Devils dams intro 0910

16 mei 200900:00

Door Joep Meijsen

Canadese defense bij Devils

Nijmegen Devils heeft de eerste nieuwe import voor het nieuwe seizoen vastgelegd. Het gaat om de 25-jarige Canadese verdediger Marty Dams, die de afgelopen vier jaar uitkwam voor Holy Cross College op het hoogste universiteitsniveau in de Verenigde Staten.

De nieuwkomer werd afgelopen seizoen gekozen tot beste verdediger van het jaar bij zijn universiteit. Dams is een stay-at-home-defender uit Manotick in Ontario. De afgelopen jaren speelde hij in totaal 124 wedstrijden voor Holy Cross, waarin hij vier goals en twintig assists voor zijn rekening nam. Hij fungeerde twee seizoenen als assistent-captain van de ploeg, die uitkomt op Division I-niveau. Twee jaar geleden ontving hij de prijs voor de speler met de beste wedstrijdmentaliteit.

Dams was betrokken bij één van de grootste upsets in de geschiedenis van het Amerikaanse college-ijshockey. In de eerste ronde van de strijd om de nationale titel schakelde hij met de Holy Cross Crusaders de titelfavoriet Golden Gophers van de universiteit van Minnesota uit. De ploeg van Dams had zich bijna als laatste geplaatst, terwijl Minnesota als de nummer twee de strijd aan ging. Het is de enige keer in de geschiedenis van het toernooi dat zo'n hoge ‘seed' in de eerste ronde is uitgeschakeld.

De nieuwe Nijmegen Devil speelde voor zijn komst naar de universiteit voor Gloucester Rangers van de CJHL, het tweede jeugdniveau in Ontario. Hier werd hij drie keer opgenomen in het all star team van de liga. Zijn oudere broer Jeff speelde in het verleden ook college hockey bij Holy Cross en was daarna drie jaar als prof actief in de SPHL. Jongere broer Ian speelde vorig jaar als doelman samen met Marty en komt ook komend seizoen uit voor de Crusaders.