Div erediv oberliga 1415

20 mei 201419:19

Door Joep Meijsen

Clubs kijken nadrukkelijk naar Duitsland

De opzet van de Nederlandse ijshockeycompetitie is nog verre van zeker. Clubs op het hoogste niveau zouden nadrukkelijk naar de mogelijkheid kijken in ieder geval een deel van het seizoen tegen teams uit de Duitse Oberliga te spelen.

Het bericht over de mogelijke samenwerking tussen Nederland en Duitsland is afkomstig van de Limburgse televisiezender L1, dat geen bronnen noemt voor zijn informatie. Volgens informatie van IJshockey.com zijn er recent gesprekken geweest tussen officials van de Nederlandse en Duitse ijshockeybonden en in ieder geval Tilburg Trappers. Laatstgenoemde club zou al enige tijd naar de Duitse optie kijken voor de toekomst.

De onzekerheid over de opzet van de Nederlandse competitie is daarbij een belangrijke factor. Op dit moment is nog van amper dan de helft van de teams van vorig jaar duidelijk dat ze ook komend seizoen zeker in de Eredivisie zullen spelen. Opvulling van onderaf wordt niet verwacht, waardoor de eerder afgesproken competitie-opzet erg onzeker is.

Aan de andere kant kampt de Oberliga West in Duitsland met soortgelijke problemen. Het aantal deelnemers en de opzet voor komend jaar zijn nog niet bekend. Ook daar kijken verschillende clubs in de grensstreek met interesse naar alternatieven voor de traditionele opzet.

Met de andere Nederlandse clubs is intussen al gesproken en volgens L1 is de kans aanwezig dat al komend weekeinde een beslissing valt over het voorstel. Afgelopen week hebben de voorzitters van een aantal Nederlandse clubs met elkaar gesproken in het kader van het zogenoemde voorzittersoverleg van de NIJB. Een van de betrokkenen bij deze gesprekken toont zich tegenover IJshockey.com verbaasd over het feit dat het plan is uitgelekt en over de genoemde timing van de beslissing.

Het is niet voor het eerst dat er wordt gesproken over samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Aan het begin van deze eeuw werden er bijvoorbeeld gesprekken gevoerd met de regionalliga in Noordrijn Westfalen. De Nederlandse en Duitse ijshockeybonden stonden in die tijd echter zeer negatief tegenover een mogelijke alliantie, terwijl ook lang niet alle clubs in Nederland er de voordelen van inzagen.