1810 0740

18 november 201700:53

Door Joep Meijsen

Completer Devils te sterk voor Amsterdam

Nijmegen Devils won zijn vierde wedstrijd in het lopende Beneliga-seizoen en pakte daarmee op vrijdagavond vooralsnog de koppositie in de competitie. Tegen Amsterdam won Devils, met Wesley Hendriks terug in de opstelling, met 5-2. Nick de Jong had twee goals en een assist.

Ruim 450 toeschouwers waren op vrijdagavond naar het Triavium afgereisd en zagen een wedstrijd waarin veel gebeurde en die tot de slotfase spannend bleef. Bij Nijmegen maakte Wesley Hendriks zijn rentree in de ploeg. 'Ik heb de afgelopen jaren in Canada, vlak buiten Toronto, gewerkt als bedrijfsleider bij een groot poppodium. Dat is seizoengebonden en eindigt zo'n beetje eind september, begin oktober. Daarna ben ik in de winter weer hier', legt de inmiddels 31-jarige voormalige international uit.

'Ik heb vorig jaar een rotseizoen gehad met veel blessures. Het is eigenlijk pas sinds een maandje dat ik eindelijk weer kan sporten. Ik heb vorig jaar al gesproken met het bestuur. Maak het team zonder mij en als jullie me kunnen gebruiken als ik terug ben, dan ben ik beschikbaar. Want ik wil gewoon graag voor Nijmegen ijshockeyen.'

Daarmee krijgt Nijmegen opnieuw ervaren versterking op de blauwe lijn, nadat enkele weken geleden Nick de Jong al de overstap maakte vanuit Eindhoven. Laatsgenoemde bracht Nijmegen na een kwartier spelen op voorsprong. De eerste powerplay van de Nijmegenaren was net voorbij toen De Jong attent reageerde na voorbereidend werk van Kay Gielen. Even later was Levi Houkes dichtbij de tweede treffer, maar hij zag zijn schot uit de pols uiteenspatten op het ijzerwerk.

1810 0499

Amsterdam deed zelf in de openingsperiode te weinig met de kansen die vooral tijdens de twee powerplays werden geschapen. De ploeg kwam echter ijzersterk uit de kleedkamer na de eerste pauze. Tigers zette direct druk op het Nijmeegse doel en werd beloond met een treffer van de ervaren Marcel Kars. De minuten daarna waren de spannendste van de wedstrijd, waarin het spel op en neer ging en beide teams kansen kregen. Het was echter alleen Devils dat tot scoren kwam. Eerst schaatste Justin Evers goed door op de flank om op tijd af te schuiven op Eef Gerritsen en daarna schoot Jay Plamont een rebound binnen.

In de slotminuut van de periode zorgde Amsterdam er toch voor dat de wedstrijd spannend bleef. Marcel Kars stuurde Donny Pohlman alleen door richting het doel van Tomislav Hrelja en de 19-jarige forward uit Diemen liet zich dat buitenkansje niet ontnemen. Devils was in de slotperiode weliswaar de betere ploeg, maar verzuimde definitief afstand te nemen waardoor Amsterdam mocht blijven hopen op een beter resultaat.

Een incident acht minuten voor tijd was daarna beslissend. Tobias Kathan deelde achter het doel een checking from behind uit en werd vervolgens besprongen door Rick Wijnen. Toen de kruitdampen waren opgetrokken had Nijmegen een powerplay van vijf minuten. Die kwam Amsterdam nog wel door, maar vlak voor het einde van de penaltykill mocht ook Sam van Duin nog de strabank opzoeken en in de daaropvolgende extra powerplay schoot Nick de Jong met zijn tweede treffer van de avond vanaf de blauwe lijn de beslissende goal binnen. In de slotminuut soleerde Kay Gielen nog naar de 5-2.

1810 1056

Amsterdam-coach Frank Versteeg was niet ontevreden na de wedstrijd. 'We doen goed mee en dat is al fijn. Je verliest de wedstrijd op kleine, individuele foutjes. Op het einde van de wedstrijd waren we moe en na vijf minuten penaltykilling waren we klaar.' Bij Tigers heeft hij de beschikking over een gevarieerde ploeg. 'Ik heb een man van 46 en een paar jongens van vijftien in de ploeg. Toen ik afgelopen zomer tekende, zag de ploeg er nog heel anders uit. Nu gaan we wedstrijden in en hopen we dat we genoeg jongens hebben. Vandaag had ik er genoeg, maar we missen wel wat ervaring in de verdediging.'

De hoofdstedelijke formatie trad aan zonder Jesper Persson, maar met Jozef Hutar. Ook Connor Barette stond in de opstelling. 'Die heeft gewoon een Nederlands paspoort en die zijn we langzaam aan het turnen tot verdediger. We hebben bij vlagen wel redelijk goed gespeeld. We geven soms te veel ruimte weg en daarmee ook goals.' Morgen moet Amsterdam opnieuw aan de bak in de Beneliga. 'Dat is extra lastig, vooral ook door gebrek aan ijstijd in de Jaap Edenhal. We hebben eigenlijk maar twee uur trainingstijd in de week. Dat kan op dit niveau eigenlijk niet.'

Op zijn beurt vond de bij Wesley Hendriks de overwinning van Devils in zijn comebackwedstrijd wel verdiend. 'Ik denk dat we nog veel kunnen verbeteren. We begonnen bijvoorbeeld erg slordig aan de wedstrijd. Maar we hebben eigenlijk best een gelouterd team, dat op de juist momenten de goede kansen pakt. We waren denk ik over de zestig minuten de betere ploeg.' Over zijn eigen spel was hij ook niet ontevreden. 'Het is wat roestig. Het was qua timing nog wat wennen. Maar het ging op zich wel aardig.'

Foto's: Paul Nicolaassen (www.ijshockeyfoto.nl)