Beneliga logo 2015

19 maart 201623:43

Comeback en winst voor Herentals

Herentals heeft de eerste wedstrijd in de finale van de BeneLiga gewonnen. De Belgische kampioen kwam terug van een 0-3 achterstand tegen Heerenveen Flyers. Vadim Gyesbreghs scoorde uiteindelijk in overtime de winnende treffer.

Na de eerste periode was de stemming in Herentals bij het thuispubliek flink gedaald. Beide teams begonnen voorzichtig aan de wedstrijd, maar na twintig minuten zocht Heerenveen de kleedkamer op met een 0-3 voorsprong. Marco Postma opende in de achtste minuut de score. Postma werd knap vrijgespeeld door Tony Demelinne. De ervaren Postma had geen moeite om goalie Mike Jansen te verschalken: 0-1. Diezelfde Postma verdubbelde zes minuten later de voorsprong voor Flyers. Samen met Brent Janssen sneed Postma door de Belgische verdediging en wederom was Jansen kansloos.

Vlak voor het eindsignaal van de eerste periode maakte Ronald Wurm het nog erger voor Herentals. Harry Matheson werkte de puck weg uit het eigen vak en vond de geheel vrijstaande Wurm voor de 0-3. Herentals zag twee treffers worden afgekeurd. Bij het eerste geval was te zien dat er een speler van Herentals in de crease stond.

In de 26e minuut kreeg Flyers de kans om de wedstrijd op slot te gooien. Ronald Wurm mocht een penalty shot nemen maar miste het doel. Daarna begon de comeback van Herentals. Met twee Flyers op de strafbank, scoorde Herentals halverwege de wedstrijd de 1-3. Een prima uitgespeelde aanval werd afgerond door Ben Vercammen. Na 35 minuten kreeg Tyler Melancon teveel ruimte van de Friese verdediging en zijn schot was te machtig voor Sjoerd Idzenga. Dertig seconden later moest Idzenga wederom de puck uit het net halen na een treffer van Mitch Morgan: 3-3.

Flyers begon sterk aan de derde periode maar kon zichzelf niet belonen met een doelpunt. Uiteindelijk kreeg Flyers de 3-4 cadeau van goalie Mike Jansen. De Belgische sluitpost ging vreselijk in de fout toen hij probeerde de puck weg te spelen. De puck kwam bij Harry Matheson terecht en de Canadees kon de puck in het lege doel tikken. Lang kon Flyers echter niet genieten van de voorsprong. Binnen de minuut bracht Bryan Kolodziejczyk zijn ploeg weer langszij.

Vijf minuten voor tijd lag de puck in het doel van Herentals. Het juichen van Heerenveen was van korte duur omdat referee Sven Bergman de goal afkeurde vanwege een speler in de crease.

In de slotfase was Herentals nog dichtbij de winnende treffer, toch moest een overtime de beslissing brengen.

In de verlenging was het al vrij rap beslists. Tyler Melancon vond Vadim Gyesbreghs die voor de neus van Idzenga stond. Gyesbreghs wist knap daarna Idzenga te kloppen voor de 5-4 en daarmee kwam Herentals op 1-0 in de best-of-three.

De tweede wedstrijd is morgen om 17.00 uur in Thialf. Ook deze wedstrijd is live te zien via ijshockey.com. De uitzending wordt verzorgd door Flyers Live TV.