13 december 200400:00

Coupe kleurt weer oranje

De ranglijst in de Coupe der Lage Landen begint er weer vertrouwd uit te zien. De zes Nederlandse clubs staan bovenaan, gevolgd door de vier Belgische deelnemers. Een lichtpuntje voor onze zuiderburen was echter de eerste winst voor Leuven Chiefs, die Den Haag de vierde nederlaag op rij bezorgden.

De wedstrijd van de ploeg uit de Hofstad in Leuven ging zestig minuten lang gelijk op. Alleen vroeg in de derde periode kwam Den Haag eventjes op een voorsprong van twee doelpunten. Drie treffers van Leuven in vijf minuten tijd, bracht Chiefs echter de eerste winst van de huidige Coupe der Lage Landen.

De winnende goal kwam uiteindelijk zes minuten voor tijd op naam van Francis Peetermans. Voor Den Haag tekende Tristan Senior in de wedstrijd voor een goal en een assist, Jesse Heerema had twee goals voor de Hagenezen. Francis Collin was de andere doelpuntenmaker voor de ploeg van Kristoff van den Broeck.

Sami Lipsonen, Joris Peussens, Petr Formanek en veteraan Gil Paelinck waren de makers van de Leuvense treffers. Door de nederlaag tegen Leuven zakt Den Haag naar de zesde plaats in de Coupe der Lage Landen. Leuven Chiefs klimt op basis van doelsaldo tot boven Phantoms Deurne op de negende plaats.

Nijmegen Emperors was meer succesvol in België. John Versteeg scoorde drie goals en kwam tot Ă©Ă©n assist in de met 2-6 gewonnen ontmoeting met Deurne. Opmerkelijk bij de 'hattrick' van Versteeg is dat de Utrechter daarbij zowel op de powerplay, shorthanded en met even strength tot scoren kwam.

Nijmegen kwam via Zdenek Novosad halverwege de wedstrijd op achterstand, maar scoorde daarna zes keer in dertien minuten om de zege binnen te slepen. Buiten Versteeg kwamen ook Jim Nagle (2) en Rene Vugts tot scoren voor de Nijmegenaren. Maros Bartek maakte vlak voor tijd de tweede goal voor Deurne.

Nijmegen klimt door de zege naar de vierde plaats in de Coupe der Lage Landen, terwijl Deurne door de nederlaag naar de bodem van de ranglijst zakt.

Tilburg Trappers kwam vrijdagavond terug van een 2-0 achterstand in Nijmegen om in overtime de zege binnen te slepen. Op zondagavond verbeterde de formatie van Theo van Gerwen dit kunstje nog een stukje. Door treffers van Stanislav Vernikov en JJ Vanderstam keek de ploeg na ruim een half uur spelen tegen en 0-2 achterstand aan, maar vier doelpunten op rij bezorgden Trappers alsnog de punten.

Peter van Biezen scoorde twee keer namens Trappers, terwijl ook Dennis ten Bokkel tot scoren kwam. Josh Oort lijkt definitief op gang te komen in de Brabantse ploeg, want ook hij kwam tot scoren. Vijftig procent van de treffers van Trappers werden gescoord op de powerplay.

De redding van Amsterdam mag dan nog steeds niet helemaal rond zijn, de ploeg blijft sportief prima draaien. Zondagavond won de ploeg relatief makkelijk met 3-7 in Turnhout, waarbij Mark Bultje twee treffers voor zijn rekening nam. Ook Doug Stienstra, Simon de Wit, Chris Eimers en tenslotte Tony Demelinne wisten het net te vinden.

Voor Turnhout kwamen twee oude bekenden uit de Nederlandse competitie tot scoren. Ward Szarzysnki heeft een verleden bij onder meer Eindhoven, terwijl Milan Pazitka een voormalige publiekslieveling in Geleen is. Ook de in de Coupe uitblinkende Pavel Frano kwam tot scoren, maar deze keer kon hij zijn team geen punten bezorgen.

Met Ă©Ă©n wedstrijd in de hand staat Amsterdam op twee punten van koploper Heerenveen. Turnhout is op de zevende plaats de hoogst genoteerde Belgische formatie. Op doelsaldo blijft het team van Jos Lejeune rivaal Heist voor.