2 juni 200400:00

Door [email protected]

Cupstrijders weer gelijk

De strijd om de Stanley Cup is een van de spannendste series in jaren. Calgary en Tampa Bay winnen de wedstrijden om en om en het was maandag de beurt aan Tampa Bay om de tegenstander op de nul te houden.

De eerste drie wedstrijden werden met drie goals verschil gewonnen; zeker voor play-off begrippen een groot verschil. De wedstrijd van maandag was met 1-0 het zwaarst bevochten en ook meteen het meest controversieel.De eenzame goal van de Lightning viel al heel vroeg in de wedstrijd. Flames spelers Mike Commodore en Chris Clark werden al na 1:52 naar de strafbank gestuurd. Interessant genoeg weigerde scheidsrechter Fraser bij dat incident Tampa Bay's Nolan Pratt weg te sturen voor een crosscheck na het fluitsignaal. Tampa Bay buitte de 5 tegen 3 situatie slim uit en Brad Richards had maar een kleine minuut nodig om de puck achter Flames goalie Kiprusoff te schieten.Van de 13 play off wedstrijden waarin Tampa Bay als eerste scoorde hebben ze er 11 gewonnen. En daarmee was de vroege goal van de Lightning van enorm belang.De Flames probeerden uit alle macht terug te komen in de wedstrijd, maar de spelers gaven een moegestreden indruk. In de tweede periode kreeg Calgary nog wel uitstekende kansen via Saprykin en Leopold, maar het team kon de achterstand niet wegwerken.Met nog tien minuten te spelen brak Calgary forward Craig Conroy door voor een Ă©Ă©n-op-Ă©Ă©n met een verdediger. Nolan Pratt haakte hem van achteren neer en weer floot scheidsrechter Fraser, tot groot ongenoegen van het publiek, niet voor een overtreding.Aan de andere kant van het ijs probeerde de Lightning de voorsprong uit te breiden. Maar Flames goalie Kiprusoff ontnam het team elke kans.Met minder dan vijf minuten te gaan verspeelde Calgary forward Ville Nieminen elke realistische kans voor zijn team om gelijk te komen. Met een geplaatste elleboog duwde hij Tampa Bay sterspeler Vincent Lecavalier's hoofd tegen de boarding. Lecavalier zakte in elkaar en bleef bloedend op het ijs liggen. Nieminen kreeg een vijf minuten penalty en kan een schorsing verwachten.Op de tribunes werd getwijfeld over de ernst van Lecavalier's blessure, die even later alweer op het ijs stond. Vooral scheidsrechter Fraser kreeg het zwaar te verduren van de woedende Calgary fans. Maar Flames captain Jarome Iginla relativeerde de impact van de scheidsrechter. "Wij hebben zelf niet zo goed gespeeld als we kunnen. Dit verlies doet pijn", aldus de teleurgestelde Iginla.Tampa Bay moest aantreden zonder Ruslan Fedotenko, goed voor tien goals in deze play-offs, en all-star verdediger Pavel Kubina. Beide spelers moesten de derde wedstrijd met blessures verlaten en konden niet worden ingezet.Voor Brad Richards was het zijn zevende game-winning goal van de play-offs dit seizoen. Daarmee verbrak hij het oude NHL-record. Lightning goalie Nikolai Khabibulin is pas de vijfde keeper in de geschiedenis die vijf play-off shut-outs hield in een enkel seizoen.De teams hebben nu twee dagen rust om bij te komen van de zware wedstrijden. Donderdag ontmoeten de teams elkaar in Tampa Bay voor de cruciale vijfde wedstrijd van de serie.