WK Jaca Teamfoto Nederland

13 april 201617:38

Door Joep Meijsen

Buenos días desde Jaca: Dag 5

De tweede rustdag tijdens het toernooi in Jaca. Deze keer geen tijd voor excursies naar antieke kloosters, want het is de dag waarop de teamfoto’s worden gemaakt. Een ander voordeel van een off-day op de ijsbaan: de lekkerste koffie van Jaca.

t is niet het zwarte bocht dat bij het eetstandje bovenin de hal wordt geserveerd, maar komt uit het koffiezetapparaat van Bert Simons, die al jaren actief is als materiaalman bij Oranje en Geleen. De hele dag zet hij zich volop in om te zorgen dat de materialen voor de spelers optimaal verzorgd zijn en zet hij waar hij ook is ter wereld potten heerlijke, verse koffie. Het zijn stille krachten achter de nationale ijshockeyploeg, Bert en de koffie.

De officiële fotograaf van de organisatie wordt bij het maken van de teamfoto’s, zowel Nederland als België, overvleugeld door de fotograaf van IJshockey.com die met precisie iedereen op de goede plek neerzet alvorens hij afdrukt. Dat is maar goed ook, want de fotograaf spreekt geen woord over de grens en de kennis van het Spaans bij de meeste andere betrokkenen is zeer beperkt.

De fotograaf is daarin geen uitzondering. Voor een toeristisch dorp als Jaca is de kennis van vreemde talen verrassend beperkt. Frankrijk is vlakbij, maar zelfs met de Franse taal komt men niet ver. Bij het bestellen van room service gisteravond ging ondergetekende uiteindelijk maar naar beneden om het kamernummer op te schrijven voor de receptie. Ook in cafés, restaurants en de organisatie is de kennis van het Engels beperkt, wellicht omdat Spaans zelf natuurlijk ook een wereldtaal is met een half miljard sprekers.

Des te vreemder is het feit dat de stadionspeaker klinkt alsof hij rechtstreeks is ingevlogen vanuit het Air Canada Center in Toronto. ‘Number Five, Njels Vén Der Vozen’, galmt het door de hal als de Nederlandse opstelling wordt voorgelezen. Het blijkt bij navraag om een naar Spanje verhuisde Canadees te gaan die door de Spaanse bond bij veel toernooien wordt ingezet als omroeper. ‘Team Netherlands is back at full strength’.

Volgende tegenstander van Nederland is China, ook een ploeg waar talenkennis niet de boventoon voert. Vandaar dat er bij iedere wedstrijd van de ploeg een jongedame in de bank staat, vlakbij de coach. Het blijkt te gaan om een tolk die ervoor moet zorgen dat de coach op een redelijke manier kan communiceren met de scheidsrechters. Het is een opmerkelijk gezicht, die dame in haar rode jas midden op de Chinese bank.

Een opvallend aspect aan Jaca is de overmatige aanwezigheid van politie in de plaats, rond de ijsbaan en langs de toegangswegen. Bij navraag blijkt dat te maken te hebben met de nationalisten in het nabijgelegen Baskenland. Die konden het weleens voorzien hebben op internationale sportevenementen. Bovendien zijn de bergwegen richting Frankrijk een aantrekkelijke route. Toen vorig jaar de toenmalige Spaanse kroonprins in Jaca kwam, werd ieder huis doorzocht en waren er meer politiemensen in het dorp dan inwoners. Schijnbaar zijn er ook nachtelijke controles van de politie rondom de hotels en in de stad om de veiligheid van alle betrokkenen bij het WK te garanderen. Toch iets om rekening mee te houden.

Op de vorige rustdag klaagde ondergetekende nog over de snelheid van internet in het hotel. Op dinsdagavond was dat plotseling dusdanig snel dat een beslissende halve finale in het korfbal probleemloos via de stream bekeken kon worden. De reden daarvoor was op een andere stream te zien: de ijshockeywedstrijd tussen Spanje en Servië, de twee ploeg waarmee IJshockey.com het hotel deelt. Daarmee was het hotel vrijwel volledig leeg en alle bandbreedte voor ons. Helaas had ik niets meer om te schrijven. En nu ook niet meer.

Foto's: Marco Spelten (www.actiefotografie.be)