Hijs vs Flyers 2018 vliegen

31 juli 201818:00

Door Joep Meijsen

Competitie-opzet 2018-19 in zes vragen

Ondanks de tropische zomer nadert de winter alweer met rasse schreden. Tijd om op een rijtje te zetten hoe de competitie-opzet voor 2018-19 in Beneliga, bekercompetitie, Final Four en play-offs precies in elkaar zit.

1. Welke teams nemen er deel in 2018-19

De Beneliga bestaat uit twaalf teams. Zeven ploeg uit Nederland en vijf uit België. Vanuit Nederland zijn Den Bosch en Eindhoven afgevallen, terwijl Mechelen Golden Sharks de nieuwe deelnemer is. De deelnemende teamsm zijn: Amsterdam Tigers, Antwerp Phantoms, Hijs Hokij Den Haag, Heerenveen Flyers, Hyc Herentals, Leuven Chiefs, Limburg Eaters (Geleen), Luik Bulldogs, Mechelen Golden Sharks, Nijmegen Devils, Tilburg Trappers, Zoetermeer Panters.

2. Welke competities worden er gespeeld?

In Nederland begint het ijshockeyseizoen officieel met de strijd om de Ron Bertelingschaal tussen Den Haag en Heerenveen. Deze wedstrijd wordt vermoedelijk op zaterdag 22 september gespeeld in Thialf. Een week later begint de bekercompetitie in zowel Nederland als België. Alle zeven de Nederlandse teams nemen deel aan de bekerstrijd. Zij spelen een volledige competitie. In België nemen de vijf Beneliga-teams deel aan de bekercompetitie. Dit veld wordt aangevuld met Turnhout. Na afronding van de bekercompetitie volgt in november de reguliere competitie in de Beneliga, gevolgd door de Final Four om het landskampioenschap en de play-offs om het kampioenschap in de Beneliga.

3. Hoe gaat de bekercompetitie verder?

De nummers één tot en met vier van de bekercompetitie plaatsen zich voor de halve finales. Deze worden als een best-of-three gespeeld rond Kerstmis en Nieuwjaar. Daarbij speelt de nummer één tegen de nummer vier en de nummer twee tegen de nummer drie. De finale staat dan op het programma voor zondag 3 februari 2019.

4. Hoe verloopt de competitie in de Beneliga?

Alle deelnemers aan de Beneliga treffen elkaar thuis en uit, waardoor er in totaal 22 wedstrijden per team zijn. De acht hoogst geplaatste ploegen plaatsen zich voor de play-offs, waarvan de kwartfinales in het weekeinde van 8 tot en met 10 maart worden gespeeld. Daarbij speelt zoals altijd de nummer één tegen de nummer acht, de nummer twee tegen de nummer zeven en zo verder. De halve finales worden vervolgens in het weekeinde van 15 tot en met 17 maart gespeeld, gevolgd door de finale. De kwartfinales en de halve finales worden gespeeld in best-of-three. De finale, indien haalbaar vanwege ijstijd, in best-of-five.

5. Hoe zit het dan met de Final Four?

De strijd om de Final Four wordt in Nederland net als de afgelopen twee jaar gespeeld in één weekeinde. De vier hoogstgeplaatste Nederlandse clubs plaatsen zich voor de halve finales die vermoedelijk op zaterdag 2 maart worden gespeeld. Ook hier speelt de nummer één tegen de nummer vier en en de nummer twee tegen de nummer drie. Een dag later is er dan de finale tussen de twee winnende halve finalisten. Waar het toernooi om de Final Four wordt gespeeld is nog niet bekend.

6. Wanneer wordt het competitieschema bekendgemaakt?

Op dit moment wordt er vanuit de Beneliga hard gewerkt aan een competitieschema. Het is nog niet bekend wanneer het schema exact wordt gepubliceerd.

Delen