WK Jaca I Jshal

15 april 201610:22

Door Joep Meijsen

Buenos días desde Jaca: Dag 7

Het wordt weer een boeiende ijshockeydag voor liefhebbers. Eerst vanmiddag de kraker tussen Nederland en Belgi√ę op het WK in Jaca, daarna vanavond de start van de finale om het kampioenschap in de Oberliga tussen Tilburg en Bayreuth.

t uitgangspunt voor Oranje is glashelder, minimaal een punt halen tegen Belgi√ę dat is de eerste plaats in de poule binnen en de missie geslaagd. Dat is een groot compliment waard aan de staf en de spelers hier in Spanje, want het betreft een voor een groot deel nieuwe groep die slechts een beperkte voorbereiding achter de rug heeft. Het lijkt er ook op alsof Nederland per wedstrijd weer iets beter gaat spelen.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de wedstrijd tegen de Belgen al een gelopen zaak is. Die ploeg speelt door het verlies gisteravond tegen Spanje weliswaar niet meer mee om het goud, maar een overwinning op het buurland zou voor het team van bondscoach Danny Peters een prachtig slot zijn van het toernooi. Daarmee zou in ieder geval ook tot na de wedstrijd tussen Spanje en IJsland de kans op zilver overeind blijven.

Nederland en Belgi√ę komen elkaar regelmatig tegen in oefenwedstrijden. In de voorbereiding op het WK in Litouwen bijvoorbeeld won Nederland in Turnhout nog met 5-2 van de Rode Duivels. De laatste keer op een officieel wereldkampioenschap was in 2004 in Oslo. Toen won Nederland het duel met 2-11, onder meer dankzij drie doelpunten ieder van Mark Bultje en Kevin Hoogsteen en twee treffers van Tommie Hartogs.

De spelers van Nederland en Belgi√ę kennen elkaar in ieder geval dankzij de BeNeLiga beter dan ooit tevoren en de kern van de Belgische selectie wordt onder meer gevormd door spelers van Herentals, die afgelopen seizoen van het winnen van Nederlandse teams een gewoonte maakten en het seizoen bekroonden met het kampioenschap van de competitie.

De top vijf van de topscorerslijst van het kampioenschap telt vier Nederlanders en twee Belgen, Max Hermens en Raphael Joly delen de vijfde positie. Sjoerd Idzenga is met een save percentage van .956 de nummer één van het kampioenschap, de Belgische doelman Tom Prodi is de nummer drie. Genoeg elementen voor een interessante ontmoeting, die vanmiddag om half vijf begint in Jaca.

Een paar uur later is het de beurt aan Tilburg Trappers om te beginnen met hun poging in het allereerste seizoen in de Oberliga direct ook het kampioenschap binnen te slepen. Natuurlijk ging Trappers het seizoen in met een sterke, internationaal ervaren selectie, maar dat moet dan echter nog wel waar worden gemaakt. Inmiddels is de ploeg van Bo Subr helemaal gewend aan de andere speelstijl in Duitsland en kan de komende periode een geweldige kroon op het seizoen worden gezet.

Net als de meeste teams in de Oberliga heeft Bayreuth een jonge ploeg, aangevuld met enkele ervaren spelers, waarvan verdediger Daniel Sevo met meer dan honderd wedstrijden in de DEL het beste palmares meebrengt. Het is ook een ploeg met verschillende dubbele paspoorthouders en de ervaren Slowaak Ivan Kolozvary, die zowaar ooit nog kortstondig voor zijn nationale team uitkwam. Interessant is dat Kyle DeCoste een tijdje geleden nog op proef was in Bayreuth.

Trappers wist in de play-offs tot nu toe iedere tegenstander aan de kant te schuiven, al was Peiting in de halve finale een pittige klus. De club krijgt echter prima goaliewerk van Ian Meierdres en beschikt over de minst gepasseerde defensie in deze play-offs. Met zeventien punten in twaalf wedstrijden is Mitch Bruijsten de topscorer van Trappers in de post-season, gevolgd door Kyle Just met veertien punten. Trappers zal tegen Bayreuth, dat topfavoriet Regensburg uitschakelde in de halve finale, dan ook uitgaan van de eigen kracht.

Livestreams

16.30 uur: Nederland ‚Äď Belgi√ę: https://youtu.be/iHVwIYTiMEE
20.00 uur: Tilburg ‚Äď Bayreuth: volgt mogelijk later