindhoven, speelt al enkele jaren in Noord-Amerika, onder meer voor jeugdteams in Toronto en Boston. Vorig seizoen speelde hij kortstondig voor Boston Shamrocks. Brown was vorige maand al op proef bij Halifax. Hoofdcoach en general manager Cam Russell noemde hem toen in de media ‘een snelle speler die goed schaatst'. De afgelopen maand heeft de jonge Nederlander in Toronto en Montreal gewacht op de beslissing van de liga.

Pikant is dat Brown vanavond zijn debuut maakt tegen Gatineau, de ploeg waar hij vorig jaar oorspronkelijk zou gaan spelen. De wedstrijd begint vanavond om 20.30 uur lokale tijd in het stadion van Gatineau, een stad vlakbij de Canadese hoofdstad Ottawa. Eerder speelden de Nederlanders Tony Collard, Antoine Geesink en Theo van Gerwen op het hoogste jeugdniveau in Canada. Collard en Geesink in de OHL en Van Gerwen in de WHL.

> Videoclip over Lester Brown bij Halifax