Ed logos 200809

19 februari 200900:00

Door Remco

Climax nadert in Eerste Divisie

Er zijn nog twee plekken te verdelen voor de play-offs in de Eerste Divisie. Zoetermeer, Den Haag en Tilburg strijden om de laatste twee tickets. Den Bosch en Dordrecht zijn inmiddels verzekerd van een langer seizoen.

Koplopers ontsnappen

Dordrecht Lions en Red Eagles Den Bosch plaatsten zich afgelopen weekend zoals verwacht definitief voor de play-offs. Toch hadden de beide topploegen opmerkelijk veel moeite tegen laagvliegers Groningen en Geleen. In Groningen wist Dordrecht pas vier minuten voor tijd de overwinning te pakken. Groningen kwam in de derde periode terug van een 1-3 achterstand via goals van Jeroen Oosterwijk en Thomas van der Haar. Uiteindelijk bleef de comeback van Groningen zonder beloning. Jasper Busink schoot in de 57e minuut de winnende goal langs goalie Tom Korte.

Den Bosch had net zoveel moeite in het verre Zuiden tegen Eaters Geleen. De Limburgers wisten tot twee keer toe een achterstand weg te werken. Dennis Jonker en Peter Vissers gaven Den Bosch twee keer een voorsprong maar Scott Bakx en Lars Engwegen wisten telkens Geleen weer op gelijke hoogte te brengen. De 2-2 van Engwegen viel in de slotminuut maar dat was niet genoeg om een punt af te snoepen van de koploper. Michal Rybar schoot zeven seconden voor tijd Den Bosch alsnog naar de zege.

Op de laatste speeldag spelen Den Bosch en Dordrecht tegen elkaar. Als Dordrecht wint, dan grijpt de ploeg alsnog de eerste plaats. Bij een verlies kan Dordrecht echter zomaar zakken naar de vierde plaats.

Zoetermeer nog in de race nbsp;

Zoetermeer Panters moet blijven hopen op een misstap van de concurrenten Tilburg en Den Haag. Beide ploegen wonen afgelopen weekend eenvoudig hun wedstrijden. Den Haag Blackbull's verpulverde Eindhoven IJsbrekers met 18-2. Willy Schut was met vier treffers de meest productieve Hagenees. Tilburg had op bezoek in Heerenveen geen problemen met de Flyers en won met 2-11. Angelo van Hulten wist driemaal te scoren voor de Tilburgers.

Zoetermeer won zelf in een knotsgekke wedstrijd met 11-8 van Amstel Tijgers. De Amsterdammers kampen al een tijdje met een tekort aan spelers waardoor twee speciale gastspelers hun opwachting maakten. Trainer Arthur Pohlman en Ron Berteling, trainer van de hoofdmacht van Amsterdam, vulden de gaten in de selectie. Beiden lieten zien nog over de nodige kwaliteiten te beschikken door ieder drie assists te geven. De aanwezigheid van Berteling en Pohlman leverde Amsterdam geen punten op. In de derde periode was de pijp leeg bij de Amsterdammers en draaide Zoetermeer een 4-7 achterstand om.

Zoetermeer blijft ondanks de zege op de vijfde plek steken. Op de laatste speeldag is de ploeg afhankelijk van Den Haag en Tilburg. Zoetermeer speelt als laatste thuis tegen Eindhoven. Tilburg speelt zondag thuis tegen Geleen en Den Haag sluit de reguliere competitie af tegen Heerenveen Flyers. Gezien de zwakke tegenstanders van de concurrentie lijken de kansen voor Zoetermeer op plaatsing voor de play-offs dus vrij klein.

Pohlman en Gordie Howe

Aan het einde van het overzicht van de Eerste Divisie gaan we toch nog even terug naar de eenmalige rentree van Arthur Pohlman en Ron Berteling. Arthur Pohlman kan zich namelijk door zijn optreden in Zoetermeer nu vergelijken met de legendarische Gordie Howe. IJshockeylegende Howe speelde op 45-jarige leeftijd in de WHA bij de Houston Aeros samen met zijn zonen Mark en Marty. Pohlman evenaarde Howe door in het Silverdome samen met zijn zoon Calvin Pohlman te spelen. Nog maar eens een reden om de voormalige speler van Amsterdam de bijnaam ‘The Great Pohlmanov' toe te kennen.