12 maart 200700:00

Door Joep Meijsen

Comité bekijkt toekomst

Een commissie gaat de komende periode de competitie-opzet voor de komende jaren onderzoeken. Daarbij wordt ook gesproken over de geleidelijke vermindering van het aantal buitenlandse spelers in de Nederlandse eredivisie.

Dat is afgelopen week besloten tijdens het voorzittersoverleg van de clubs in de hoogste Nederlandse divisie. De commissie bestaat uit Joop Vullers en Jack America van de NIJB, Hennie Jaspers van Amsterdam, Danny Micola van Heerenveen en Cees Oerlemans van Tilburg Trappers. Het is de bedoeling dat de commissie met een structuurplan voor de komende vijf jaar komt.

Tijdens de bijeenkomst werd ook duidelijk dat Groningen definitief wil toetreden tot de eredivisie. Voorwaarde is wel dat de club de begroting voor de nieuwe jaargang rondkrijgt, maar dat geldt in feite ook voor de andere zes teams die komend seizoen op het hoogste niveau willen uitkomen. Op 1 augustus ontstaat meer duidelijkheid over de samenstelling van de eredivisie.

De commissie moet zich onder meer bezighouden met de competitie-opzet voor het komende jaar. Zo zal onder meer moeten worden gekeken naar de toekomst van de Challenge Cup. Met de vele enorme uitslagen was de cup zeker bij de ijshockeyfans geen groot succes. In de ijshockeywereld zijn ook voorstanders te vinden van de continuatie van de cup.

Een van de begeleiders van Groningen noemde de cup na afloop van de gewonnen play-offs tegen Tilburg 2 van groot belang voor zijn club. 'Het was een goede les voor onze spelers en voor de club om te zien hoe groot het verschil is met de eredivisie en wat er nog moet gebeuren in Groningen.

Ook onder de technische staf van de verschillende junioren-selecties van Oranje zijn voorstanders van voortzetting van de cup te vinden. Door de Challenge Cup hebben veel jonge spelers zowel bij de gevestigde clubs als in de Eerste Divisie ervaring op kunnen doen met het spelen op een hoger niveau.