31 maart 200400:00

Bruijsten redt punt Oranje

Het Nederlands team onder 18 redde woensdag op dramatische wijze een punt tegen gastland Hongarije op het WK. Met doelman Martijn Maghielse al van het ijs, scoorde Kevin Bruijsten 56 seconden voor tijd zijn derde van de avond en daarmee tevens de 5-5 namens Oranje op aangeven van Jordy Vanoorschot.

Oranje U18 toonde in Debrecen te beschikken over veerkracht. Twee keer kwam het team van de bondscoaches Henry en Johan Stoer terug uit een achterstand van twee treffers. Door het gelijke spel houdt Nederland enig uitzicht op promotie. De wedstrijd vrijdagmiddag om 15.30 uur tegen OekraĂŻne is daarbij van vitaal belang.Oranje liep de eerste periode tegen veel straffen op. Zes keer stond het team met minder spelers op het ijs, maar Hongarije profiteerde hier maar Ă©Ă©n keer van. Met Tony Demelinne van Den Haag op de strafbank wegens slashing schoot David Jobb in de dertiende minuut raak namens de Hongaren. Deze Toen Onur Mete nog voor de start van de tweede periode tegen een volgende straf aanliep wegens roughing was het weer raak. Adrian Huffner was de maker van de goal. Iets meer dan een minuut later wist Kevin Bruijsten Oranje terug te brengen in de wedstrijd op aangeven van Onur Mete en Akim Ramoul. Halverwege de wedstrijd was het een combinatie tussen Ramoul en Bruijsten die Nederland op gelijke hoogte bracht. De jonge Nijmegenaar schoot de puck uiteindelijk langs de Hongaarse doelman Zoltan Hetenyi. In de minuten na de gelijkmaker kreeg het Nederlands team een uitgelezen kans om een nog groter voordeel te behalen. Twee Hongaren werden naar de strafbank gestuurd en Tony Demelinne was er als de kippen bij om Nederland voor het eerst op voorsprong te brengen.Deze vreugde was echter van korte duur. In de vier minuten rondon de tweede pauze scoorden Patrick Szabjert en Balint Fekti namens de Hongaren, waardoor Oranje weer tegen een achterstand aankeek. Toen Akos Berta er negen minuten voor tijd zelfs 5-3 van maken leek het wereldkampioenschap als een nachtkaars uit te gaan voor U18.Akim Ramoul gaf de aanzet voor de comeback. Met al twee assists in de wedstrijd schoot het in Keulen spelende Limburgse talent met nog 2,5 minuut te gaan Nederland weer op acceptabele achterstand. Dit bood Kevin Bruijsten de kans om zich tot held van de dag te laten kronen in Hongarije. Direct na de goal kreeg Nederland nog wel een team penalty tegen, maar de slotfase werd doorstaan.Nederland heeft hierdoor nu vijf punten uit drie wedstrijden, net zoveel als Hongarije. OekraĂŻne staat na drie zeges in drie wedstrijden een punt voor. Op doelsaldo is Nederland op dit moment derde in de rangschikking. Na de wedstrijd van vrijdag tegen de ongeslagen koploper is er veel meer duidelijk over de kansen van Oranje om promotie te bewerkstelligen.