Hys verreijen bench 1112

9 januari 201313:28

Door Joep Meijsen

Buitenlandse Zaken: Noord-Amerika

De hoogste tijd voor weer eens een update van enkele Nederlandse spelers in het buitenland. Daarbij onder meer aandacht voor de winning streak van Mike Dalhuisen en zijn Quinnipiac University en twee Nederlandse jongens in een All Star Game.

Oud-speler van Den Haag, Joey Verreijen en ex-Amsterdam-forward Lester Brown speelden dinsdagavond beiden in de All Star Game van de Greater Metro Junior A Hockey League. Dit is een onafhankelijke jeugdcompetitie in Ontario, die niet is aangesloten bij Hockey Canada. Dat zorgt ervoor dat er geen limiet is op het aantal buitenlandse spelers per team, terwijl op de lagere officiële niveaus juist helemaal geen niet-Canadezen zijn toegestaan.

Brown en Verreijen spelen allebei voor de Bracebridge Phantoms in deze competitie. Verreijen was in 12 wedstrijden tot nu toe bij deze ploeg goed voor elf goals en veertien assists. Brown tekende voor negen goals en 18 assists in 23 wedstrijden. Daarmee staan ze op respectievelijk de zevende en de achtste plaats van de topscorerslijst van de ploeg.

Verreijen verhuisde enkele weken geleden naar Bracebridge vanuit South Muskoka. Met de punten van die ploeg erbij staat de 18-jarige Hagenaar met 74 punten in 31 wedstrijden op een gedeelde tweede plaats van de topscorerslijst van de liga. Hij is met 48 assists ook de nummer twee in die categorie. Per wedstrijd worden volgens de Noordamerikaanse traditie ‘sterren’ uitgedeeld aan de beste spelers per ploeg. Met 32 sterren staat Verreijen bovenaan in dit klassement. De twee Nederlanders kwamen uit voor Team World in de GMHL, dat de wedstrijd uiteindelijk met 9-6 verloor. Joey Verreijen had een treffer in de wedstrijd.

Quinnipiac Bobcats, de ploeg van Mike Dalhuisen, is opgerukt naar de vijfde plaats van de rankings zoals die door USCHO.com worden gepubliceerd voor alle college-teams in de VS. De ploeg heeft een palmares van 16-3-2 voor een winstpercentage van 81 procent, het beste in het land. Het is de beste start van het seizoen in de geschiedenis van het ijshockeyprogramma van de universiteit. De ploeg is bovendien ongeslagen in de laatste veertien wedstrijden, wat ook een record is voor de universiteit.

Voor Mike Dalhuisen, inmiddels een senior in de line-up van de universiteit, is het een goed seizoen. De verdediger, die door verplichtingen niet beschikbaar is voor de campagne van Oranje in Bietigheim-Bissingen, is na 21 wedstrijden dit seizoen +14 met zes goals en drie assists op zijn naam. Tijdens de overwinning van afgelopen weekeinde tegen Harvard had de in Nijmegen geboren defense een goal en een assist.

Nardo Nagtzaam heeft qua productie een moeilijker seizoen na zijn indrukwekkende debuutseizoen. Vooralsnog staat de forward op een goal en zeven assists in zestien wedstrijden. Zijn ploeg kende ook een moeizame start van het seizoen, maar hebben nu vijf van hun laatste zeven wedstrijden gewonnen, waardoor de ploeg weer meetelt in de polls die worden gehouden om te bepalen welke ploegen het beste zijn op Division I-niveau.

Jamie Schaafsma is intussen uit beeld bij Oranje, maar speelt nog steeds ijshockey op profniveau. De oud-forward van onder meer Amsterdam en Geleen is tegenwoordig in de buurt van Dallas actief voor de Allen Americans in de Central Hockey League. Met twaalf goals en dertien assists in 31 wedstrijden is hij de nummer vijf op de topscorerslijst van de club, die onder meer eigendom is van oud-Dallas Star Mike Modano.

Met 24 overwinningen is de ploeg van Schaafsma met enige voorsprong koploper in de liga. Op de topscorerslijst is ook oud-Nijmegen en Eindhovenverdediger Kevin Young te vinden .Hij is in 35 wedstrijden voor de Wichita Thunder goed voor 13 goals en zeventien assists. Daarmee is hij de nummer 21 op de topscorerslijst van de liga en de nummer vijf onder de verdedigers.